A melanoma kialakulásának kockázati tényezői

A melanoma kialakulásának kockázati tényezői

anyajegyszurokozpont.hu Módosítva: 2022.11.21 11:20

A bőrrák típusai eltérő rizikófaktorokkal rendelkeznek. Néhány kockázati tényező, mint például a dohányzás és a túlzásba vitt napozás döntés kérdése, ami bármikor megváltoztatható. Más tényezők, mint az életkor és a genetika az életünk része, nem tehetünk ellene semmit.

Nem törvényszerű, hogy a magas rizikócsoportba tartozó emberek mindegyikénél kialakul a melanoma, de érdemes ismernünk a fő rizikótényezőket.

A melanoma fő rizikófaktorai:

Kapcsolódó cikkünk

Rendszeres kontroll

Az anyajegyeket évente szükséges ellenőriztetni, mert a békés bőrelváltozások rosszindulatú elváltozásokká fajulhatnak. Az anyajegyek követése akkor történhet a legalaposabban és legprecízebben, ha azokról minden kontroll alkalmával felvétel készül és így azok összehasonlíthatóak lesznek. Fontos, hogy az anyajegyekről valamint a testről készült fényképek standard körülmények között történjenek, hogy tökéletes legyen a reprodukció.

Szolárium

Számos kutatás bizonyítja, hogy a túlzott szolárium használat növeli nem csak a melanoma, hanem általánosságban a rosszindulatú daganatok kialakulásának kockázatát. Leginkább a 35 év alattiak veszélyeztetettek ebből a szempontból.  Az UV sugarak a sejtekbe jutva károsítják az örökítőanyagot, amit a szervezet nem minden esetben képes javítani. A maradandó károsodások mutálódnak, és bőrrák kialakulásához vezethetnek.

Anyajegyek

Az anyajegy tulajdonképpen egy jóindulatú daganat. Megjelenése nagyon gyakori, jól körülírt, szabályos formában, a barna összes árnyalatában jelentkezhet a bőrön. Kisbabák bőrén nem fordul elő, általában gyermekkorban és fiatal felnőttkorban jelenik meg.

Minél több anyajegy van a testünkön, annál nagyobb a kockázat, hogy rákos anyajegy is van köztük. Különösen az atípusos anyajegyekre kell odafigyelni, hiszen ezek fokozott kockázatot jelentenek, főleg ha számuk eléri a 12-14-et.

Az atípusos anyajegyek mérete nagyobb, mint egy átlagos anyajegyé, alakjuk szabálytalan, tapintásuk érdes, körvonalaik nem élesek. Ezeket az anyajegyeket rendszeresen ellenőriztetni kell bőrgyógyásszal!

Az anyajegy típusokról az alábbi linkre kattintva olvashat bővebben: Anyajegy típusok

Világos haj és bőr, szeplő

Nagyobb rizikóval számolhatnak a nagyon világos bőrű és hajú emberek, illetve a vörös haj, zöld vagy kék szem szintén magasabb kockázatot jelent.

Családban előforduló melanoma

A kockázat mindig nagyobb egy olyan családban, ahol már fordult elő melanoma. A melanomás betegek 10%-nál a családban már volt korábban bőrrákos beteg. 

A bőrrák tüneteiről az alábbi linkre kattintva olvashat: Bőrrák tünetei

Legyengült immunrendszer

Az immunrendszer segít harcolni a betegségek, így a bőrrák ellen is. Egy legyengült immunrendszerrel rendelkező embernél sokkal nagyobb  eséllyel alakul ki melanoma is.

A rendszeres gyógyszerszedés is gyengíti az immunrendszert, így aki erre kényszerül, sokkal nagyobb veszélyben van a daganatos betegségek kialakulása szempontjából, mint az, aki nem kényszerül semmilyen gyógyszer szedésére.

Életkor

Az kor előrehaladtával nő a kockázat a melanoma kialakulására is. Bár fiatalokat is érinthet a melanoma, a tapasztalat mégis az, hogy a veszélyeztetettek leginkább a 65 év felettiek.

Férfi nem

Kutatások alapján 50 éves kor alatt a nők veszélyeztetettebbek melanoma kialakulásának szempontjából, 50 felett pedig a férfiaknál nagyobb a rizikó. A nőknél vizsgálják a nemi hormonok, a fogamzásgátló tabletták és a várandósság kapcsolatát a melanomával.

Napégés

A túlzásba vitt napozás is növeli a melanoma rizikóját, főleg a világos bőrűek számára. Az a napfényhatás, amely képes arra, hogy napégést okozzon, képes arra is, hogy károsítsa a sejtek DNS tartalmát.

Amennyiben rizikócsoportba tartozunk bőrrák szempontjából, érdemes bizonyos időközönként anyajegyszűrésre mennünk. Teljes testtérképes anyajegyszűrésnél az összes anyajegyről digitális testfelszín térkép készül fotók alapján, majd egy speciális szoftver segítségével a gyanús anyajegyekről videódermatoszkópos felvétel készül. A gyanús anyajegyeket a bőrgyógyász tovább elemzi. A legközelebbi anyajegyszűrés alkalmával a speciális szoftver jelzi, ha új anyajegy jelentkezik, vagy ha egy meglévő anyajegy megváltozott.

Amennyiben rákos anyajegyet fedez fel a bőrgyógyász, akkor az anyajegy eltávolítására kerül a sor. Anyajegy eltávolításról az alábbi linkre kattintva olvashat bővebben! Anyajegy eltávolítás

Téma szakértői

dr. Szántó Hajnalka

dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Vincze Ildikó

dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK