Ezért ideális most eltávolítani az anyajegyet

Ezért ideális most eltávolítani az anyajegyet

dr. Medgyesy Gábor

dr. Medgyesy Gábor Módosítva: 2020.01.15 16:09

Akár a bőrrák szempontjából tűnik veszélyesnek, akár az elhelyezkedése miatt zavaró, az anyajegy eltávolítására – elsősorban a bőrgyógyászati szűrések szezonalitása miatt – az őszi, téli időszak a legideálisabb. Dr. Medgyesi Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze az eltávolítás gyakori indokaira és a lehetséges eljárásokra hívta fel a figyelmet. 

Az ősz és a tél az anyajegyszűrés szezonja 

A nyári napfény, az UV-sugárzás még azokat is érte, akik rendszeresen használtak napvédő készítményeket és igyekeztek árnyékban maradni. A fényszegény hónapokban éppen ezért hasznos részt venni egy anyajegyszűrésen, hiszen a bőrön lévő pigmentált részek (vagyis azok a területek, ahol több a festékanyag, mint például az anyajegyek) változhatnak a fény hatására.
Az anyajegyszűrés és anyajegy eltávolítás időszaka az ősz és a tél.Tudni kell, hogy napfény (és a szolárium) hatására az összes pigmentáció aktiválódik. Így aztán, ha valaki visszajön a nyaralásról, könnyen megijedhet, hogy mi is történt az anyajegyeivel. A csokoládébarna bőrön ugyanis az anyajegyek is sötétednek, számuk is növekedhet, különösen azoknál, akiknek egyébként is sok anyajegyük volt. Később is ugyanolyan reakciók mennek végbe a pigmentált helyeken, mint a bőr más területein, vagyis, ahogyan a napsütötte barnaság kopik, úgy világosodhatnak az anyajegyek is.
Természetesen mindig forduljunk szakorvoshoz, ha pigmentált képletünknél változást észlelünk, hiszen az időben észlelt kóros folyamat diagnosztizálása életet menthet. Amennyiben különösebb rendellenességet nem észlelünk, akkor javasolt 1-2 hónapot várni napozás után, ekkor a napsütötte szín már elhalványul, korrektebb képet mutatnak az anyajegyek, vagyis ha csak szűrővizsgálatra szeretne valaki jelentkezni, jobb, ha vár októberig, novemberig.  

Nem csak bőrrák gyanú miatt lehet eltávolítani egy anyajegyet

Az anyajegyeltávolítás oka lehet rosszindulatúság és esztétikai probléma is.Általában bőrgyógyász szakorvos véleményezi, mely anyajegyeket ajánlott vagy lehetséges eltávolítani. Ez akkor indokolt, ha pigmentszerkezete gyanúsnak tűnik, vagy ha esztétikailag, illetve az elhelyezkedése miatt zavaró – például öltözködésnél, borotválkozásnál visszatérő irritációnak van kitéve. Ha a páciens kéri az anyajegy eltávolítását, gyakorlatilag bármelyiktől meg lehet szabadulni, ha nincs kizáró ok. Szakszerű sebészeti eltávolítás esetében, a képlet teljes egészében, széli részeknél ép szövetekkel kerül kimetszésre, majd minden esetben szövettani vizsgálatra küldik. A rosszindulatúság gyanújával rendelkező elváltozásokat még a műtét előtt bőrgyógyász, onkológus vizsgálja, és tesz javaslatot a műtéti tervre.
- Anyajegyet el lehet távolítani lézerrel, cryosebészetileg, de a szakértő szerint legbiztonságosabb a hideg késsel (szikével) történő kimetszés - minden irányban ép széllel, és korrekt szövettani vizsgálattal. A lézerrel történő vaporizálás (vagy a fagyasztás) esetén nem lehet szövettant készíteni, így nem kapunk választ a legfontosabb kérdésekre: volt-e a szövetben rosszindulatúságra utaló jel? Ép széllel, egészben lézerrel is ki lehet metszeni az elváltozást. Ekkor - ha kellő távolságban vezetik a metszést és nem éri az anyajegy határát hőkárosodás -, korrekt szövettan is készülhet, de ennek az eljárásnak az a hátránya, hogy a seb bezárásánál a lézer által hőkárosított sebszéleket kell egyesíteni – hangsúlyozza dr. Medgyesi Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze. - A vizsgálatok során a bőrgyógyász dönti el, hogy milyen bőrelváltozást tart alkalmasnak lézeres eltávolításra (például szemölcs, szarutúltengés, stb.), illetve mit küld sebészi kimetszésre. Az első, akár életmentő lépés tehát mindenképpen a szakorvosi vizsgálat.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

  • dr. Medgyesy Gábor

  • Szakterületek:
    • sebész
  • Specialitások:
    • Anyajegy eltávolítás
    • Basalioma eltávolítás
    • Bőrnövedékek sebészeti eltávolítása
    • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Bejelentkezés a doktor úrhoz »

Orvos válaszol

Tisztelt Cím! Digitális anyajegyszuresre szeretnék férjemmel bejelentkezni Önöknél. Telefonszamom: 205568835. Köszönettel!

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Asszisztenseink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Időt szántak rám

Nagyon tetszett, hogy mindenki pozitív és jókedvű volt. Időpontra fogadtak, érthetően fogalmazott az orvos, nem sürgettek, nem "túl lenni" akartak rajtam. Időt szánnak a betegre, odafigyelnek a kérdésekre.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok