Évekig is időzített bomba lehet az anyajegy

Évekig is időzített bomba lehet az anyajegy

dr. Vincze Ildikó Módosítva: 2023.10.19 13:37

A bőrön zajló rosszindulatú elváltozások akár hosszú évekig is észrevétlenek maradhatnak. Ha idejében felismerik, és szükség esetén sebészi úton eltávolítják a rosszindulatú növedéket, akkor jó eséllyel teljes gyógyulást érhetünk el. Ám mivel a korai stádiumú melanoma békés anyajegyhez hasonlít, ezért anyajegy szűrővizsgálat nélkül erre az esetek többségében már csak akkor kerül sor, ha a betegnek panaszai jelentkeznek és emiatt orvoshoz fordul. Így viszont a gyógyulás esélyei is jelentősen csökkennek.

Nem egyszerű felismerni az elváltozás jeleit

Aki időnként átvizsgálja a bőrét, az anyajegyekre fordít nagyobb figyelmet. Ellenőrzi, hogy változott-e az alakja, nagyobb, szabálytalanabb lett-e, jelentkezik-e viszketés, esetleg vérzés, kisebesedés a területén – számol be tapasztalatairól dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosa. Tudni kell azonban, hogy a rosszindulatú elváltozások nem minden esetben okoznak jól észrevehető jeleket az anyajegyek megjelenésében. Előfordul, hogy egy, a kezén lévő anyajegyet jön el hozzám ellenőriztetni a beteg, amiről a vizsgálat során kiderül, hogy ártalmatlan. Valahol máshol azonban - lehet, hogy olyan helyen, ahol ő maga észre sem vehette volna - például a hátán találok olyan szabad szemmel nem is látható elváltozást, amit érdemes megfigyelni, vagy eltávolíttatni.

Hogyan alakul ki a melanoma?anyajegyhamar

A bőrben pigmentsejtek csoportba rendeződve alkotják az anyajegyeket. A melanoma a bőr pigmentsejteiből kiinduló bőrdaganat. Megjelenése több tényezőtől is függ, kialakulásában közrejátszik a genetika (öröklött hajlam), környezeti faktorok, itt kiemelkedő a napsugarak, az UV-sugárzás szerepe, de nem elhanyagolható az életmód sem, kutatások szerint például a dohányzás is egyértelműen növeli a melanoma kockázatát. Ezek együttesen, vagy külön-külön is okozhatják, hogy az egyik pigmentsejt megváltozik, majd elkezd korlátlanul osztódni, vagyis kialakul a melanoma.

Minél később ismerik fel, annál nagyobb az áttétek megjelenésének esélye

A pigmentsejtek a bőr legfelső hámrétegében találhatóak. A melanoma terjedése az első időszakban vertikális, vagyis a pigmentsejtek osztódása vízszintes irányban történik, ez a folyamat pedig akár több évig is tarthat anélkül, hogy a betegnek tudomása lenne a szervezetében zajló változásokról. Az anyajegy szűrés során, ebben a stádiumban, ezeket a szabad szemmel még nem észrevehető változásokat is diagnosztizálni lehet, így sebészeti beavatkozás során, a bőr rétegeiből kimetszve megakadályozható a tovább terjedése. Idővel a sejtek osztódása ugyanis függőleges irányban, lefelé is folytatódik, az irha rétegbe belépve azonban már bekerülhetnek a nyirokáramba, ami könnyen áttétek megjelenéséhez vezethet.

Panaszmentesség esetén szűrővizsgálat=nagyobb esély a felépülésre

A melanoma gyógyulásai esélyei tehát az elváltozás korai szakaszában a legjobbak, ezért fontos akkor is az anyajegyek vizsgálata, ha semmilyen panaszunk sincsen. A magas rizikójú csoportba tartozóknak – akiknek sok, vagy sok szabálytalan anyajegye van; családjukban előfordult melanoma; sok időt tölt a szabadban, napon - mindenképp javasolt a rendszeres szűrés. Ha bármilyen változást tapasztal az anyajegyben, akkor azonnal. Kisebb százalékban, de melanoma a nem rizikócsoportba tartozóknál is megjelenhet, ezért az anyajegyeket ellenőriztetni mindenki számára évente javasolt.

Téma szakértője

  • dr. Vincze Ildikó

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, kozmetológus
  • Specialitások:
    • Anyajegyszűrés (kizárólag hétfőn!)

    • Anyajegyvizsgálat

    • Melanomaszűrés
    • Teljes testtérképes anyajegyszűrés
    • Gyermekellátás 0 éves kortól

     

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Anyajegyszűrés csak a hétfői rendelésen!

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     
    Teljes testtérképes anyajegyszűrésre csak a hétfői rendelésen van lehetőség! 
    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Az alkaromon többször előfordult egy kb. 2 cm-es piros folt. Nèhàny nap múlva magàtól eltűnik. Ettől nem ilyednèk meg ha nem làttam volna ilyen foltot anyósom kezèn is, aki sajnos vastagbèlràkban meghalt. Azt szeretnèm tudni, hogy ez lehet-e daganatos betegsègnek a tűnete illetve mi okozhatja ezt a megjelenő illetve magàtól eltűnő foltot. Nem ütöttem be ès nem viszket.
Vàlaszukat előre is köszönöm.

dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Tisztelt Hölgyem,

Interneten keresztül megállapítani a probléma forrását sajnos nem lehetséges. Mindenképpen ajánlatos lenne a szakorvosi vizsgálat illetve akár laborvizsgálatok elvégzése a pontos diagnózis felállításához.

Tisztelettel:
Dr. Szántó Hajnalka

https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elvarázsol

Dr. Vincze Ildikó doktornőt már néhány éve ismerem. Mindig a legnagyobb bizalommal fordultam hozzá. Ezt tettem most is és most sem csalódtam. Nyílt őszintesége, kedvessége elvarázsol és jóleső érzés tölt el a vizit befejezésekor elköszönésekor. Ilyen orvosokra van szüksége a beteg embereknek. Köszönöm segítőkészségét, jó tanácsait. Egy hálás betege

További vélemények

Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok