Új anyajegyet fedezett fel? Ekkor fontos az anyajegyszűrés

Új anyajegyet fedezett fel? Ekkor fontos az anyajegyszűrés

Az anyajegyek típusát is fontos bőrgyógyászatilag meghatározni

dr. Rózsa Annamária Létrehozva: 2019.09.13 Módosítva: 2020.07.08

Az anyajegyek többnyire gyerek- és tinédzserkorban jelennek meg, de bizonyos körülmények közt felnőttkorban is kialakulhatnak. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza a kialakulás okairól és az orvosi ellenőrzés indokairól beszélt.

Milyen okok miatt alakulhat ki új anyajegy?

Minden új anyajegyet érdemes ellenőriztetni. Az anyajegyek többnyire ártatlan, jóindulatú bőrképletek, amelyek akkor jönnek létre, ha a bőrben egy bizonyos ponton több melanocita gyűlik össze, amelyek a környező szövetekhez kapcsolódnak. Ezek megjelenhetnek a bőr felszínével egy szintben és ki is türemkedhetnek abból. Ez a folyamat többnyire 20 éves korunkig lezajlik, serdülőkorban és terhesség alatt azonban fokozódhat az új anyajegyek megjelenése. 40 felett meglehetősen ritkán alakulnak ki új anyajegyek, és a meglévőknél is megfigyelhető, hogy a kezdeti besötétedés után sok anyajegy visszahalványul, és szép fokozatosan eltűnik. Ha mégis újak alakulnak ki, annak hátterében megjelenhet többek közt genetikai hatás, ultraibolya sugárzás, meggyengült immunrendszer. Ugyanakkor minden új bőrképletnél (és megváltozott réginél) résen kell lenni, ugyanis bőrrák is állhat a kialakulás, változás mögött.

Az anyajegyek típusai

A bőrgyógyászok számos, különböző típusú anyajegyet különböztetnek meg, amelyek közül a leggyakoribbak:

Közönséges anyajegy

A többnyire csecsemő- és gyermekkorban megjelenő anyagjegyek jobbára egyenletes felszínűek és szimmetrikusak, általában 5 mm-nél kisebb az átmérőjük. Ritkán fejlődik ki belőlük bőrrák, bár a nagyszámú anyajegy (20-nál több) rizikófaktornak számít.

Veleszületett anyajegy

Már a születéskor is látható lehet néhány anyajegy, amelyek teljesen különböző méretűek lehetnek. Mivel a nagyobbak kissé kockázatosabbak a melanomává alakulás szempontjából, ezeket rendszeresen ellenőrizni kell.

Atípusos anyajegy

A közönséges anyajegyeknél jellemzően nagyobbak az atípusos anyajegyek, amelyeknek a textúrája és a színe is változatos lehet, akár több árnyalatot is tartalmazhat. Már csak a megtévesztő megjelenése miatt is fontos, hogy bőrgyógyász különítse el ezeket az anyajegyeket a melanomától. 

Spitz naevus

A gyorsan növekvő, félgömbszerű, 5-10 mm-es „csomó” fiatal-, gyakran gyermekkorban alakul ki, vörös-barnás színnel. Jellegzetesen az arc, nyak vagy alsó végtag területén jelenik meg, panaszt nem okoz, de előfordul, hogy viszket vagy hámlik.

Figyelmeztető jelek, amelyeknél fontos az anyajegyszűrés

A teljes testtérképes anyajegyszűrés megbízhatóan kiszűri a bőrrákot.- Bár az anyajegyek nagy része jóindulatú, az új képleteket mindenképpen érdemes bőrgyógyásszal ellenőriztetni – figyelmeztet dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. – Ugyanígy kell eljárni, ha a régebbi anyagjegynél változásra figyelünk fel, például a színében, az alakjában, a formájában, a határaiban, ha fájni vagy vérezni kezd. Sokan elfelejtik, de a bőrrák szempontjából fontos ellenőrizni, nem jelent-e meg új anyajegy vagy bőrképlet a talpon, a kézen, a fejbőrön vagy akár a körmök alatt.  Fontos tudni, hogy a teljes testtérképes anyajegyszűrés és akár a mesterséges intelligencia segítségével végzett előszűrés komoly segítség lehet a korai felismerés szempontjából. Ha ugyanis akár a legveszélyesebbnek tartott melanomát korán felfedezik és kezelik, 98 %-os lehet az ötéves túlélés esélye.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • dr. Rózsa Annamária

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász
 • Specialitások:
  • Anyajegyszűrés
  • Anyajegyvizsgálat
  • Melanomaszűrés
  • Teljes testtérképes anyajegyszűrés
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
  • Anyajegyszűrés, bőrgyógyászat szombaton is!

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

.Több anyajegyem van
2017-ben a szeméremteströl eltávolitott anyajegy szövettani eredménye melanoma in situ. Szeretném az ósszes anyajegyemet megvizsgáltatni,ehhez kérem segitségüket, ajánlásukat.

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket, akár on-line, akár telefonos bejelentkezést is igénybe tud venni.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

precíz, alapos

Nagyon precíz alapos vizsgálatban részesülte,, pontos tájékoztatást adott a doktornő, megnyugtató hangnemben. 

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!