A műköröm viselése növeli a melanoma kockázatát?

A műköröm viselése növeli a melanoma kockázatát?

dr. Vincze Ildikó Létrehozva: 2018.04.16 Módosítva: 2023.11.15

Az utóbbi években megemelkedett az ún. szubunguális melanoma előfordulásának gyakorisága. A köröm alatt megjelenő melanoma kialakulásának veszélyét a nap és az ultraibolya sugárzás növeli, ezért a körmüket rendszeresen UV-lámpa alatt manikűröztető hölgyeknek fokozottan kell figyelni a kezdeti tünetekre.

Melanoma a körmökön

Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrőközpont főorvosa elmondta, hogy a köröm területén több helyen is kialakulhat daganatos elváltozás. A köröm- és körömágy különböző részein lévő melanocytákból (pigment termelő sejtek) alakulhat ki rosszindulatú daganat. A körömmátrixból - ahol a keratin termelődik –, a körömágy melanoma a körömlemez alatt, és körömlemez melletti bőrterületen is megjelenhet daganat. A Journal of Foot and Ankle Research folyóirat szerint a köröm területén megjelenő melanomák, az összes melanomás eset 1,4%-át teszik ki.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Zúzódásnak hiszik, pedig daganat

A körömlemezen hosszanti irányban végigfutó keskeny, nem változó barna csík a körömágyban lévő pigmentált anyajegy megjelenése lehet, mely nem változik. A szubunguális melanoma is jelentkezhet barna vagy fekete csík formájában a körömágy vagy a köröm alatt. Az érintettek ezért könnyen azt hiszik, hogy valamilyen sérülés érte, beütötték az ujjukat korábban, de nem emlékeznek rá, hogyan is történt. A sérülések azonban idővel elhalványodnak vagy a körömmel együtt lenőnek, ám a sérüléshez hasonlító melanoma mérete ezzel szemben nő és később sem halványodik. Aggodalomra ad okot, ha a köröm elválik a körömágytól, ha a körmön kinövés, csomó jelenik meg vagy vérzik. A körömlemez elvékonyodása, repedése, „csíkozódása” is intő jel lehet, melyet jobb mielőbb szakemberrel ellenőriztetni!

A Hutchinson-jel

Szubunguális melanoma jellegzetes tünete, ha barnás csík szélesedik, színe változik, illetve a körömágyon is észlelhető barnás-kékes-fekete elszíneződés (Hutchinson-jel). Melanoma leggyakrabban hüvelykujjon vagy a nagy lábujjon jelentkezik, de előfordulhat bármely más kéz- vagy lábujjon is.

Kit veszélyeztet?

A köröm területén megjelenő melanoma legfontosabb kockázati tényezője a bőr napfényterhelése és a mesterséges ultraibolya sugárzás. Kialakulásának esélye magasabb sötétebb bőrtípus, 50 év feletti kor és az immunrendszer működését gyengítő betegség (pl. HIV) esetén.műköröm viselés és a melanóma

Fertőzés vagy melanoma?

A körmön megjelenő színelváltozásoknak több oka is lehet. A sérülések mellett akár gombás, bakterialis fertőzés köröm-, vagy körömágy fertőzés is hasonló tüneteket produkálhat. A kiváltó ok megállapítását ezért bízzuk szakemberre, aki szükség esetén körömmátrix biopsziával vagy a körömágyból vett mintavétellel tudja egyértelműen megállapítani, hogy pontosan mi okozza a tüneteket.

Ne halogassuk!

A melanoma a legagresszívebb daganattípus, mely gyorsan képez áttéteket. Ezért, ha bármilyen szokatlan tünetet észlelünk, mutassuk meg szakembernek. Korai stádiumban felismerve és kezelve a legjobbak a gyógyulás esélyei.

Téma szakértője

  • dr. Vincze Ildikó

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, kozmetológus
  • Specialitások:
    • Anyajegyszűrés (kizárólag hétfőn!)

    • Anyajegyvizsgálat

    • Melanomaszűrés
    • Teljes testtérképes anyajegyszűrés
    • Gyermekellátás 0 éves kortól

     

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Anyajegyszűrés csak a hétfői rendelésen!

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     
    Teljes testtérképes anyajegyszűrésre csak a hétfői rendelésen van lehetőség! 
    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyermekcentrikus

Minden szempontból nagyon tetszett, szakmailag és emberileg egyaránt!!! A segítő kolleganő, Zsuzsa is! A doktornő alapos, profi, kedves, figyelmes, kisgyermekkel mentem (8éves kislány), nagyon odafigyelt a legkisebb anyajegyre is, de a gyermekem lelkére is. Biztonságban éreztem a gyermekemet és az egészségét. Már be is jelentkeztünk a szeptemberi kontrollra

További vélemények

Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok