A napozás szabályai

A napozás szabályai

anyajegyszurokozpont.hu Létrehozva: 2019.05.20 Módosítva: 2019.07.05

Már alig várjuk, hogy megérkezzen a jó idő! Ilyenkor szeretünk a szabadban tartózkodni, napozni. Mindez egészséges és kellemes, ha a szabályokat betartjuk. Ellenkező esetben bőrünket károsíthatjuk és könnyen rosszindulatú elváltozások jelentkezhetnek bőrünkön.

A tudósok szerint az UVA sugárzás felelős a barnulásért, és a nagyobb energiájú, UVB sugárzás a napégésért. A visszaverődő fény pedig ezeket a sugárdózisokat pedig megsokszorozza. Ha a napozás szabályait betartjuk, akkor egyenletes barnulást érhetünk el, és megelőzhetjük a leégést.

Bőrünk

A bőrünk két rétegből áll. Az egyik az írha, mely nagyrészt kötőszövet. Ez felelős a bőr rugalmasságáért és feszességéért. A másik a hámréteg, mely testünk külső takarója. Alsó részében találhatóak a hámsejtek, melyek folyamatosan osztódnak, és a felső rétegek közé kerülve elszarusodnak, igen ellenállóvá válnak. Ez a rész biztosítja a fényvédelem felét. Itt találhatók a festéktermelős sejtek, melyek a melanint termelik. Ezek adják a bőr barnás színét. A napozás hatására a melanin nagyobb mennyiségben termelődik.

Öregedéskor, a természetes öregedés folyamata mellett a káros anyagok is rontják a kötőszövet állapotát és a rostok elveszítik a rugalmasságukat. Illetve az öregedés egyik jele, hogy a festékanyag már nem egyenletesen oszlik el és foltosodás jön létre a bőrön.
A napozás szabályai

Megfelelő erősségű napvédő krém használataa napozás szabályai

Fontos, hogy bőrünknek és a nap erősségének megfelelő termékeket válasszunk. Minél világosabb a bőrünk, annál nagyobb a veszélye, hogy gyorsan leégünk a napon. Így a napozás időtartalmát lassan és fokozatosan növeljük, természetesen a megfelelő fényvédő használata mellett.

A fényvédők elnyelik vagy visszaverik az UV sugárzást. A faktorszám mutatja meg, hogy mennyire hosszú ideig képes védelmet biztosítani. Használatuknál figyelembe kell venni, hogy akkor adnak nagy biztonságot, ha azok napozás előtt fél órával kerülnek a bőrre, illetve fél óra elteltével újra használjuk azokat. Ha vízben tartózkodunk, sportolunk, mely fokozott izzadást vált ki, akkor rendszeres időközönként ismételte fel kell vinni a krémet a bőrre, még akkor is, ha vízálló változatot választunk.

Szem előtt kell tartanunk azonban, hogy sok termék sajnos allergiát okozhat, így érdemes nagy körültekintéssel választani.

11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadba

A legerősebb UVB sugárzás 11 és 15 óra között a legnagyobb. Ekkor vagyunk a legerősebb hatásnak kitéve. Lehetőleg ezt az időszakot ne a szabadban töltsük. Ha még is így alakul, akkor még fokozottabban ügyeljünk a káros hatásoknak. Napszemüveggel, napsapkával, vagy kendővel és a megfelelő fényvédő krémekkel óvjuk magunkat.  Különös tekintettel kell lennünk az ajak érzékeny, vékony bőrére, így érdemes speciális vényvédővel és kitűnő alapanyagokból álló ajakápolót használni.

Gyermekek megóvása a káros sugaraktól

A gyermekek számára elengedhetetlen a kendő, kalap vagy napsapka, világos színű póló és napszemüveg használata és a gyermekeknek szánt fényvédők fokozott használata. A csecsemők, gyermekek bőre kifejezetten érzékeny, így nagy gondot kell fordítani a védelmükre!

Fokozott fényvédelemmel legyünk  a napsugarakat visszaverő felületek mellett

A víz 100%-ban, a homok és a szikla 25%-ban, de a hó, a jég és a beton is visszaveri a sugarakat. Ne felejtsük el a fényvédelmet ezek közelében sem.

Fényérzékenységet kiváltó gyógyszerel szedése alatt teljes mértékben tartózkodjunk a naptól

Vannak gyógyszerek, melyek olyan összetevőket tartalmaznak, melyek fényérzékenységet váltanak ki, így ezek szedése mellett a napon való tartózkodás teljesen kizárt.

Fokozott bőrvédelem a rizikófaktorral rendelkezőknek

Ha valakinek nagyszámú festékes anyajegye van, vagy a családjában előfordult bőrrák, illetve ha valaki nagyon fehérbőrű, akkor a még fokozottabban be kell tartania a szabályokat, a kóros elváltozások megelőzése érdekében.

Ha mégis leégünk

A napégésnek is több fokozata van, enyhe bőrpírtól akár másodfokú égési sérülésig, hólyagok megjelenéséig.

A fájdalom és gyulladás a napozás után jelentkezik és 24 órán keresztül erősödik. A bőrtünetek mellett általános tünetek (fejfájás, hidegrázás, láz, hányinger) is jelentkezhetnek. Az égést követően a az érintett bőrrész pár nap múlva teljesen lehámlik.

A leégett bőrterületre használhatjuk az égési sérülésekre kifejlesztett termékeket, gyógy krémeket. Ezek enyhítik a fájdalmat, hűsítenek, nyugtatják, gyógyítják a hámréteget.

Napozás után érdemes letusolni, és bőrünket nyugtató, hidratáló testápolóval bekenni. Mivel a napozás kórosan befolyásolhatja az anyajegyeket, így érdemes azokat rendszeresen ellenőriztetni.

Bejelentkezés anyajegyszűrésre:

Anyajegyszűrő Központ

+36 30 374 8932

Téma szakértői

dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
dr. Szántó Hajnalka

dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Vincze Ildikó

dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus

Orvos válaszol

Az alkaromon többször előfordult egy kb. 2 cm-es piros folt. Nèhàny nap múlva magàtól eltűnik. Ettől nem ilyednèk meg ha nem làttam volna ilyen foltot anyósom kezèn is, aki sajnos vastagbèlràkban meghalt. Azt szeretnèm tudni, hogy ez lehet-e daganatos betegsègnek a tűnete illetve mi okozhatja ezt a megjelenő illetve magàtól eltűnő foltot. Nem ütöttem be ès nem viszket.
Vàlaszukat előre is köszönöm.

dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Tisztelt Hölgyem,

Interneten keresztül megállapítani a probléma forrását sajnos nem lehetséges. Mindenképpen ajánlatos lenne a szakorvosi vizsgálat illetve akár laborvizsgálatok elvégzése a pontos diagnózis felállításához.

Tisztelettel:
Dr. Szántó Hajnalka

https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Kapcsolódó oldalak


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok