Hogyan lehet biztonságos és esztétikus az anyajegy eltávolítás?

Hogyan lehet biztonságos és esztétikus az anyajegy eltávolítás?

Az anyajegy kimetszése a legbiztonságosabb

dr. Csapó Zsolt PhD Módosítva: 2023.01.17 09:07

Egy anyajegy eltávolításakor a páciensek döntően két szempontot tartanak szem előtt: legyen az eljárás biztonságos (különösen, ha orvosi indoka van), a végeredmény pedig lehetőleg esztétikus. Dr. Csapó Zsolt PhD, az Anyajegyszűrő Központ sebésze erről beszélt, hogyan lehet ennek a két szempontnak megfelelni.

Ezek a biztonságosság feltételei

Az anyajegy eltávolítás biztonságos és esztétikus is lehet.Az anyajegy eltávolításának két fő oka lehet: az egyik, ha az anyajegyszűrés során a bőrgyógyászban felmerül a rosszindulatúság gyanúja és emiatt, vagy ennek megelőzésére fontosnak ítéli az eltávolítást, a másik, ha az eltávolítást a páciens kéri, mert az anyajegy olyan bőrfelületen helyezkedik el, ahol rendszeresen irritációnak van kitéve, vagy esztétikailag zavarja.
Mindkét esetben sebészeti eltávolítás biztonsággal és csekély megterheléssel, helyi érzéstelenítésben elvégezhető. A biztonságosság egyik záloga ugyanis, hogy a teljes egészében eltávolított anyajegy seb széleinél nem szövetroncsoló, sebészi kimetszés történjen és így készüljön belőle szövettani vizsgálat. Ebből tudja ugyanis megállapítani a patológus, hogy az ép határokkal eltávolított elváltozás további kezelést nem igénylő jóindulatú elváltozás volt, vagy esetleg további, kiegészítő sebészi és/vagy onkológiai kezelést igénylő rosszindulatú bőrdaganat. Ez utóbbi esetben azt is rögzíti, milyen típusú bőrrákról lehet szó, milyen kiterjedésű a daganat, milyen stádiumú és milyen egyéb, az utókezelést meghatározó és segítő jellemzőket tud azonosítani.  A patológiai vélemény és leírás alapján lehet meghatározni a beteg további gondozását, beleértve akár szélesebb ép zóna kimetszésnek szükségességét is.
- A szövettani vizsgálat miatt tehát a legbiztonságosabb eljárás a szakszerű sebészeti eltávolítás, amikor az anyajegyet teljes egészében, a szélein ép szövetekkel metsszük ki. Ugyanezen okból nem jöhet szóba például a fagyasztás vagy az elektrosebészeti égetés – ismerteti Csapó doktor. – Ugyanakkor, biztosan nem rosszindulatú elváltozás esetén, ha például esztétikai okból történik a bőr vagy bőrfüggelék eltávolítása, egészben, lehetőleg ép széllel lézerrel is ki lehet metszeni a képletet. Szövettani vizsgálat ekkor is elengedhetetlen.

Így lehet esztétikus az anyajegy eltávolítás

Az anyajegy kimetszése a legbiztonságosabb megoldás.Az anyajegy kimetszése kapcsán a páciensekben mindig felmerül a kérdés, hogy marad-e utána heg. Erre az a válasz, hogy minden sebészeti beavatkozás után marad vissza heg. Anyajegy eltávolításakor nem csak a bőr legfelső rétegét kell érinteni, hanem a lejjebb elhelyezkedő rétegeket elválasztó bazális membránt, vagy mélyebben, az irha rétegét is, tehát nem csupán felületes, hanem teljes bőrvastagságot érintő beavatkozásról van szó. 
- A jó hír viszont, hogy szövetkímélő műtéti technikával elérhető egy egészen vékony vonalként megjelenő heg – ismerteti dr. Csapó Zsolt PhD, az Anyajegyszűrő Központ sebésze. – A gyógyulási időt és a hegesedést ezen túl számos további tényező is befolyásolja, például, hogy mennyire van nagyobb mozgásnak, feszülésnek kitéve az adott bőrfelület, mennyiben éri nap, víz, és természetesen mindenkinél különbözhet a sebgyógyulási hajlam, vagy akár a beteg kisérő betegsége, mint például a cukorbetegség, vérzékenység, keloid képző hajlam is. A seb teljes gyógyulása mintegy 6-12 hónap. Általánosságban igaz, hogy a varratok eltávolítása után a heg még duzzadt, viszket, a bőrfelszínből előemelkedő, piros lehet, de egy-két hónap után már szépen belesimulhat a bőrfelületbe. Mindezeket figyelembe véve, amennyiben esztétikailag is megfelelő hegre törekszünk javasolt az eltávolítást olyan időpontra tervezni, amikor a külső hatásokat csökkenteni tudjuk. Legyen jól beállított például a beteg vércukor értéke, vagy válasszunk olyan évszakot amikor a testet takarjuk és a napsütés miatti bőr, és ezzel együtt, a heg leégésnek esélye kisebb. Ilyenek például a napfényszegény őszi-téli hónapok, hiszen ilyenkor a legkönnyebb betartani a legfőbb szabályt, vagyis, hogy a friss heget ne érje közvetlen napsütés.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Szeretnék egy teljes testes átfogó anyajegy vizsgálatot. A héten éreztem viszketést az egyik anyajegyen, ezért viszonylag rövid távon szeretnék menni önökhöz!

dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Tisztelt Tamás,

Kérjük, hogy panaszával jelentkezzen be egy személyes konzultációra. Időpontot az alábbi linken is tud foglalni.

Tisztelettel:
Dr. Szántó Hajnalka
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megfelelő szakértelem

Nagyon meg voltam elégedve a recepció gyorsaságával és a Doktor Úr szakértelmével! Köszönöm szépen, bátran ajánlom másoknak is!

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK