A diagnózis: IV-es stádiumú melanoma

dr. Rózsa Annamária Létrehozva: 2019.02.15 Módosítva: 2019.02.28

Idén öt éves a Melanoma Research Foundation (MRF) által indított #GetNaked kampány, amely a rendszeres önellenőrzés fontosságára figyelmeztet. A program keretén belül hétköznapi hősök osztják meg személyes történetüket a melanoma diagnózisával való szembenézésről, és a betegséggel vívott harcról. A kampány kapcsán az önvizsgálat fontosságáról, a melanoma tüneteiről beszélgettünk dr. Rózsa Annamária bőrgyógyásszal, az Anyajegyszűrő Központ orvosával.

Melanoma: a korai felismerés életet mentheta korai felismerés életet menthet

Az Egyesült Államokban évente tízezer életet követel a bőrrák legsúlyosabb formája, a melanoma. Előfordulása hazánkban is folyamatos emelkedést mutat, és az utóbbi években jellemző, hogy már fiatalabb korban – 20 év körülieken – is egyre gyakrabban jelentkezik. A gyógyulási esély egyértelműen attól függ, hogy a betegség milyen stádiumban kerül felismerésre. Korai diagnózissal az esetek 90%-ában kezelni lehet. Ehhez azonban nem mindig elég az évente egy alkalommal végzett szűrővizsgálat, ezt ki kell egészíteni otthoni havonként végzett önvizsgálattal is. Erre figyelmeztet Missy is, aki férje miatt vesz részt az MRF kampányában.

„Abban a pillanatban az egész életünk megváltozott…”

Három éve voltak házasok, amikor Missy férje, Wayne egy szűrővizsgálat alkalmával szembesült a melanoma diagnózisával. A fejbőrén kialakult elváltozást később műtét során távolították el, ezután kezdődött az immunterápiás kezelése. Ezt egy újabb műtét követte, amikor a melanoma kiújult a combján, ezt távolították el.
A bőrrák ellen közösen vették fel a harcot, azt mondják, együtt küzdenek meg vele. Azóta az életük részévé vált az önvizsgálat és a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés. Azért, hogy ez semmiképp ne maradjon el, Missyt naptárbejegyzések figyelmeztetik nemcsak az orvosi találkozókra, de a következő önvizsgálat időpontjára is. A rendszeres önellenőrzés nagyon fontos, mert a bőrrák, különösen a melanoma nagyon gyorsan változik. A korai felismeréssel sokkal több kezelési lehetőség van, nagyobb az esély a gyógyulásra.


Wayne a melanoma IV-es stádiumában van. Dr. Rózsa Annamária elmondta, hogy ebbe a csoportba azok a melanomás esetek tartoznak, amelyek már a távoli nyirokcsomókba és belső szervekbe is áttéteket adtak.

„A teljes gyógyulás esélye akkor a legnagyobb, ha a  melanomát I-es stádiumban diagnosztizálják. Rendszeres önvizsgálattal és anyajegyszűréssel van a legnagyobb esély ebben a stádiumban felfedezni az elváltozást. Ilyenkor még egy egyszerű kimetszéssel teljes gyógyulást lehet elérni.”
 

Mire figyeljünk az önvizsgálat során?mire figyeljünk az önvizsgálat során

A melanoma meglévő anyajegyekből is kialakulhat. Az angol nyelven ABCDE összefoglaló névvel jelzett tünetek jelzik, hogy mire kell figyelni:
- A, mint asymmetry – mennyire szabálytalan, változott-e az anyajegy alakja?
- B, mint border – elmosódott határ, vagy élesen elkülönül a környezetétől?
- C, mint color – homogén színezetű, vagy különböző színárnyalatokat mutat?
- D, mint diameter – 6mm feletti átmérőjű anyajegyeknél nagyobb a melanoma kockázata.
- E, mint evolving – bármilyen időbeli változás, szín, méret, felszíni észlelhető-e?

Az önvizsgálat során fontos, hogy a teljes testfelületet ellenőrizzük – hajas fejbőr, körmök alatt, fülben, szemek és száj, talp és tenyér is - és ne csak a meglévő anyajegyekre koncentráljunk. Minden új bőrkinövés, folt, dudor, pattanásra emlékeztető halvány-rózsaszínes elváltozás megjelenése is kockázatot jelenthet. Ha ilyet tapasztalunk, forduljunk az éves szűrővizsgálat mellett soron kívül is bőrgyógyászhoz, aki teljes testtérképes anyajegyszűréssel egyértelműen meg tudja határozni, hogy ártalmatlan vagy veszélyes elváltozással van-e dolgunk.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ
www.anyajegyszurokozpont.hu

Kapcsolódó oldalak


Páciensek mondták

precíz, alapos

Nagyon precíz alapos vizsgálatban részesülte,, pontos tájékoztatást adott a doktornő, megnyugtató hangnemben. 

dr. Rózsa Annamária dr. Rózsa Annamária

dr. Rózsa Annamária

bőrgyógyász


Visszalépés az előző oldalra...


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk az orvos nézi meg az anyajegyet, orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez.
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot. 

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése