Gyanús anyajegy, legyengült immunrendszer? Tegyen a melanoma rizikófaktorai ellen

Gyanús anyajegy, legyengült immunrendszer? Tegyen a melanoma rizikófaktorai ellen

dr. Rózsa Annamária Módosítva: 2019.07.05 11:31

Bár biztos módszer nincs a melanoma megelőzéséhez, a rizikófaktorok közül néhányat befolyásolhatunk. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza a legfontosabb teendőkre hívta fel a figyelmet.

Limitáljuk az UV-sugárzást!

Bár az életkorunkat, a nemünket és a genetikánkat nem tudjuk befolyásolni, a bőrdaganatok szempontjából egyik legfontosabb rizikótényező, az UV-sugárzás ellen lehetséges védekeznünk. Íme, a legfontosabb teendők.

  • A melanoma megelőzésének része a fényvédelem és az anyajegyszűrés.Maradjunk árnyékban, különösen 11 és 15 óra közt.
  • Ha mégis a közvetlen napsütésen tartózkodunk, viseljünk könnyű pólót, kalapot, napszemüveget és használjunk megfelelő faktorszámú naptejet.
  • Ne gondoljuk, hogy a szolárium ebből a szempontból ártalmatlan. Különösen a fiatal korban történő rendszeres szoláriumozást kapcsolják össze a bőrkárosodással és a bőrdaganat megnövekedett kockázatával.
  • Védjük a gyerekeket! Mivel a „bőr nem felejt” és az őt érő károsodások összeadódnak, már a legfiatalabbaknál is fontos a fényvédelem és ennek megtanítása.

Ne hagyjuk, hogy legyengüljön az immunrendszerünk!

A legyengült immunrendszer számos betegség előtt utat nyithat, így a daganatos betegségek rizikóját is növelheti. Köztudott, hogy a HIV vírus például nagyon komolyan meggyengítheti a természetes védekezőképességet, ezért akár a daganatok megelőzése szempontjából is fontos a megfelelő védekezés és az intravénás drogok kerülése. Ugyanakkor azoknak, akik autoimmun betegségük, daganatkezelés vagy szervátültetés miatt kénytelenek az immunrendszert gyengítő kezelésen átesni, tudniuk kell, hogy a kezelés előnyei messze felülmúlják a bőrdaganat, a melanoma kialakulásának kismértékben növekvő rizikóját.
Az egészséges személyeknek azonban rendszeres testmozgással, kiegyensúlyozott táplálkozással és stresszkezeléssel mindenképpen érdemes megfelelő állapotban tartani a szervezet természetes védekező rendszerét.   

Ellenőriztessük a gyanús anyajegyeket!

A teljes testtérképes anyajegyszűrés fontos a melanoma kiszűrésében.- Alapvető fontosságú, hogy rendszeresen átnézzük a bőrünket, új anyajegy, esetleg a már meglévő változása után kutatva. Ehhez egyrészt érdemes mindig egy adott napot, például minden hónap első napját kijelölni, és a hátunk átnézéséhez egy családtag segítségét kérni. Ha bármilyen gyanús jelet tapasztalunk, feltétlenül érdemes azt bőrgyógyásznak is megmutatni, sőt, akiknek a családjában már volt bőrdaganat, vagy esetleg nála magánál diagnosztizáltak már ilyet, évente akkor is ajánlott egy teljes testtérképes anyajegyszűrés vagy egy dermatoszkópos vizsgálat, ha nincs szembetűnő változás – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. - Előfordulhat, hogy csupán egy dermatoszkóppal észlelhető, kisebbnek tűnő aszimmetria vagy színbeli változás az, ami további vizsgálatra és végső soron eltávolításra ad okot. Tehát nem feltétlenül elég csupán a szemmel látható elváltozásokra felfigyelni, időnként a szakértő szűrés is elengedhetetlen.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

 

Bejelentkezés anyajegyszűrésre:

Anyajegyszűrő Központ

+36 30 374 8932

Téma szakértői

dr. Csapó Zsolt PhD

dr. Csapó Zsolt PhD

sebész
dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
dr. Medgyesy Gábor

dr. Medgyesy Gábor

sebész

Orvos válaszol

Tisztelt Cím! Digitális anyajegyszuresre szeretnék férjemmel bejelentkezni Önöknél. Telefonszamom: 205568835. Köszönettel!

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Asszisztenseink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok