Anyajegy típusok és veszélyeik

Anyajegy típusok és veszélyeik

anyajegyszurokozpont.hu Módosítva: 2023.12.16 00:29

Az anyajegyek jól körülírt, jellemzően festékes bőrképletek, melyek melanocytákból állnak. Általában benignusak, de bizonyis típusaik hajlamosak daganatos elváltozások kialakítására, ezért fontos a nzomonkövetésük.

Mi az anyajegy?

Az anyajegy klinikai formái

Miért fontos az anyajegy vizsgálata?

Mikor kell ellenőrizni a bőrt anyajegy szempontjából?

Mit kell keresni anyajegy vizsgálata közben?

ABCDE szabály

Hogyan állapítja meg a bőrgyógyász, hogy az anyajegy aggodalomra ad-e okot?

Kapcsolódó cikkünk

Anyajegy eltávolítás és szövettan

Az ősz és a tél ideális időszak arra, hogy az évente javasolt anyajegy szűrést elvégeztessük. Ha a bőrgyógyász a vizsgálat során gyanús anyajegyet talál, akkor javasolni fogja az anyajegy eltávolítását.

Mi az anyajegy? 

Az anyajegy (vagy "naevus" orvosi kifejezéssel) olyan növedék a bőrön, amelynek színe a természetes bőrszíntől a barnáig vagy feketéig terjed. Az anyajegy bárhol megjelenhet a bőrön vagy a nyálkahártyákon, egyedül vagy csoportokban.

A legtöbb anyajegy gyermekkorban vagy az élet első 20 évében jelenik meg. Normális, ha egy személynek 10-től 40 anyajegye van a felnőttkorra.

Az átlagos anyajegy élettartama körülbelül 50 év. Ahogy az évek telnek, az anyajegyek általában lassan változnak, kiemelkednek és világosabb színűvé válnak. Gyakran szőrzet fejlődik az anyajegyen. Néhány anyajegy egyáltalán nem változik, míg mások idővel lassan eltűnhetnek.

Az anyajegy klinikai formái 

  1. Lentigo simplex

Egy veleszületett vagy szerzett anyajegy, amely jól körülírt és éles szélű. Ez a fajta anyajegy általában kerek, lencse nagyságú, színe halványbarna vagy barnásfekete. Csoportosan is megjelenhet. Nem kell kezelni, mert általában nem progrediál bőrdaganattá, nem veszélyes. Ha azonban a foltok megváltoznak, viszketnek, véreznek vagy más tüneteket okoznak, ajánlott orvoshoz fordulni.

  1. Solaris lentigo

Ez a fajta anyajegy napfény vagy mesterséges fény (például gyakori szolárium használata) hatására alakul ki. Általában a napnak gyakran kitett területeken jelenik meg, például az arc, a kézfejek, a vállak és a karok hátsó részén. Jellemző rá, hogy jól körülírt és barnás színű. Ez az anyajegy nem kezelendő, viszont nyomon kell követni, ugyanis progrediálhat bőrdaganattá, például melanomává. Mivel a solaris lentigo a napfény expozíció következtében alakul ki, a megfelelő napvédelem, például napvédő krém használata, a kalap és a napfényes órák elkerülése segíthet a kialakulásuk megelőzésében. 

  1. Naevus spilus

A naevus spilus egy több centiméter nagyságú anyajegy típus, amely leggyakrabban világosbarna foltként jelenik meg. A folton belül jellemzőek a két-három milliméter átmérőjű, feketés színű, apró pöttyök. Ezt sem kell külön kezelni, de kialakulhat a talaján bőrdaganat.

  1. Becker anyajegy

A Becker-naevus (Becker anyajegy) egy olyan bőrelváltozás, amely a bőrön megjelenő pigmentált elváltozások közé tartozik. Általában a pubertás idején kezd megjelenni, és gyakran a vállakon, a hát alsó részén vagy a felső karokon található. Jellemzően nagyobb, mint az átlagos anyajegy és változatos színű lehet, beleértve a barna, fekete vagy akár kék árnyalatokat is. Emellett a Becker anyajegy gyakran szőrözöttek, és a bőr felszínén lévő hajszálak jól láthatóak lehetnek.

A Becker-naevusok többsége ártalmatlan és nem jár egészségügyi kockázattal. Azonban egyes esetekben az elváltozások fokozott szőrnövekedést, bőrpírt vagy érzékenységet okozhatnak. Ritkább esetekben ez a fajta anyajegy összefügghet más bőrbetegségekkel vagy szöveti rendellenességekkel.

Mivel a Becker-nevuszok általában benignus jellegűek, az esetek többségében nem igényelnek külön kezelést. Ha az elváltozások kellemetlenséget vagy kozmetikai aggodalmakat okoznak, a bőrgyógyászok néha szőrtelenítés vagy lézerterápia alkalmazását javasolhatják a tünetek enyhítésére.

  1. Mongol folt

A mongol folt egy bőrjelenség, amelyet az újszülött csecsemők bőrén lehet megfigyelni. Ez a pigmentáció egyfajta terület, amely kék vagy szürkés árnyalatú, és általában a hát alsó részén, a farpofák környékén vagy az alsó hát területén jelenik meg.

A mongol foltok mérete és színe változó lehet, de gyakran nagyobb területet fednek le, és széleik szabálytalanok lehetnek. A foltok általában szép lassan halványulnak és tűnnek el, általában a gyermek második vagy harmadik életévére. Nagyon ritkán megmaradhatnak felnőttkorra.

  1. Kék anyajegy

A kék anyajegy egy olyan pigmentált bőrelváltozás, amely gyakran kék vagy lila árnyalatú. Ez a jelenség az újszülötteknél és csecsemőknél fordulhat elő, és általában az élet első hónapjaiban vagy éveiben jelenik meg. A kék anyajegy általában az érintett csecsemő hátán, farpofáin, vagy akár az arcon található, és gyakran nagyobb területet fed le.

Ez a típusú anyajegy általában az élet első éveiben halványul, és gyakran eltűnik, de néhány esetben megmaradhat az élet során.

A kék anyajegy általában ártalmatlan és nincsen összefüggésben más egészségügyi problémákkal.

Fontos megemlíteni, hogy az újszülöttkorban megjelenő kék anyajegy nem ugyanaz, mint a későbbi években kialakuló kék színű anyajegy. Az előbbiek általában pigmentációs változás, míg az utóbbi kisebb sérülések vagy érkiterjedések következményei lehet.

  1. Közönséges anyajegy

A közönséges anyajegy (naevus pigmentosus) a leggyakoribb típusú pigmentált bőrelváltozás, amely szinte minden ember bőrén megtalálható. Ez a jelenség a bőrön elhelyezkedő melanociták, vagyis a pigmentsejtek túlzottan elszaporodása következtében alakul ki. A közönséges anyajegyek általában barna vagy bézs színűek, sima felületűek és kerek vagy ovális formájúak. 

Ezek az anyajegyek gyakran már a születést követő hónapokban megjelennek, de növekedésük főként a gyermek- és serdülőkorban tapasztalható. A legtöbb embernek több közönséges anyajegye van, és ezek általában élete során keletkeznek.

A közönséges anyajegyek általában ártalmatlanok és nem igényelnek speciális kezelést. Azonban fontos figyelmet fordítani rájuk, és rendszeres önvizsgálatot végezni, különösen, ha észlelünk változásokat színükben, formájukban vagy méretükben. Bár a legtöbb közönséges anyajegy ártalmatlan, fontos figyelemmel kísérni az esetleges változásokat.

  1. Diszplasztikus naevus

A diszplasztikus naevus olyan pigmentált bőrelváltozás, amelyek diszplázia, vagyis sejtelváltozás jeleit mutatja. Gyakran genetikailag öröklődik, ilyenkor száznál több darab is előfirdul. Ez az anyajegy gyakran atipikus jellegű és eltér a közönséges anyajegy kinézetétől. Azoknál a személyeknek, akiken ilyen anyajegy látható, rendkívül fontos orvost keresniük, ugyanis ilyen magas számú atípiánál szinte 100%, hogy előbb vagy utóbb bőrrák alakul ki.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Miért fontos az anyajegy vizsgálata? 

A legtöbb anyajegy ártalmatlan, azonban talajukon melanóma alakulhat ki, ezért fontos minél gyakoribb vizsgálatuk, hogy az anyajegy esetleges elváltozásai időben észre legyenek véve. A melanóma leggyakoribb helye a férfiaknál a hát, a nőknél pedig az alsó láb. A melanóma a 25-29 éves nők körében a leggyakoribb rákfajta.

Mikor kell ellenőrizni a bőrt anyajegy szempontjából? 

A bőrrák megelőzése terén fontos proaktív lépéseket tenni. Ez különösen igaz, ha:

- világos a bőre

- sok anyajegy található a testén

- a családtagjaira jellemző: sok anyajegy, atipikus anyajegy, bőrrák előzmény

A napfény korlátozása és naponta fényvédő használata mellett az anyajegy vizsgálata növeli a melanóma és más típusú bőrrák korai felismerésének és kezelésének esélyeit.

A bőrgyógyászok azt javasolják, hogy minden hónapban érdemes megvizsgálni a bőrt. A legtöbb anyajegy jóindulatú (nem rákos). Azonban, ha változásokat tapasztal egy anyajegy színében vagy megjelenésében, ha vérzik, szivárog, viszket, pikkelyes megjelenést mutat, fájdalmas vagy érzékeny lesz, azonnal keresse fel bőrgyógyászát.

Mit kell keresni anyajegy vizsgálata közben? 

A legtöbb bőr anyajegy jóindulatú (nem rákos). Az orvosilag aggasztó anyajegy az, amely különbözik a testen lévő többi vagy az, amely a 30. életév után jelenik meg a bőrön. Ha változásokat észlel egy anyajegy színében, vastagságában, méretében vagy formájában, keressen fel egy bőrgyógyászt. Az anyajegyet szintén meg kell vizsgáltatni, ha vérzik, szivárog, viszket, pikkelyes megjelenést mutat, fájdalmas vagy érzékeny lesz.

Vizsgálja meg a bőrét egy tükörrel, vagy kérjen meg valakit, hogy segítsen. Fordítson különleges figyelmet a bőrének azokra a területeire, amelyek gyakran kitéve vannak a napnak, például az arc, kezek, lábak (különösen a nőknél), karok, mellkas és hát (különösen a férfiaknál).

ABCDE szabály 

Az ABCDE szabály fontos információt adhat az anyajegy állapotáról. Ha az anyajegy bármelyik jelét észleli az alábbiak közül, azonnal vizsgáltassa meg bőrgyógyásszal:

- Aszimmetria: Ha az anyajegy egyik fele nem egyezik a másik felével.

- Szegély: Ha az anyajegy széle vagy pereme szaggatott, homályos vagy szabálytalan.

- Szín: Ha az anyajegy színe nem ugyanaz az egész területén, vagy több színű, mint például a barna, fekete, kék, fehér vagy piros.

- Átmérő: Ha az anyajegy átmérője nagyobb, mint egy ceruza radírja.

- Emelkedés/Fejlődés: Ha az anyajegy felemelkedik, miután lapos volt, vagy rövid idő alatt változik.

Hogyan állapítja meg a bőrgyógyász, hogy az anyajegy aggodalomra ad-e okot? 

A normál (jóindulatú) bőr anyajegyek esetén nincs szükség eltávolításra.

Ha a bőrgyógyász azt állapítja meg, hogy az anyajegy aggodalomra ad okot, bőrbiopsziát végez, amely során az anyajegy kis mintáját veszi le a mikroszkóp alatti vizsgálathoz. A diagnózist általában egy hét alatt lehet elkészíteni. Ha az anyajegy rákosnak bizonyul, azt teljesen el kell távolítani.

Ha aggódik egy anyajegy változása miatt, vagy ha aggasztó jeleket észlel, kőrjük, hogy keresse fel Anyajegyszűrő Központunkat, hogy részt vehessen egy alapos kivizsgáláson.


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok