A bőrrák sokszor nem feltűnő - ezért fontos az anyajegyszűrés

A bőrrák sokszor nem feltűnő - ezért fontos az anyajegyszűrés

Bőrrák esetén fontos az anyajegy eltávolítása

dr. Borbola Kinga Létrehozva: 2022.02.14 Módosítva: 2022.02.14

Sokan azért nem tartják fontosnak az évenkénti anyajegyszűrést, mert úgy látják, nincs a bőrükön csúnya, nagy, sebes vagy feltűnő anyajegy. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus arra hívta fel a figyelmet, hogy sokszor nem az ilyen jellegzetes anyajegyek bizonyulnak rosszindulatúnak!

Az anyajegyeknek több típusa ismert

Nem feltétlenül a feltűnő, nagy anyajegyek utalhatnak bőrrákra.Az anyajegyek többnyire ártatlan bőrképletek, amelyek akkor jönnek létre, ha a bőrben egy adott ponton több melanocita gyűlik össze, amelyek a környező szövetekhez kapcsolódnak. A bőrgyógyászok többféle anyajegyet különböztetnek meg, többek közt a veleszületett anyajegyet, a közönséges és atípusos anyajegyet és a spitz naevus nevű gyorsan növő, félgömbszerű anyajegyet. Ezek mindegyik jóindulatú képletként indul, de fontos a rendszeres ellenőrzés, hiszen bármelyikben jelentkezhet változás, illetve kialakulhatnak új bőrképletek is. Minden új bőrképletnél (és megváltozott réginél is) résen kell lenni tehát, ugyanis bőrrák is állhat a kialakulás, változás mögött.
És bár például az atípusos anyajegyek változatos méretűek lehetnek, valamint a textúrájuk és színük is változatos lehet, akár több árnyalatot is tartalmazhatnak, a legtöbbször nem rosszindulatúak. Már csak a megtévesztő megjelenésük miatt is fontos, hogy bőrgyógyász különítse el ezeket az anyajegyeket a bőrdaganattól. 

Nem csak a feltűnő anyajegyeket kell ellenőrizni

A basalioma tipikusan az a bőrrák, amely többnyire nem feltűnő, a laikus számára jelentéktelen bőrelváltozásként jelenhet meg. Eleinte apró, fénylő, tömött csomónak tűnhet, ami idővel kifekélyesedhet, vagy varasodhat, ami miatt hegnek, sebnek tűnhet. Az is erősítheti ezt a feltételezést, hogy a basalioma szegélye gyakran gyöngyházfényű lehet, időnként vérezhet, majd pörkösödhet és gyógyulhat, mint egy nehezebben gyógyuló sebnél.
A teljes testtérképes anyajegyszűrés segítségével idejében megtörténhet a felismerés.Ugyancsak nem feltűnő az egyes stádiumú melanoma, ami akár nem is nagyobb, mint 1-2 mm, és a bőr felső rétegében található. A melanomának is több típusa ismert, így például a noduláris (vagyis göbös) melanoma, ami egy bőrből kiemelkedő daganat. Jellemzően kékes-fekete, de tartalmazhat szürke, fehér, barna, piros részleteket is, és álcázhatja is magát ugyanolyan színnel, mint a körülötte lévő bőr. Vagyis ilyen esetben sem könnyű a felismerés, hiszen ha egy bőrszínű kis képlet jelenik meg rajtunk, ritkán gondolunk arra, hogy azonnal meg kell mutatni azt egy orvosnak.
A laphámrák szintén egy kezdetben ártalmatlannak tűnő bőrképletként jön létre, igaz, hogy ez idővel érzékennyé válhat, vérezhet és viszkethet is, megvastagodhat, és később ki is fekélyesedhet.
- Összességében elmondható, hogy a rosszindulatú bőrdaganatok sokszor nem feltűnőek, nem okoznak problémát, mégis döntő jelentőségű a korai felismerésük. Éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az évenkénti anyajegyszűrés jelentőségét – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Különösen hasznos e tekintetben a teljes testtérképes anyajegyszűrés, ami professzionális segítséget ad az összehasonlításhoz, a változások követéséhez. Ezt a szűrést akkor is meg kell ejteni, ha nincs új anyajegyünk és a régiekben sem fedezünk fel változást. Változás vagy gyanús jelek kapcsán pedig nem szabad késlekedni az ellenőrzéssel!

Változások, amelyeket ellenőriztetni kell

 • Megváltozik, egyenetlenné válik a színe. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
 • Megváltozik a határa, terjedni kezd a bőrfelszínen.
 • Aszimmetrikussá válik a meglévő anyajegy, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
 • Megváltozik a felszíne, a lapos anyajegy megvastagodik, kiemelkedik a bőrből.
 • Felmaródás, kisebesedés, viszketés vagy vérzés jelentkezik.
 • Új bőrképlet, folt, anyajegy jelenik meg a bőrön.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • Anyajegyszűrés
  • Szépészeti bőrgyógyászat
  • Bőrrák gyanú kivizsgálása
  • Melanoma szűrés
  • Hyperhidrosis

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)
  •  

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

   

  Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Tisztelt Olvasó! Azt szeretném kérdezni, hogy mennyibe kerül önöknél egy anyajegy eltávolítás /arcról/? Plasztikai sebész végzi a műtétet? Valamint a sebgondozást tartalmazza az ár? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Takács Orsolya

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken tud tájékozódni árainkról.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/sebesz/dr-csapo-zsolt
Az ár tartalmazza a beavatkozást, a szövettani vizsgálatot és a varratszedést.

Sajnos a koronavírus járvány miatt előreláthatatlan ideig nyaktól felfele nem végzünk beavatkozást.

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Gyors, kedves, sallangmentes ügyfélfogadás. Megfelelő alaposságú volt a vizsgálat, minden kérdésre volt idő. Nem éreztem azt, hogy menjek már, mert az ajtóban toporog a következő beteg. Közvetlen volt a doktornő, éppen annyira, amennyire szükséges. Minden kérdésemre választ kaptam.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok