Nem csak a melanóma veszélyes - itt az ideje az anyajegyszűrésnek

Nem csak a melanóma veszélyes - itt az ideje az anyajegyszűrésnek

A teljes testtérképes anyajegyszűrés nagy segítség a bőrrákszűrésben

dr. Borbola Kinga Létrehozva: 2022.09.16 Módosítva: 2022.10.17

A bőrrákról sokaknak automatikusan a melanóma jut eszébe, holott ennél jóval több típusú bőrdaganat létezik. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy sokszor nincs feltűnő jele a rosszindulatúságnak, éppen ezért évente egyszer mindenkinek ajánlott az anyajegyszűrés. 

Nyáron sötétedhetnek, szaporodhatnak az anyajegyek

A bőrrák nem csak a melanoma lehet, fontos az anyajegyszűrés.Az anyajegyek döntő többségükben ártatlan bőrképletek, amelyek akkor jönnek létre, ha a bőrben egy adott ponton több melanocita gyűlik össze, amelyek a környező szövetekhez kapcsolódnak. Színük, formájuk, méretük nagyon változatos lehet, már csak ezért is fontos rendszeresen anyajegyellenőrzésen részt venni – hiszen egy laikusnak sokszor szinte lehetetlen megkülönböztetni a jóindulatú anyajegyet a rosszindulatú bőrráktól.
- Azért szoktuk ajánlani, hogy ilyenkor, a nyár elmúltával, a fényszegény hónapokra érdemes időzíteni az anyajegyszűrést, mert a bőrön lévő pigmentált részek (például az anyajegyek) változhatnak a fény hatására, tulajdonképpen aktiválódnak. Ezért aztán, ha valaki visszajön a nyaralásról, könnyen megijedhet, hogy a barnább bőrön az anyajegyek is sötétedtek, számuk is növekedhetett, különösen azoknál, akiknek egyébként is sok anyajegyük volt. Később is ugyanolyan reakciók mennek végbe a pigmentált helyeken, mint a bőr más területein, vagyis, ahogyan a barnaság kopik, úgy világosodhatnak az anyajegyek is. Így az őszi-téli hónapokban reálisabb képet alkothatunk a bőrképletekről – ismerteti Borbola doktornő.

Nem csak a feltűnő változásokat kell ellenőriztetni

Sokakban él még az a tévhit, hogy a bőrrák egyenlő a melanómával, ami pedig mindig nagyon feltűnő elváltozásokkal hívja fel magára a figyelmet. Holott a bőrráknak számos fajtája ismert a melanómán kívül is, többek közt a laphámrák, a basalioma és néhány ritkább típus.
A teljes testtérképes anyajegyszűrés fontos a bőrrákszűrésben.- A basalioma tipikusan az a bőrrák, amely többnyire nem feltűnő, a laikus számára jelentéktelen bőrelváltozásként jelenhet meg, amit sokszor kisebb, nehezen gyógyuló sebnek néznek. Szintén nem lehet jelentős változásokat észrevenni az egyes stádiumú melanómánál és laphámráknál sem, hiszen a legkisebb változások sokszor nem is láthatók szabad szemmel. Ezért is használunk az anyajegyszűrésen dermatoszkópot, illetve rögzítjük az egyes anyajegyek állapotát fényképes dokumentációban, hogy a következő szűrésen könnyebben nyomon követhető legyen az esetleges változás – ismerteti dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus. - Különösen hasznos az ellenőrzésben a teljes testtérképes anyajegyszűrés, ami professzionális segítséget ad az összehasonlításhoz, a változások követéséhez. Ezt a szűrést akkor is az évi szűrések közé érdemes sorolni, ha nincs új anyajegyünk és a meglévőkben sem fedezünk fel változást. Változás vagy gyanús jelek kapcsán pedig minél előbb ellenőriztetni kell azokat!

Milyen jelekkel kell mindenképpen bőrgyógyászhoz fordulni?

 • Megváltozik, egyenetlenné válik az anyajegy színe, keveredhet benne a barna, a fekete, a piros, a fehér, a kék, a szürke és a rózsaszín.  
 • Terjedni, nőni kezd az anyajegy, megváltoznak a határai.  
 • Aszimmetrikussá válik a meglévő anyajegy, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
 • Megváltozás jelentkezik az anyajegy felszínén, esetleg megvastagodik, kiemelkedik a bőrből.
 • Felmaródás, kisebesedés, viszketés vagy vérzés jelentkezik.
 • Évente érdemes bőrgyógyásznak megmutatni az új bőrképleteket is.  

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

 • dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • Anyajegyszűrés
  • Szépészeti bőrgyógyászat
  • Bőrrák gyanú kivizsgálása
  • Melanoma szűrés
  • Hyperhidrosis
  • Anyajegy, szemölcs eltávolítás

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

   

  Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Tisztelt Anyajegyszűrő Központ Ügyfélszolgálat!

Nyíregyházáról szeretnénk bejelentkezni a férjemmel és a 6 éves kislányommal teljes testtérképes anyajegyszűrésre, de a felnőtt és a gyerek vizsgálati időpontok sajnos eltérő orvosokhoz, eltérő napokra esnek.
Van esetleg arra lehetőség, hogy a felnőtt anyajegyszűrés mellett a kislányom 3-4 db anyajegyét is megvizsgálják?

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Tisztelettel:
dr. Nyéki-Jenei Marianna

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken tud foglalni időpontot az egész család számára.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Gyors, kedves, sallangmentes ügyfélfogadás. Megfelelő alaposságú volt a vizsgálat, minden kérdésre volt idő. Nem éreztem azt, hogy menjek már, mert az ajtóban toporog a következő beteg. Közvetlen volt a doktornő, éppen annyira, amennyire szükséges. Minden kérdésemre választ kaptam.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!