Az anyajegy kimetszése a legbiztonságosabb

Az anyajegy kimetszése a legbiztonságosabb

Az anyajegyek bőrrák gyanú és esztétikai okok miatt eltávolíthatóak.

dr. Medgyesy Gábor Létrehozva: 2020.11.12 Módosítva: 2024.02.05

Az anyajegyek eltávolítása sokszor nem csak esztétikai kérdés, de rosszindulatúság gyanúja miatt egyenesen életmentő lehet. Dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze az orvosi szempontból legbiztonságosabb módszerről, a sebészi kimetszésről ismertette a tudnivalókat.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mikor szükséges eltávolítani egy anyajegyet?

Ha valaki anyajegyszűrés miatt bőrgyógyászhoz fordul, születhet olyan szakvélemény, amely valamely anyajegy eltávolítását javasolja. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a bőrképlet szerkezete felveti a rosszindulatúság gyanúját, de az is előfordulhat, hogy olyan bőrfelületen helyezkedik el, ahol rendszeresen irritációnak van kitéve. Tipikusan ilyen lehet az arcon a borotválkozásnál érintett felület, vagy a nyakon a ruhák által dörzsölt bőrterület, esetleg az öv által irritált testrész. Természetesen az is előfordulhat, hogy a páciens maga kéri az anyajegy eltávolítását, akár esztétikai szempontok miatt. Ha nincs kizáró ok, tulajdonképpen bármilyen okból el lehet távolítani az anyajegyeket.
- Aki anyajegy eltávolítást szeretne, érdemes most rászánnia magát, erre ugyanis a napfényszegény, őszi-téli hónapok a legalkalmasabbak. Friss hegeknél ugyanis az egyik legfontosabb szabály a fényvédelem. Az a legoptimálisabb, ha a heg területét legalább fél évig nem éri nap, különösen a fedetlen testrészek esetében.  Az orvos tanácsait betartva ilyenkor a legnagyobb az esély arra, hogy a gyógyulási idő után a műtéti heg szinte észrevétlenül marad. Természetesen bőrrák gyanúja esetén nem szabad halogatni az anyajegy eltávolítást, azt a legsürgősebben el kell végezni – hangsúlyozza dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze.

Ilyen módszerekkel távolítható el az anyajegy

Sebészeti kimetszés

Az anyajegy sebészi eltávolítása a legbiztonságosabb.Az anyajegyek eltávolításakor a legfontosabb szempont, hogy ha rosszindulatúság gyanúja miatt történik az eltávolítás, mindenképpen készüljön szövettani vizsgálat. Ebből lehet ugyanis megállapítani, hogy valóban volt-e a képletben rákos elváltozás, és ha igen, sikerült-e teljes egészében kimetszeni. Éppen ezért legbiztonságosabb a szakszerű sebészeti eltávolítás, amikor az anyajegyet teljes egészében, a szélein ép szövetekkel metszik ki, majd automatikusan szövettani vizsgálatra küldik. A rosszindulatúság gyanújával rendelkező elváltozásokat még a műtét előtt bőrgyógyász-onkológus vizsgálja, és ő tehet javaslatot a műtéti tervre is.

Lézeres kimetszés

Természetesen egészben, ép széllel lézerrel is ki lehet metszeni az elváltozást, különösen, ha nem bőrdaganat gyanúja miatt történik az eltávolítás, hanem például esztétikai okból. Ekkor - ha kellő távolságban vezetik a metszést és nem éri az anyajegy határát hőkárosodás -, még korrekt szövettan is készülhet. Azonban ennek a módszernek nehézsége, hogy a seb bezárásánál a lézer által hőkárosított sebszéleket kell egyesíteni.

Ezek a módszerek nem megfelelőek anyajegy eltávolításra

Fagyasztás

A fagyasztásnál egy extrém hideg anyagot, a folyékony nitrogént használnak bizonyos bőrképletek eltávolításához. Ez az anyag ugyanis megfagyasztja a bőr felső rétegét, majd hámlást és hólyagképződést indít be. A kezelt felület gyógyulása során pörk képződik, ami néhány nap múltán leesik és alatta új bőr alakul ki. Fagyasztással anyajegyet nem lehet eltávolítani, ez elsősorban seborrheás keratózis, a nemiszerveken jelentkező szemölcsök, a közönséges szemölcsök, a napsugárzás okozta foltok (solaris keratózis) és a fibrómák eltávolítására alkalmas. Mivel a fagyasztás (és a lézerrel történő vaporizálás esetén) nem lehet szövettant készíteni, így nem ezzel az eljárással nem lehet megtudni, volt-e a szövetben rosszindulatúságra utaló jel.

Elektrosebészeti égetés

Az ún. „leégetés” során egy rádiófrekvenciás eszköz, úgynevezett kauter segítségével tulajdonképpen elpárologtatható vagy levágható a bőrről a kinövés, leggyakrabban a fibróma. Ez a módszer tehát szintén nem alkalmas anyajegyek eltávolítására.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

 • dr. Medgyesy Gábor

 • Szakterületek:
  • sebész
 • Specialitások:
  • Anyajegy eltávolítás
  • Basalioma eltávolítás
  • Bőrnövedékek sebészeti eltávolítása
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Bejelentkezés a doktor úrhoz »

Orvos válaszol

.Több anyajegyem van
2017-ben a szeméremteströl eltávolitott anyajegy szövettani eredménye melanoma in situ. Szeretném az ósszes anyajegyemet megvizsgáltatni,ehhez kérem segitségüket, ajánlásukat.

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket, akár on-line, akár telefonos bejelentkezést is igénybe tud venni.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Óvatos

A Doktor Úr nagyon kedves volt és igen óvatosan. Semmit nem éreztem az anyajegyem eltávolítása alatt

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!