Milyen naptejet válasszunk?

Milyen naptejet válasszunk?

dr. Vincze Ildikó Létrehozva: 2017.05.22 Módosítva: 2020.07.14

Vásárlás előtt jó, ha tudjuk, hogy mit is jelent az SPF, mire való a széles-spektrumú védelem, és persze az sem árt, ha a saját bőrtípusunkkal tisztában vagyunk. A napvédelemhez dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ orvosa ad tanácsokat.

Tudjon meg mindent az SPF-ről!

A naptejek polcait böngészve már messziről kiszúrjuk a flakonokon, dobozokon elhelyezett nagyméretű számokat, ezek általában – gyártótól függően 15 és 50 között mozognak. A leggyakoribb a 30-as, illetve az érzékeny bőrűek és gyerekek számára az 50-es faktor számmal ellátott naptej. De mit is mutat ez a szám? Az angolul Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor jelöli azt, hogy az adott termék használata mellett mennyi ideig lehetünk a napon anélkül, hogy leégnénk – magyarázza dr. Vincze Ildikó.

Bőrtípustól is függ a faktorszám

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az SPF meghatározásánál az adott bőrtípus is számít. Vincze doktornő elmondta, hogy 6 féle bőrtípus létezik, Európában ebből a 2-es és a 3-as a gyakori. A 2-es a világosabb, a 3-as a bézs, aki jobban is barnul. A 2-es típus napvédő nélkül 5-10 perc alatt leégne, ezt a számot kell felszoroznunk a napvédő krém dobozán látható SPF számmal. Ez azt jelenti, hogy egy 15-ös faktorszámú krémmel 150 perc a maximum, tehát inkább 2 óra az, amit a napon tölthet. A 3-as bőrtípus napvédő nélkül 10-20 percet tölthet a napon, tehát esetében a 15-ös faktorszám 3 órányi biztonságos napozást jelent.

Védelem az UV-A és UV-B ellen

A naptejekkel kapcsolatban gyakran hallhatjuk a széles-spektrumú kifejezést, ami nem jelent mást, mint hogy az adott termék az UV-A és az UV-B sugarak ellen is védelmet nyújt. Miért fontos ez? Az UV-A sugarak a bőr idő előtti öregedését, ráncok megjelenését okozzák, az UV-B sugarak pedig a bőr leégését. A kettő együtt pedig különösen veszélyes, mivel fokozza a bőrben a daganatos elváltozások kialakulását. A csomagolást böngészve ügyeljünk rá, hogy a termék az ultraibolya sugarak mindkét típusa ellen védelmet nyújtson.

napozás, naptej, bőrvédelem, anyajegyMit jelent, hogy vízálló?

Ha egy terméken ez a szó van feltüntetve, akkor az arra utal, hogy vízben tartózkodva 40 percig garantálja azt az SPF értéket, ami a csomagoláson szerepel. Léteznek extra vízálló készítmények is, ezekkel 80 percig lehetünk a vízben leégés nélkül. Ugyanez érvényes nemcsak a vízben, hanem a szárazföldön is, ha erős verejtékezéssel járó tevékenység, valamilyen sport közben használjuk a terméket. Mindkét esetben gyakrabban kell ismételni a naptej használatát.

Spray, lotion, gél vagy krém?

Nagyrészt egyéni ízlés, illetve bőrtípus alapján dől el. A krém inkább a száraz bőrűeknek jobb választás, főleg az arcon. A hígabb lotion állag segítségével nagyobb felületen is könnyebben eloszlathatjuk a napvédőt, ezek könnyebb, kevésbé zsíros formulák. A szemek körül és az ajkakon napvédő sticket javasolt használni. A spray használata kényelmesnek tűnhet, de odafigyelést igényel, mert sokszor nehéz egyenletesen eloszlatni a testen. Fontos még, hogy arcra külön kapható napvédő krém, érdemes ezt is bőrtípus szerint választani, hogy elkerüljük például a fénylő, zsíros bőrt. Gyerekeknek csak a számukra készült, minél kevesebb színező- és illatanyagot tartalmazó, fizikai fényvédőt tartalmazó készítményt válasszunk.

Az is fontos, hogy hogyan használja!

Miután kiválasztotta a tökéletes védelmet nyújtó terméket fontos, hogy tisztában legyen a használatával is. A legjobb napvédő sem tudja kifejteni a hatását, ha túl későn kenjük fel. Ezért fontos, hogy legalább 20-30 perccel a szabadban tartózkodás előtt alkalmazzuk a teljes testen. A teljes testbe beletartozik a fülcimpa és kopaszodó férfiaknál a fejtető is. A napvédőt használjuk rendszeresen, 2-3 óránként, fürdés, vagy erős izzadás esetén gyakrabban ismételve. A szabadban mindig gondoskodjuk bőrünk védelméről, ne feledjük, hogy a vízben és az árnyékban is leéghetünk!

Védelem a naptejen túl

Napvédő termék használata mellett is ügyeljünk rá, hogy betartsuk a biztonságos napozásra vonatkozó szabályokat. 10 és 16 óra között ne tartózkodjuk a tűző napon! A nap elleni védelem hasznos kiegészítői a megfelelő ruházat. Válasszunk UV-szűrővel ellátott termékeket, ezek viselése különösen gyerekek számára ajánlott a strandon. Ezek hasznos kiegészítői a széles karimájú kalap és a napszemüveg.

Téma szakértője

  • dr. Vincze Ildikó

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, kozmetológus
  • Specialitások:
    • Anyajegyszűrés (kizárólag hétfőn!)

    • Anyajegyvizsgálat

    • Melanomaszűrés
    • Teljes testtérképes anyajegyszűrés
    • Gyermekellátás 0 éves kortól

     

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Anyajegyszűrés csak a hétfői rendelésen!

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     
    Teljes testtérképes anyajegyszűrésre csak a hétfői rendelésen van lehetőség! 
    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

megnyugtatóan alapos

Szerintem még sehol máshol nem vizsgáltak meg ennyire alaposan. A vizsgálat után úgy éreztem, hogy bőven megérte az árát, mert megnyugtatóan alaposnak tűnt.

További vélemények

Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok