Onkológiai tanácsadás
2017.05.22

 A műtét során eltávolított bőrdarabot eltávolítás után el kell küldeni szövettanászhoz, aki azt mikroszkóp alatt részletesen kielemzi, szintén a daganatokra jellemző sokszor nem egyértelmű  jeleket kutatva, de már a sejtek szintjén is.

Így születik meg a szövettani lelet, ami már egyértelműen eldönti, hogy milyen az eltávolított képlet természete: jóindulatú vagy rosszindulatú.

Sokszor azonban ez nem ilyen egyszerű a szövettanász feladata, hiszen a potnos és sikeres értékeléshez a következőkre van szükség.

  1. Ép széllel, megfelelően kimetszett bőr, anyajegy stb.
  2. Megfelelően tárolt és kezelt szövet
  3. Megfelelően képeztt és megfelelő tapsztalattal bíró szövettanász aki a mikroszkópos vizsgálat alapján megfelelő szakvéleményt tud felállítani.

Mikor lehet onlológiai vagy szövettani vizsgálatot kérni?

Amennyiben a bőrgyógyász úgy itéli meg, hogy az általa vizsgált anyajegy hajlamos, vagy már rosszindulatú elváltozást mutat abban az esetben mindenféle képpen szükséges az anyajegy eltávolítása. Sokszor tapasztalni azonban, hogy a páciens fél attól, hogy a keletkezett heg nem lesz esztétikus, de meg kell mindenkit nyugtatni, hogy plasztikai sebészeti úton történő levétel esetén szinte láthatatlan heg keletkezik. 

Erről bővebben itt olvashat>>

Sebészeti eltávolítás során állapítható csak meg a kimetszett szövetről kizárólag, hogy rossz - vagy jóindulatú-e az elváltozás. Lézeres vagy fagyasztásos eltávolítás ezért kerülendő, hiszen szövettani vizsgálat ezekben az esetekben nem készül.

Onkológia - bőrrák megállapítása

Tehát, ha önnek olyan anyajegy elváltozása van ami megfelel <> a kritériumoknak, vagy bőrgyógyász javasolt már levételt ne halogassa hiszen minden nap növeli a bőrrák kockázatát ezzel.

 

Visszalépés az előző oldalra...


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk az orvos nézi meg az anyajegyet, orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez.
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot. 

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése