Lehetnek-e a kiütések, foltok, sebek a bőrrák jelei?

Lehetnek-e a kiütések, foltok, sebek a bőrrák jelei?

A nem múló sebeket, kiütéseket bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni

dr. Borbola Kinga Módosítva: 2023.09.22 08:30

A kiütések, foltok, sebek keletkezése a legtöbbször ártatlan okokra vezethető vissza, de amennyiben gyanúsnak tűnik egy képlet, mindenképpen érdemes bőrgyógyásszal ellenőriztetni, ugyanis bizonyos esetekben bőrrák, illetve más daganattípus tünete is lehet. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus megosztotta a témával kapcsolatos tudnivalókat.

A kiütések, foltok diagnosztizálása orvosi feladat

A kiütések, sebek, foltok bőrgyógyászati ellenőrzése is fontos.Amikor valaki új vagy megváltozott külsejű kiütést, foltot, esetleg sebet vesz észre a bőrén, könnyen megijedhet, és feltételezheti a bőrrák jelenlétét. Holott az ilyen képleteknek számos más oka is lehet. Példaként elég csak a pikkelysömörre gondolni, ami pikkelyes, piros vagy rózsaszín, esetleg viszkető plakkokat okoz, amelyek a berepedezés miatt akár vérezhetnek is – és ez mindenképpen kellemetlen, akár fenyegető érzést is kelthet a páciensben. Már csak a differenciáldiagnózis miatt is fontos felkeresi a bőrgyógyászt, hiszen – bár nyilván nem olyan súlyos betegség, mint a bőrrák – a pikkelysömör is orvosi kezelést igényel.
- Megnyugtatásként fontos hangsúlyozni, hogy míg a bőrrák jellemzően egy izolált területen jelenik meg, addig a pikkelysömör többnyire több testrészt is érint – ismerteti Borbola doktornő. – Mindazonáltal mivel egy laikus számára nem feltétlenül könnyű eldönteni, mi is a bőrén tapasztalt jelenség, a diagnosztizálást mindig szakemberre kell bízni.

A melanoma gyakrabban fejlődik ki anyajegyből

Ami az egyik legagresszívebb bőrrák típust illeti, a melanoma az esetek többségében nem kiütésből, foltból, sebből indul ki, hanem egy új vagy megváltozott anyajegyből. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha valaki az anyajegyénél az alábbiakat tapasztalja:

  • szabálytalanok a szélei,
  • nem szimmetrikus,
  • több szín, árnyalat keveredik benne,
  • hirtelen nagyobb lesz az átmérője,
  • változás következik be rajta. Ez ráadásul időről időre bekövetkezik, hiszen ahogyan a daganat növekszik, a megjelenése is változik.

Bőrdaganat típusok, amelyek kiütésre, foltra, sebre hasonlíthatnak

  • Aktinikus keratózis

Ez a napfény okozta, elszarusodással járó bőrelváltozás tulajdonképpen rákmegelőző állapot, amelynek számos tünete lehet. A leggyakoribb az alig észrevehető, érdes tapintású folt a bőrön, amely esetleg viszket vagy ég, az érdes felületű, rózsaszín, sárgás, vöröses folt vagy kinövés, amely dörzsölés hatására fájdalmas. Előfordulhat az ajkak folyamatos szárazság érzete, és megfigyelhető lehet az időnként eltűnő, majd napfény hatására kiújuló bőrelváltozás. Az aktinikus keratózis idővel laphámsejtes karcinómává alakulhat.

  • Basalioma

A bőrrákszűrés foltok, kiütések esetén is szükséges.Jellemzően a világos bőrtípusú, és 50 feletti személyeknél gyakoribb a basalioma, ami sokszor az arcon, az orron, napfénynek kitett helyeken jelentkezik. A basalioma rosszindulatú daganat, de az eseteknek csak minimálisan kis hányadában okoz áttétet más szervekbe. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha olyan halvány vörös, hámló, vagy gyöngyházszínű, tágult ereket tartalmazó elváltozást észlelünk, amely esetleg viszket, és akkor is, ha sérülést követően nem gyógyuló, esetleg vérző seb, fekély alakul ki.

  • Cheilitis actinica 

Ez az akut gyulladás napsugárzás hatására lép fel, és általában az alsó ajkon jelennek meg tünetei. Ezek a tünetek az ajkak megduzzadása, kipirosodása, viszketés. Később foltokban megvastagszik a bőr, fájdalmas, nedvedző fekélyek jönnek létre, amelyek végül pörkösödnek. Ez a gyulladás rákmegelőző állapotnak minősül, ugyanis laphámsejtes karcinómává alakulhat.

  • Laphámrák

A laphámsejtes karcinóma vagy laphámrák főként a sugárzásnak erősebben kitett testtájakon alakul ki, elsősorban a középkorúaknál, idősebbeknél, akik az évek során összességében már sok időt töltöttek napon. A laphámrák a bőr hámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú folyamat. Lényege, hogy a hámsejtek olyan burjánzásba kezdenek, melynek során egy szemmel látható, kezdetben ártalmatlan képződmény jön létre, ami egy nem gyógyuló sebnek tűnik, esetleg érzékeny, vérzik és viszket is. A képlet vastagsága azonban idővel növekszik, későbbi szakban ki is fekélyesedhet, oldalirányban is megnyúlhat, főleg nyirokúton áttétet adhat.

  • Bowen-kór

A Bowen-kór okozta léziók tipikusan száraz, plakkos megjelenésűek, hajlamosak viszketni, érzékennyé válni és esetleg vérezni is. Ugyanakkor a diagnózis felállítása nem minden esetben könnyű, hiszen a tünetek hasonlíthatnak ekcémára, pikkelysömörre, gombás bőrbetegségre is. A betegség az esetek egy részében rákmegelőző állapotként is jelentkezhet, a már előrehaladottabb stádiumra utalhat, ha a plakk megkeményedik, ha nagyon érzékennyé és vérzékennyé, vagy csomóssá válik a megjelenése.

A diagnózisra épülő kezelés életet menthet

- Amikor valaki olyan kiütést, foltot, sebet fedez fel a bőrén, ami szokatlan, nem egyértelműen megmagyarázható, vagy nem múlik el, mindenképpen érdemes azt bőrgyógyásznak megmutatnia – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus. - Már csak azért is, mert ilyen bőrtünetei lehetnek például a limfóma különböző formáinak, a leukémiának és a Kaposi szarkómának. Mindazonáltal az esetek többségében ártalmatlan jelenségekről van szó, de van, ami további nyomon követést igényel. Minél korábbi ugyanis a felfedezés, annál gyorsabban kezdhető meg a kezelés, ami akár életet is menthet.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

  • dr. Borbola Kinga

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
  • Specialitások:
    • Anyajegyszűrés
    • Szépészeti bőrgyógyászat
    • Bőrrák gyanú kivizsgálása
    • Melanoma szűrés
    • Hyperhidrosis

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     

    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Tisztelt Anyajegyszűrő Központ Ügyfélszolgálat!

Nyíregyházáról szeretnénk bejelentkezni a férjemmel és a 6 éves kislányommal teljes testtérképes anyajegyszűrésre, de a felnőtt és a gyerek vizsgálati időpontok sajnos eltérő orvosokhoz, eltérő napokra esnek.
Van esetleg arra lehetőség, hogy a felnőtt anyajegyszűrés mellett a kislányom 3-4 db anyajegyét is megvizsgálják?

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Tisztelettel:
dr. Nyéki-Jenei Marianna

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken tud foglalni időpontot az egész család számára.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Gyors, kedves, sallangmentes ügyfélfogadás. Megfelelő alaposságú volt a vizsgálat, minden kérdésre volt idő. Nem éreztem azt, hogy menjek már, mert az ajtóban toporog a következő beteg. Közvetlen volt a doktornő, éppen annyira, amennyire szükséges. Minden kérdésemre választ kaptam.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok