Miért fontos a szövettan anyajegy eltávolítás után?

Miért fontos a szövettan anyajegy eltávolítás után?

Anyajegylevétel után fontos tudni, van-e daganatos elváltozás

dr. Medgyesy Gábor Létrehozva: 2022.05.25 Módosítva: 2022.12.09

Anyajegy eltávolításra sor kerülhet esztétikai okok miatt és azért is, mert a bőrgyógyász rosszindulatúság gyanúját veti fel az anyajegyszűrés során. Szövettan azonban mindenképpen készül, hiszen ahogyan arra dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze felhívta a figyelmet, minden eltávolított szövet esetén fontos megbizonyosodni arról, nem daganatos elváltozásról van-e szó.

Anyajegyszűrő Központ szolgáltatásai a gyanús anyajegyek kezelésére:

BEJELENTKEZÉS ANYAJEGY ELTÁVOLÍTÁSRA

 

A szövettan elvégzéséről a szakorvos dönt

Anyajegylevétel után nagyon fontos a szövettan.A szövettan az a speciális vizsgálati eljárás, amely során a testből eltávolított szövetet aprólékos vizsgálatnak veti alá egy szakképzett orvos, a patológus. Ez azért fontos, mert legyen szó bármilyen gyanús anyajegyről, szemmel nem állapítható meg, hogy valóban rosszindulatú-e az, vagy sem. Ugyanez igaz az ártalmatlannak tűnő, semmilyen feltűnő jegyet nem mutató anyajegyekre is, amelyeknél szintén fontos kizárni vagy megerősíteni a rosszindulatúság jelenlétét.
A vizsgálat után a patológus leletet készít az eltávolított szövetről, amelyben többek közt leírja magát a diagnózist, vagyis hogy jóindulatú képletből származik-e a minta vagy esetleg bőrdaganatból. Ez utóbbi esetben azt is rögzíti, milyen típusú bőrrákról – például melanómáról, basaliomáról vagy másról – lehet-e szó. Ugyancsak szerepel a leletben, hogy vertikálisan vagy horizontálisan terjed-e a képlet, és bőrdaganat esetén megjelöli, milyen stádiumú az. A Breslow-érték azt jelzi, hogy hány milliméter mély a daganat, 0,75 mm alatt még jó eséllyel kezelhető a tumor. Szó van még továbbá az esetleges áttétekről, a fekélyesedés stádiumáról, és ha a patológus úgy látja, hogy a daganat már kiterjedtebb, mint a kimetszett rész, arra is javaslatot tesz, milyen szélességben kellene eltávolítani azt.

Az anyajegy eltávolítás legbiztonságosabb módja a kimetszés

- Az anyajegyek eltávolításakor a legfontosabb szempont, hogy ha rosszindulatúság gyanúja merült fel, mindenképpen elkészülhessen a szövettani vizsgálat. Ennek érdekében a legbiztonságosabb módszer a szikével történő sebészeti eltávolítás, amikor az anyajegyet teljes egészében, a szélein ép szövetekkel metsszük ki, majd automatikusan szövettani vizsgálatra küldjük – ismerteti dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze. – Ha nem bőrrák gyanúja indokolja a kimetszést, hanem esztétikai szempontok, lézerrel is el lehet távolítani az anyajegyet. Megfelelő eljárással és kellő méretben történő lézeres eltávolítás után ugyanis szintén van esély a szövettanra.

Eltűnik-e a heg az anyajegy levétel után?

Az anyajegy eltávolítás után fontos kideríteni, nem volt-e rákos.Az anyajegy levételről tudni kell, hogy még az esztétikai okból, lézerrel végzett eltávolítás után is marad  bizonyos heg. A daganat gyanú miatti sebészi kimetszésnél pedig szintén fontos szempont a lehető legszebb végeredmény – bár természetesen elsődleges az egészség. Ilyen esetben a sebész babérlevél alakú metszés után varrja össze a sebet. Majd a még szebb végeredmény érdekében egy vékony plasztikai csíkkal is leragasztja.
A varratok eltávolítása, vagyis 1-3 hét múlva már láthatóak a gyógyulás jelei, de a terület még hónapokig enyhén gyulladtnak tűnhet. A végleges állapot körülbelül egy év alatt alakul ki.  

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

  • dr. Medgyesy Gábor

  • Szakterületek:
    • sebész
  • Specialitások:
    • Anyajegy eltávolítás
    • Basalioma eltávolítás
    • Bőrnövedékek sebészeti eltávolítása
    • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Bejelentkezés a doktor úrhoz »

Orvos válaszol

Tisztelt Olvasó! Azt szeretném kérdezni, hogy mennyibe kerül önöknél egy anyajegy eltávolítás /arcról/? Plasztikai sebész végzi a műtétet? Valamint a sebgondozást tartalmazza az ár? Köszönöm válaszát! Tisztelettel: Takács Orsolya

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken tud tájékozódni árainkról.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/sebesz/dr-csapo-zsolt
Az ár tartalmazza a beavatkozást, a szövettani vizsgálatot és a varratszedést.

Sajnos a koronavírus járvány miatt előreláthatatlan ideig nyaktól felfele nem végzünk beavatkozást.

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nem éreztem semmi fájdalmat

Nagyon profi kezekben voltam! Medgyesy doktor nagyon kedves és türelmes volt. Nagyon izgultam a anyajegylevétel előtt a fájdalom miatt, mert igen rosszul viselem, de szinte semmit nem éreztem. Mindenkinek jó szívvel ajánlom Medgyesy doktort.

További vélemények

Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok