Melanóma felismerés - segíthet a „rút kiskacsa” jel

Melanóma felismerés - segíthet a „rút kiskacsa” jel

A többitől különböző anyajegyet ellenőriztetni kell

dr. Pánczél Gitta Módosítva: 2021.03.17 15:05

A melanóma felismerésében már eddig is hasznos segítséget jelentett az ABCDE szabály, amely mellett érdemes ismerni az ún. „rút kiskacsa” jelet is. Dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa az önellenőrzés és az orvosi anyajegyszűrés jelentőségéről beszélt. 

ABCDE szabály – erre kell felfigyelni

A melanóma és minden bőrdaganat gyógyításának egyik kulcskérdése a korai felismerés, hiszen az idejében történő sebészi eltávolítás általában teljes gyógyulást eredményez. Minden változást, gyanús jelet bőrgyógyásszal ajánlatos ellenőriztetni, és sok anyajegy esetén érdemes teljes testtérképes anyajegyszűrésen is részt venni. Emellett segítségünkre lehet az ún. ABCDE kritérium rendszer is, amely abban segít, hogy az önvizsgálatok során milyen változásokra kell felfigyelni és megmutatni azokat az orvosnak.

  • A = aszimmetria

Ha a bőrképlet, az anyajegy formája nem szimmetrikus kör vagy ovális alakú, az már gyanús jel lehet.

  • B = border (határ, szegély)

Érdemes orvoshoz fordulni, ha megváltozik az anyajegy formája, szegélye elmosódik vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten éles határral különül el a bőrtől, esetleg a szélek mentén nyúlványok keletkeznek.

  • C = color (szín)

Fel kell figyelni az anyajegyek színének megváltozására, ha sötétedik vagy világosodik egy anyajegy. Feltűnhet a részben vagy egészében több színt (fekete, barna, kék, rózsaszín, fehér) tartalmazó anyajegy, vagy ha világos udvar alakul ki az anyajegy körül.

  • D = diameter (átmérő)

Alapvetően a fél centiméternél nagyobb anyajegyek magukban hordozzák a veszélyt, de orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy növekedésnek indul.

  • E = evolving (fejlődés, alakulás)

Gyakorlatilag bármilyen jellegű átalakulása az anyajegynek felkeltheti a gyanút, a fentieken kívül például, ha egy korábban lapos anyajegy előemelkedővé válik vagy, ha viszketni vagy vérezni, váladékozni kezd. Ilyenkor mindenképpen bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni.

A rút kiskacsára is fel kell figyelni

Az ABCD szabályt 1985-ben alkották meg, majd 2004-ben bővült ki a csekklista ABCDE leírássá. Ehhez társult később a „rút kiskacsa” jel, amely a különbözőségre épít. A megfigyelések szerint ugyanis egy-egy személy egészséges anyajegyei mind színükben, mind méretükben, formájukban hasonlítanak egymásra, akkor is, ha kissé szabálytalanok. Ami nem igazodik a többihez, az gyanús lehet még az önvizsgálatok során is. Ezzel válhat teljessé a lista. Az angol éppen ezért az „ugly duckling” jelenséget gyakran „funny looking”-nak (furcsa kinézetű) is nevezik, így az F kezdőbetű illeszkedhet az ABC-s megnevezés végére.

- Mivel a melanóma és más bőrdaganatok kialakulása számos tényezőtől függ, amelyek közül még nem ismerünk mindent, a legfontosabb teendőnk az elővigyázatosság, vagyis a fényvédelem, az önvizsgálat és bármilyen rizikófaktor megléte esetén a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés. Ilyen rizikófaktor lehet többek közt a világos bőrszín, a szeplős bőrtípus, a sok anyajegy jelenléte, a sok napozás, illetve a napon töltött idő, a szolárium használat, a családi hajlam és a korábbi bőrdaganatok az egyéni kórelőzményben – hangsúlyozza dr. Pánczél Gitta, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa. – Természetesen a bőrrák szűrés, illetve a teljes testtérképes anyajegyszűrés akkor is elengedhetetlen, ha változást fedezünk fel a már meglévő anyajegyeinkben, vagy ha új képletet találunk, hiszen ezzel a módszerrel objektivizálni tudjuk a tényleges vagy vélt változásokat, esélyt adva a rosszindulatú elfajulás korai felismerésének.  

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

 

 

Téma szakértői

dr. Vincze Ildikó

dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
dr. Szántó Hajnalka

dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus

Orvos válaszol

A Patika Tükör 8. sz.-ban olvastam Dr. Rózsa Annamária cikkét az amelanotikus melanoma létezéséről. Úgy gondolom, hogy az egyik karomon kb. két hete vmi hasonló kinövés jelentkezett. Szeretnék időpontot kérni, ha lehetséges ilyen módon, hogy megmutassam a doktornőnek.
Üdvözlettel és köszönettel: Mezei-Nagy Marianna
Üd

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken tud foglalni doktornőhöz időpontot. Akár on-line, akár telefonos lehetőséggel.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz/rozsa-annamaria

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK