5 dolog, amit tudni kell a bőrrák megelőző állapotról

5 dolog, amit tudni kell a bőrrák megelőző állapotról

A korai felismerés a legfontosabb

dr. Rózsa Annamária Módosítva: 2020.07.08 10:18

Ha egy bőrgyógyásztól a rákmegelőző állapot kifejezést halljuk, az „csupán” annyit jelent, hogy a bőr erősen károsodott a napsugárzás vagy a szoláriumozás miatt. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza szerint a jó hír, hogy ebben a szakaszban még sokat lehet tenni a bőrrák megelőzéséért.

5 tény, amit tudni érdemes a rákmegelőző állapotról

Amikor egy bőrgyógyász aktinikus keratózist (napfény okozta, elszarusodással járó bőrelváltozást) emleget, tulajdonképpen rákmegelőző állapotról beszél, amelynek számos tünete lehet. Íme, a leggyakoribbak:

  • alig észrevehető, érdes tapintású folt a bőrön, amely esetleg viszket vagy ég,
  • érdes felületű, rózsaszín, sárgás, vöröses folt vagy kinövés, amely dörzsölés hatására fájdalmas,
  • az ajkak folyamatos szárazság érzete,
  • időnként eltűnő, majd napfény hatására kiújuló bőrelváltozás.

A rákmegelőző állapot kifejezés akár ijesztőnek tűnhet, de fontos róla tudni a következőket.

A bőrrák megelőző állapot korai felismerése döntő jelentőségű.1. A rákmegelőző állapotból szakszerű kezeléssel jó eséllyel nem lesz bőrrák

Egyelőre nincs olyan módszer, amellyel teljes bizonyossággal megmondható, melyik rákmegelőző állapotból fejlődik ki bőrrák, melyikből nem. Éppen ezért minden gyanús jellel orvoshoz kell fordulni, és szükség esetén meg kell kezdeni a megelőző kezelést.

2. A kezelés a tüneteket is megszüntetheti

Egyes rákmegelőző állapotok olyan kellemetlen tüneteket okoznak, mint a viszketés, a bőrérzékenység, vagy a vérzés. Időben elkezdett, hatékony bőrgyógyászati kezeléssel ezektől is meg lehet szabadulni.

3. Néhány esetben összetett és ismételt kezelésre lehet szükség

- A rákmegelőző állapot kezelése az esetek egy részében csak egyszeri alkalom, későbbi kontrollal. Azonban számos esetben ennél több alkalomra és kombinált kezelésekre is szükség lehet. Különösen a sugárzástól erősen károsodott bőrnél fordul elő, hogy több aktinikus keratózis is felfedezhető a bőrön. Még abban az esetben is előfordulhat ez, ha esetleg nem látható gyanús folt vagy kinövés, csupán a bőrgyógyász azonosíthatja be a jelenséget. Más esetekben akár úgy is érezheti a páciens, mintha dörzspapír felületű lenne a bőre. De akár látható a rákmegelőző állapot, akár nem, a bőrgyógyász többféle kezelést is javasolhat, a fagyasztástól a kémiai hámlasztáson át a photodinámiás vagy lézeres eljárásig. Minden kezelés elsődleges célja, hogy kivédje a valódi bőrrák kialakulását – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.

A fényvédelem fontos a bőrrák megelőzése miatt.4. A fényvédelem elkerülhetetlen

Sokaknak éppen a rákmegelőző állapot diagnosztizálása az intő jel arra, hogy a megfelelő fényvédelem egyszerűen elkerülhetetlen. Tévhit lehet azt gondolni, hogy ha egyszer már „megtörtént a baj”, fölösleges a bőrvédelemmel foglalkozni, hiszen a magas faktorszámú készítményekkel megelőzhető az új bőrjelenségek kialakulása, és esély nyílik a bőr gyógyulására.

5. A rendszeres bőrgyógyászati szűrés életmentő lehet

Akinek erősen károsodott a bőre, annak alapvetően megnövekedett a rizikója a bőrrák kialakulására. Éppen ezért a rendszeres bőrgyógyászati vizit, a teljes testtérképes anyajegyszűrés életmentő lehet, hiszen az idejében felfedezett elváltozások jobb eséllyel kezelhetők. Minden esetben ajánlatos betartani a bőrgyógyász ajánlását, mind a fényvédelemre, mind az otthoni kezelésre, bőrápolásra, mind a szűrések rendszerességére vonatkozóan.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)


 

Téma szakértői

dr. Vincze Ildikó

dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
dr. Szántó Hajnalka

dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Az alkaromon többször előfordult egy kb. 2 cm-es piros folt. Nèhàny nap múlva magàtól eltűnik. Ettől nem ilyednèk meg ha nem làttam volna ilyen foltot anyósom kezèn is, aki sajnos vastagbèlràkban meghalt. Azt szeretnèm tudni, hogy ez lehet-e daganatos betegsègnek a tűnete illetve mi okozhatja ezt a megjelenő illetve magàtól eltűnő foltot. Nem ütöttem be ès nem viszket.
Vàlaszukat előre is köszönöm.

dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Tisztelt Hölgyem,

Interneten keresztül megállapítani a probléma forrását sajnos nem lehetséges. Mindenképpen ajánlatos lenne a szakorvosi vizsgálat illetve akár laborvizsgálatok elvégzése a pontos diagnózis felállításához.

Tisztelettel:
Dr. Szántó Hajnalka

https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok