A melanoma kialakulásának kockázati tényezői

A melanoma kialakulásának kockázati tényezői

anyajegyszurokozpont.hu Létrehozva: Módosítva: 2022.11.21

A bőrrák típusai eltérő rizikófaktorokkal rendelkeznek. Néhány kockázati tényező, mint például a dohányzás és a túlzásba vitt napozás döntés kérdése, ami bármikor megváltoztatható. Más tényezők, mint az életkor és a genetika az életünk része, nem tehetünk ellene semmit.

Nem törvényszerű, hogy a magas rizikócsoportba tartozó emberek mindegyikénél kialakul a melanoma, de érdemes ismernünk a fő rizikótényezőket.

A melanoma fő rizikófaktorai:

Kapcsolódó cikkünk

Komplett anyajegyszűrés

A komplett anyajegyszűrés lényege, hogy a teljes test feltérképezésén, valamint a rajta található anyajegyek kielemzésén túl helyben szakorvos által videódermatoszkópos vizsgálat is zajlik, ezzel egyedülálló módon valósítható meg a teljes testtérképes anyajegyszűrés.

Szolárium

Számos kutatás bizonyítja, hogy a túlzott szolárium használat növeli nem csak a melanoma, hanem általánosságban a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát. Leginkább a 35 év alattiak veszélyeztetettek ebből a szempontból.  Az UV sugarak a sejtekbe jutva károsítják az örökítőanyagot, amit a szervezet nem minden esetben képes javítani. A maradandó károsodások mutálódnak, és bőrrák kialakulásához vezethetnek.

Anyajegyek

Az anyajegy tulajdonképpen egy jóindulatú daganat. Megjelenése nagyon gyakori, jól körülírt, szabályos formában, a barna összes árnyalatában jelentkezhet a bőrön. Kisbabák bőrén nem fordul elő, általában gyermekkorban és fiatal felnőttkorban jelenik meg.

Minél több anyajegy van a testünkön, annál nagyobb a kockázat, hogy rákos anyajegy is van köztük. Különösen az atípusos anyajegyekre kell odafigyelni, hiszen ezek fokozott kockázatot jelentenek, főleg ha számuk eléri a 12-14-et.

Az atípusos anyajegyek mérete nagyobb, mint egy átlagos anyajegyé, alakjuk szabálytalan, tapintásuk érdes, körvonalaik nem élesek. Ezeket az anyajegyeket rendszeresen ellenőriztetni kell bőrgyógyásszal!

Az anyajegy típusokról az alábbi linkre kattintva olvashat bővebben: Anyajegy típusok

Világos haj és bőr, szeplő

Nagyobb rizikóval számolhatnak a nagyon világos bőrű és hajú emberek, illetve a vörös haj, zöld vagy kék szem szintén magasabb kockázatot jelent.

Családban előforduló melanoma

A kockázat mindig nagyobb egy olyan családban, ahol már fordult elő melanoma. A melanomás betegek 10%-nál a családban már volt korábban bőrrákos beteg. 

A bőrrák tüneteiről az alábbi linkre kattintva olvashat: Bőrrák tünetei

Legyengült immunrendszer

Az immunrendszer segít harcolni a betegségek, így a bőrrák ellen is. Egy legyengült immunrendszerrel rendelkező embernél sokkal nagyobb  eséllyel alakul ki melanoma is.

A rendszeres gyógyszerszedés is gyengíti az immunrendszert, így aki erre kényszerül, sokkal nagyobb veszélyben van a daganatos betegségek kialakulása szempontjából, mint az, aki nem kényszerül semmilyen gyógyszer szedésére.

Életkor

Az kor előrehaladtával nő a kockázat a melanoma kialakulására is. Bár fiatalokat is érinthet a melanoma, a tapasztalat mégis az, hogy a veszélyeztetettek leginkább a 65 év felettiek.

Férfi nem

Kutatások alapján 50 éves kor alatt a nők veszélyeztetettebbek melanoma kialakulásának szempontjából, 50 felett pedig a férfiaknál nagyobb a rizikó. A nőknél vizsgálják a nemi hormonok, a fogamzásgátló tabletták és a várandósság kapcsolatát a melanomával.

Napégés

A túlzásba vitt napozás is növeli a melanoma rizikóját, főleg a világos bőrűek számára. Az a napfényhatás, amely képes arra, hogy napégést okozzon, képes arra is, hogy károsítsa a sejtek DNS tartalmát.

Amennyiben rizikócsoportba tartozunk bőrrák szempontjából, érdemes bizonyos időközönként anyajegyszűrésre mennünk. Teljes testtérképes anyajegyszűrésnél az összes anyajegyről digitális testfelszín térkép készül fotók alapján, majd egy speciális szoftver segítségével a gyanús anyajegyekről videódermatoszkópos felvétel készül. A gyanús anyajegyeket a bőrgyógyász tovább elemzi. A legközelebbi anyajegyszűrés alkalmával a speciális szoftver jelzi, ha új anyajegy jelentkezik, vagy ha egy meglévő anyajegy megváltozott.

Amennyiben rákos anyajegyet fedez fel a bőrgyógyász, akkor az anyajegy eltávolítására kerül a sor. Anyajegy eltávolításról az alábbi linkre kattintva olvashat bővebben! Anyajegy eltávolítás

Téma szakértői

dr. Rózsa Annamária

dr. Rózsa Annamária

bőrgyógyász
dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
Dr. Schmidt Emese

Dr. Schmidt Emese

bőrgyógyász, klinikai onkológus


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok