Laphámrák

Laphámrák

anyajegyszurokozpont.hu Létrehozva: Módosítva: 2022.12.02

A laphámrák, más néven spinalioma, a bőrrák második leggyakoribb típusa, a bőr hámsejtjeit érintő rosszindulatú bőrdaganat. A tüskéssejtekből indul, majd ha nem észlelik időben, áttéteket képezhet más szervekben. (Nyirok, tüdő, csont)

Kevésbé agresszív, mint a melanoma, és kevésbé gyakori mint  a basalioma, de kezelés nélkül a laphámrák is komoly veszélyeket jelent.

A laphámrák felismerhető az alábbi tünetek alapján:

Kapcsolódó cikkünk

Professzionális

A bőrgyógyász által eltávolításra ítélet anyajegyeket az anyajegyműtétekben nagy gyakorlattal rendelkező plasztikai sebészek, sebészek távolítják el. Minden eltávolított anyajegyet szövettani vizsgálatra küldünk.

 • gyorsan növekvő bőrelváltozás
 • önmagától nem gyógyuló sebek, sérülések
 • kemény, piros csomók
 • érdes felszín
 • megvastagodott bőrfelszín, pikkelyes foltok a bőrön
 • fájdalmas fekély (bőrfelszínen, szájban)
 • szemölcsszerű bőrnövedék genitális területen
 • régi seb gyulladása

A laphámrák kialakulásának okai

A laphámrák kialakulásában az alábbi tényezőknek lehet szerepe:

 • ionizáló sugarak
 • kémiai anyagok (kátrány, arzénszármazékok)
 • humán papilloma vírus (HPV)

A laphámrák kialakulásának folyamata

A laphámrák kialakulásának kezdetén egy lapos, egyenetlen, érdes felszínű bőrelváltozás, ami még nem nevezhető daganatnak. A kezdeti állapotot szoláris keratózisnak nevezzük, más néven sugárzás okozta károsodás. A laphámrák kezdeti formája minden esetben azonnali eltávolítást igényel. Az esetek többségében a keratózisból invazív laphámrák fog kialakulni. A bőrrák kialakulása lassú folyamat, több hónapig is eltarthat.

Fontos, hogy ha már több mint egy hónapja nem gyógyuló, fájdalmas, gyulladt, pikkelyes felületű sebet észlelünk magunkon, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, aki a tünetek alapján elvégzi a szükséges vizsgálatokat és szükség esetén eltávolítja az érintett bőrfelületet.

A laphámrák diagnózisa

Gyanús bőrnövedék, nem gyógyuló seb és gyulladt bőrfekélyek esetén nagyon fontos a bőrgyógyászati konzultáció. A bőrgyógyász biopsziát végez, ami igazolja, vagy kizárja a laphámrákot. Pozitív eredmény esetén képalkotó vizsgálatokra van szükség, az esetleges áttétek felderítéséhez.

A laphámrák kezelése

A laphámrák kezelése elsősorban spinalioma műtéttel, azaz sebészi kimetszéssel történik. Sebészi úton történő daganat eltávolítás a laphámrák kezdeti stádiumában nagyon eredményes kezelési forma. A daganat előrehaladott állapotában, és áttét esetén sokszor nem elég a műtét. Ilyen esetben sugárkezelésre és kemoterápiára is szükség lehet.

A kimetszés mellett alkalmazható a folyékony nitrogénes eljárás és az elektromos kauterrel történő szövetroncsolás.

A laphámrák kialakulásának megelőzése

A legfontosabb prevenciós módszer a napfényvédelem, amire a legjobb eszköz a fényvédő krém használata. Afényvédő krémek nem nyelik el a káros UV-sugarakat 100%ban, egy részük áthalad a bőrön, és D-vitamint termel. 

A laphámrák gyógyulása

A még áttétet nem képző laphámdaganat jól gyógyítható, a beteg kilátásai bíztatóak.  Életkor szempontjából az idősebb korosztály nagyobb veszélyben van, mert esetükben gyorsan kialakulhat nyirokcsomó-áttét.

Évenkénti bőrgyógyászati vizsgálat mindenkinek javasolt.  Érdemes gyakrabban kontrollra menni azoknak, akiknek a családjában volt példa bőrdaganatra, akinek sok anyajegye van, és esetleg akad közte szabálytalan is.

Téma szakértői

dr. Medgyesy Gábor

dr. Medgyesy Gábor

sebész
dr. Szántó Hajnalka

dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus

 

 


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!