Ki dönthet az anyajegy eltávolításról?

Ki dönthet az anyajegy eltávolításról?

Saját döntés és bőrgyógyászati javaslat is lehet az anyajegy eltávolítás indoka

dr. Medgyesy Gábor Létrehozva: 2022.11.08 Módosítva: 2022.12.09

Az anyajegyek eltávolításának leggyakoribb oka, hogy a bőrgyógyász potenciálisan veszélyesnek ítéli meg azokat, vagyis felmerül a bőrrák gyanúja. De vajon dönthetünk-e magunk is arról, hogy egy anyajegyet esztétikailag vagy praktikus szempontok szerint zavarónak találunk és levetetjük? Ezt a témát járta körbe dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze.

Anyajegyszűrő Központ szolgáltatásai a gyanús anyajegyek kezelésére:

BEJELENTKEZÉS ANYAJEGY ELTÁVOLÍTÁSRA

 

Sokszor bőrgyógyász javasolja az anyajegy eltávolítást

Bőrrákszűrés során bőrgyógyász tehet javaslatot az anyajegy eltávolításra.Ha valaki anyajegyszűrés miatt bőrgyógyászhoz fordul, születhet olyan szakvélemény, amely valamely anyajegy eltávolítását javasolja. Ennek elsősorban az lehet az oka, hogy a bőrképlet szerkezete felveti a rosszindulatúság gyanúját. Az önvizsgálat során is felfedezhet valaki olyan jeleket, amelyek miatt szükségesnek érzi a bőrrák szűrést. Az önvizsgálathoz jelenthet segítséget az ún. ABCDE kritérium rendszer is, amely azt foglalja össze, hogy az önvizsgálatok során milyen változásokra kell felfigyelni és megmutatni azokat az orvosnak.

  • A = aszimmetria

A bőrképlet, az anyajegy formája nem szimmetrikus kör vagy ovális alakú. 

  • B = border (határ, szegély)

Megváltozik az anyajegy formája, szegélye elmosódik vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten éles határral különül el a bőrtől, esetleg a szélek mentén nyúlványok keletkeznek.

  • C = color (szín)

Az anyajegyek színe megváltozik, sötétedik vagy világosodik, részben vagy egészében több színt (fekete, barna, kék, rózsaszín, fehér) tartalmaz, esetleg világos udvar alakul ki az anyajegy körül.

  • D = diameter (átmérő)

Alapvetően a fél centiméternél nagyobb anyajegyek magukban hordozzák a veszélyt, de mindig orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy növekedésnek indul.

  • E = evolving (fejlődés, alakulás)

Gyakorlatilag bármilyen jellegű átalakulást ajánlatos ellenőriztetni, a fentieken kívül például, ha egy korábban lapos anyajegy előemelkedővé válik vagy, ha viszketni vagy vérezni, váladékozni kezd.

Sokszor az anyajegy zavaró vagy nem esztétikus

Anyajegy eltávolításra ideális időszak az ősz, tél.Előfordulhat, hogy az anyajegy olyan bőrfelületen helyezkedik el, ahol rendszeresen irritációnak van kitéve. Jellegzetesen ilyen lehet az arcon a borotválkozásnál érintett felület, vagy a nyakon a ruhák által dörzsölt bőrterület, esetleg az öv, a táska pántja által irritált testrész. Egyes esetekben a páciens maga kéri az anyajegy eltávolítását, akár esztétikai szempontok miatt. Ha nincs kizáró ok – például vérzékenység -, bármilyen okból el lehet távolítani az anyajegyeket.
- Ha csak esztétikailag zavar valakit egy anyajegy, akkor is érdemes először bőrgyógyászhoz fordulnia, aki ellenőrzi, valóban ártalmatlan bőrképletről van-e szó. Nem ritka ugyanis, hogy egy nem feltűnő anyajegynél merül fel a rosszindulatúság gyanúja, ami miatt mindenképpen ajánlott eltávolítani azt. Bár az eltávolított bőrképletről mindig készülnie kell szövettani vizsgálatnak, ha eleve a daganat gyanúja miatt történik a sebészi kimetszés, akkor csak a szikével történő eltávolítás jöhet szóba – hangsúlyozza Medgyesy doktor. - Ha nem bőrrák gyanúja indokolja a kimetszést, hanem esztétikai szempontok, lézerrel is el lehet távolítani az anyajegyet. Megfelelő eljárással és kellő méretben történő lézeres eltávolítás után ugyanis szintén van esély a szövettanra.

Most ideális az idő az anyajegy eltávolításra

- Aki egyéni megfontolás alapján anyajegy eltávolítást szeretne, most érdemes nekivágnia, erre ugyanis a kevésbé napos, őszi-téli hónapok a legalkalmasabbak. Friss hegeknél ugyanis az egyik legfontosabb szabály a fényvédelem. Szerencsés esetben ugyanis a heg területét legalább fél évig nem éri nap, különösen a fedetlen testrészek esetében – hangsúlyozza dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze.- Az orvos tanácsait betartva ilyenkor a legnagyobb az esély arra, hogy a gyógyulási idő után a műtéti heg a lehető legkevésbé lesz feltűnő. Bőrrák gyanúja esetén pedig nem szabad késlekedni az anyajegy eltávolítással, azt a legsürgősebben el kell végezni.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

Téma szakértője

  • dr. Medgyesy Gábor

  • Szakterületek:
    • sebész
  • Specialitások:
    • Anyajegy eltávolítás
    • Basalioma eltávolítás
    • Bőrnövedékek sebészeti eltávolítása
    • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Bejelentkezés a doktor úrhoz »

Orvos válaszol

Szép napot kívánok ! - szeretném kérdezni, hogy intim helyen, egész életemben meglévő megnagyobbodott anyajegyem el kezdett fájni és enyhén levedzeni. Evvel kapcsolatban keresek segítséget.A számomra a Bosnyák téri rendelő lenne a megfelelő . Köszönöm szépen a visszahívást előre is.

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken megtalálja telefonos elérhetőségünket. Kérem vegye fel velünk a kapcsolatot.

https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/sebesz/dr-csapo-zsolt

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Fantasztikus

Nagyon kedves volt mindenki, és Doktor Medgyesy Úr fantasztikus.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok