3 jelentős rizikófaktor a bőrrák mögött

3 jelentős rizikófaktor a bőrrák mögött

dr. Pánczél Gitta Létrehozva: 2019.03.11 Módosítva: 2019.06.12

Az egyik leggyakoribb bőrrák, a bazálsejtes karcinóma (basalioma) kialakulása számos tényezőtől függ, amelyek közül a túlzott napsugárzás ellen hatékonyan védekezhetünk. Dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza a fontos rizikófaktorokra és a korai felismerés jelentőségére hívta fel a figyelmet.

A basalioma, a bőrrák egyik fajtájaként krónikus betegség

A basaliomát krónikus betegségeknek kell tekintenünk, mivel akinél már egyszer előfordult, annak a későbbiekben is számolnia kell a megjelenésével – állt a Warren Alpert Medical School of Brown University bőrgyógyászainak publikációjában. Az egyetem vizsgálatának keretében több, mint 1100, átlagosan 72 éves embert mértek fel ebből a szempontból, akiknek 97 százaléka férfi volt. A résztvevőknél diagnosztizáltak már basaliomát vagy a laphámrákot a korábbi évtizedekben. A tanulmány különösen az idősebbek veszélyeztetettségét emelte ki a bőrrák szempontjából.

A 3 legjelentősebb rizikófaktor – van, ami ellen védekezhetünk

1. Már kialakult bőrrák

A bőrrák, a basalioma kezelésében döntő a korai felismerés.A kutatás szerint a basalioma kiújulásának legnagyobb kockázati tényezőjét maga a betegség jelenti. Azoknak a vizsgált személyeknek, akiknek öt év alatt több, mint 5 basaliomájuk volt, négyszer nagyobb esélyük volt az újabb daganatra, mint azoknak, akik egy sem. Ugyanezen a személyek kétszer nagyobb kockázatnak voltak kitéve, mint azok, akiknél „csak” három ilyen daganatot diagnosztizáltak.

2. Ekcéma

Azoknál, akiknek a családjában előfordult ez a bőrbetegség, 1,54-szer nagyobb volt az esélyük a basalioma kiújulására, mint azoknál, akiknél nem volt jelen az ekcéma. A kutatók hangsúlyozták, hogy egyelőre nem látják tisztán az összefüggést, ez további vizsgálatokat igényel.

3. Erős fényterhelés

A harmadik rizikófaktor a 30 éves kor előtt bekövetkezett napsugárzás általi terhelés, ugyanis a bőr „emlékezik”. Vagyis – bár a fényvédelem minden életkorban elengedhetetlen – a gyerekeknek és a fiataloknak különösen kell ügyelniük a megfelelő védekezésre.

A kulcsszavak: védekezés és felismerés

A bőrgyógyász korai felismerésével a bőrrák nagy eséllyel gyógyítható.- A tanulmányban felsorolt rizikófaktorokon túl érdemes még két rizikófaktort megemlíteni: a világos bőrtípust és az életkort, ugyanis 50 felett gyakoribb a basalioma. Ez a bőrrák típus rosszindulatúnak számít, de az eseteknek csak kis hányadában okoz áttétet más szervekbe. Akinél előfordult már basalioma, annak kezdetben 3 havonta, később ritkábban kell járnia gondozásra. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha olyan halvány vörös, hámló, vagy gyöngyházszínű, tágult ereket tartalmazó elváltozást észlelünk, amely esetleg viszket, és akkor is, ha sérülést követően nem gyógyuló, esetleg vérző seb, fekély alakul ki. Bőrgyógyászati átvizsgálás, bőrrák szűrés (és nem csupán anyajegy ellenőrzés) céljából érdemes időszakosan szakembert felkeresni, főleg annak, aki világos bőrű, leégésre hajlamos, fokozott napfény ártalomnak van kitéve, esetleg volt már az egyéni kórelőzményben basalioma vagy egyéb bőrdaganat – figyelmeztet dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. - Ilyenkor egy speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével tetőtől talpig megvizsgáljuk a bőrt, hogy kiszűrjük azokat a képleteket, amelyek veszélyforrást jelentenek, illetve azzá válhatnak. A rendszeres szűréseknél hasznos segítség a videodermatoszkóp használatával készített számítógépes dokumentáció, amelynek használatával a bőrképleteket össze tudjuk hasonlítani a korábbi állapotukkal. A korai felismerés az esetek döntő többségében egyenlő a sikerrel.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

 

Bejelentkezés anyajegyszűrésre:

Anyajegyszűrő Központ

+36 30 374 8932

Téma szakértője

 • dr. Pánczél Gitta

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász - kozmetológus
 • Specialitások:
  • Anyajegyszűrés
  • Bőrrák szűrés
  • Jóindulatú bőrnövedékek eltávolítása
  • Kézi és videodermatoszkópos anyajegyszűrés
  • kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

  Távkonzultációs lehetőség >>> 

  Rendelési helyszín: 1147 Budapest, Csömöri út 18

  Rendelés típusa:

  • Távkonzultáció (telefon)
  • Személyes, rendelői vizit

Páciensek mondták

Korrekt orvos és személyzet

Korrekt, azt kaptam amit ígértek, nem voltak felesleges körök, átlátható, rendszerezett, emberséges orvos és személyzet, korrekt kommunikációs stílus, partnerként kezelés!

További vélemények

Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Vincze Ildikó dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Zubek Krisztina dr. Zubek Krisztina
dr. Zubek Krisztina
dr. Borbola Kinga dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Csapó Zsolt PhD dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Pánczél Gitta dr. Pánczél Gitta
dr. Pánczél Gitta
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese
dr. Rózsa Annamária dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária
Automatizált anyajegyszűrés
Automatizált anyajegyszűrés
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Gyarmati Csaba
dr. Gyarmati Csaba
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése