D vitamin és UV védelem

D vitamin és UV védelem

anyajegyszurokozpont.hu Létrehozva: 2017.05.23 Módosítva: 2019.07.10

D vitamin és UV védelem

Fontos tudatosítani, hogy a napfény az ember számára nélkülözhetetlen, így az egyáltalán nem jó megoldás, ha valaki a bőrráktól való félelmében még napra sem meg. Az UV-A, és az UV-B sugárzásnak vannak pozitív hatásai is, az UV-A sugarak mélyre hatolnak, és serkentik a csontképződést. Az UV-B elsősorban a D-vitamin képződését segíti a bőrben, nélküle gyakorlatilag hiányt szenvednénk ebben a vitaminban.

Hogyan védekezzünk az UV sugarak ellen?

  • fényvédő krémek
  • napszemüveg
  • ruházat

Fényvédő krémek:

Nem szabad azt hinnünk, hogy ha nagyon magas faktorszámú krémmel keni be bőrét, akkor semmilyen negatív hatás nem érheti. A krém valójában csak enyhíti azokat a károkat, amelyeket a sugarak okozhatnak. Az az igazság, hogy nincs maximális védelem, az extrém riasztáskor a leghelyesebb, ha megfogadja a figyelmeztetést, és a megjelölt időszakban kerülje a napozást.

A napvédő termékeknek két különböző típusuk van, melyek hatásmechanizmusukban térnek el.

  • Szerves (organikus) szűrő: Egy vagy két UV-szűrőt tartalmaznak. A szerves szűrő bejut a bőrbe, ott felfogja az UV-sugarak energiáját és azt hővé alakítja át. A hő pedig semmilyen kárt nem okoz. Néhány embernél azonban a kémiai anyagok allergiás reakciót váltanak ki. 
  • Ásványi (anorganikus) szűrő: Az ilyen napvédő szerek ásványi UV-szűrőt tartalmaznak: mikropigmenteket. Ezek nem jutnak be a bőrbe, hanem visszaverik a napfényt a bőrfelszínről, a bőr belső anyagait lefedik, és így védik a fénytől. A leggyakrabban alkalmazott fedőpigment a titán-dioxid, a cink-oxid vagy a magnézium-oxid. Ezek a termékek azok számára is megfelelnek, akik allergiásak az organikus szűrőkre. Ezeket az anyagokat alkalmazzák a nagyfokú fényvédelmet igénylő bőrbetegségekben szenvedőknél, illetve gyerekeknél.

Az ásványi szűrőket gyakran kombinálják szerves szűrőkkel. Ezek hátránya, hogy kifehéríthetik a bőrt a pigmentösszetevőtől függően.

Napszemüveg:

A szem számára az UV-A sugarak a károsak aminek a kivédésére alkalmas a napszemüveg, de itt mindig figyleni kell a napszemüveg minőségére, hiszen a silány napszemüvegek nem védik a szemet megfelelő mértékben.

Ruházat:

 Az UV-B sugarak ellen legegyszerűbben ruházattal lehet védekezni, könnyű hosszúnadrág, póló esetleg kalap viselésével. Fontos azonban megjegyezni, hogy ebben az esetben is szükséges fényvédő krém használata főleg erős UV sugárzás esetén.

Hasznos tippek:

  • főleg nyáron, vagy a déli országokban borús időben is használjon fényvédő krémet mert a felhők ellenére is leéghet
  • használjon megfelelő faktorszámú fényvédő krémet, ha bizonytalan bőrtípusával kapcsoaltban kérje ki bőrgyógyásza tanácsát
  •  az ablaküveg ugyan megszűri az UV-B sugarak többségét (ezért nem ég le az ablak mögött), de az UV-A sugarakat szinte mind átengedi

Ma már bizonyosan ki lehet jelenteni, hogy a fényvédő krémek (megfelelő és rendszeres) használata véd a bőrrák kialakulásától. 

Bejelentkezés anyajegyszűrésre:

Anyajegyszűrő Központ

+36 30 374 8932

Téma szakértői

dr. Rózsa Annamária

dr. Rózsa Annamária

bőrgyógyász
dr. Vincze Ildikó

dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus

Orvos válaszol

Az alkaromon többször előfordult egy kb. 2 cm-es piros folt. Nèhàny nap múlva magàtól eltűnik. Ettől nem ilyednèk meg ha nem làttam volna ilyen foltot anyósom kezèn is, aki sajnos vastagbèlràkban meghalt. Azt szeretnèm tudni, hogy ez lehet-e daganatos betegsègnek a tűnete illetve mi okozhatja ezt a megjelenő illetve magàtól eltűnő foltot. Nem ütöttem be ès nem viszket.
Vàlaszukat előre is köszönöm.

dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Tisztelt Hölgyem,

Interneten keresztül megállapítani a probléma forrását sajnos nem lehetséges. Mindenképpen ajánlatos lenne a szakorvosi vizsgálat illetve akár laborvizsgálatok elvégzése a pontos diagnózis felállításához.

Tisztelettel:
Dr. Szántó Hajnalka

https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!