Ez a melanoma 14 fő rizikófaktora

Ez a melanoma 14 fő rizikófaktora

Annál fontosabb az anyajegyszűrés, minél több rizikófaktora van a melanomának

dr. Borbola Kinga Módosítva: 2021.01.25 12:14

A melanoma viszonylag gyakori és veszélyes daganattípus, ezért érdemes megismerni azokat a rizikófaktorokat, amelyek közül sok kiküszöbölhető, illetve amelyek megléte szükségessé teheti a rendszeres anyajegyszűrést. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a legfontosabb kockázati tényezőkre hívta fel a figyelmet.  

A melanoma 14 legfontosabb rizikófaktora

1. Ultraibolya sugárzás / napsütés
Az ultraibolya sugárzás a legfőbb környezeti rizikófaktornak számít. Tanulmányok szerint, akiknél napfény okozta keratózis diagnosztizálható a fejen és a nyakon, azoknak növekszik a melanoma rizikója is ezeken a testtájakon és a végtagokon az évek, évtizedek alatt elszenvedett napfénykárosodás következtében.

2. Alkalmi erős napfényterhelés
Brit kutatók megfigyelései szerint azok az emberek, akik alapvetően nem napfényes tájon élnek, ám évente 2-3 hetet forró, napos vidéken töltenek – a britek szívesen töltik ilyen helyeken a nyaralásukat -, nagyobb arányban lesznek melanomások, mint azok, akik egyenletes napfényterhelésnek vannak kitéve, például a szabadtéri munkájuk miatt. 

A napfényterhelés, a leégés, a szolárium is melanoma rizikófaktorok.3. Leégés
A túlzásba vitt napozás miatti leégés annál nagyobb mértékben növeli a melanoma rizikóját, minél többször történt napégés. Ráadásul e tekintetben nem csak a gyermekkorban elszenvedett leégésekre „emlékszik” a bőr, de minden életkorra. 

4. Bőrtípus
A nagyon világos bőrű emberek, különösen, ha szőke vagy vörös a hajszínük és szeplősek, nagyobb rizikóval számolhatnak, míg a sötétebb bőrű személyek bizonyos természetes védettséggel rendelkeznek ebből a szempontból.

5. Szoláriumozás
Számos tanulmány bizonyította már, hogy a túlzott szolárium használat minden bőrdaganat kialakulásának esélyét növeli, így a melanoma kialakulásához is hozzájárul, különösen 35 éves kor alatt. A szakmai állásfoglalások szerint nem létezik biztonságos szolárium használat.

6. Fényvédő készítmények
Folyamatosan vizsgálják a fényvédő termékek és a növekvő melanoma rizikó közti kapcsolatot, de egyelőre nincs bizonyos állásfoglalás. A legvalószínűbb magyarázatnak az tűnik, hogy sokan – tévesen – azt gondolják, hogy fényvédő használata mellett bátran tölthetnek több időt napozással. Fontos tudni, hogy akkor is limitálni kell a direkt napfényben töltött időt, ha magas faktorszámú terméket használunk, valamint az ajánlások szerint 2 óránként újra kell kenni a bőrünket!

7. Anyajegyek
Az anyajegyszűrés, bőrrák szűrés lehetővé teszi a melanoma korai felismerését.Minél több anyajegy található a testünkön, annál nagyobb a kockázat, különösen, ha atípusos alakú vagy méretű anyajegyek is vannak köztük. Már a születéskor is mutatkozhat néhány anyajegy a bőrön, amelyek teljesen különböző méretűek lehetnek. Mivel a nagyobbak kissé kockázatosabbak a melanomává alakulás szempontjából, ezeket rendszeresen ellenőrizni kell, sőt néhány esetben eleve az eltávolításuk a legbiztonságosabb.

8. Idősebb kor
Bár fiatalabb embereknél is kialakulhat melanoma, az idősödéssel nő a rizikó is. Nagy-Britanniában a diagnózisok közel fele 65 évesnél idősebb életkorban születik.

9. Genetikai hajlam
Ha egy egyenes ági hozzátartozónknak volt melanomája, az növeli a mi rizikónkat is, különösen, ha 50-nél több anyajeggyel is rendelkezünk.

10. Korábbi bőrdaganatok, más típusú daganatok
Azoknak, akik egyszer már volt melanomájuk, 8-15-ször nagyobb az esélye egy másodikra, mint más személyeknek. Ha ehhez a faktorhoz még társul az egyik szülőnél kialakult melanoma, a rizikó harmincszorosra nő. Ugyanakkor sajnos más típusú daganatok is rizikófaktornak számítanak.

11. Egyes betegségek
Bizonyos betegségek megnövelhetik a melanoma rizikóját, bár az összefüggések még teljesen tisztázottak. Ilyen a Parkinson-kór és a gyulladásos bélbetegségek, mint Crohn-betegség és a colitis ulcerosa.

12. Az immunrendszer gyengesége
Az immunrendszer gyengülése – akár HIV, AIDS, akár az immunrendszert gyengítő gyógyszerek miatt – teret nyithat a daganatos betegségek előtt, bár utóbbi esetben az előnyök messze felülmúlják a kismértékű kockázatot.

13. Elhízás
Egyes kutatások összefüggést vélnek felfedezni a magasabb BMI (testtömeg-index) és a növekvő melanoma kockázat közt. Egyelőre nem egyértelmű a kapcsolat, de az mindenképpen ajánlott, hogy a túlsúllyal rendelkezők még elővigyázatosabbak legyenek a napozással kapcsolatban.

14. Hormonok
Mivel a nőknél nagyobb arányban diagnosztizálnak melanomát, mint a férfiaknál, a kutatók jelenleg is vizsgálják a női nemi hormonok, a fogamzásgátló és hormonpótló terápiák, valamint a várandósság hatásait a bőrrákra. 

Ezért fontos az önellenőrzés és az anyajegyszűrés

- A melanoma és más bőrdaganatok kialakulása sok tényezőtől függ, amelyek közül még nem ismerünk mindent, a legfontosabb tehát az önellenőrzés és bármilyen rizikófaktor megléte esetén a bőrgyógyászat által végzett anyajegyszűrés – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Nagy segítség lehet a teljes testtérképes anyajegyszűrés is, amelynél a mesterséges intelligencia is segíti változások felismerését, a kockázatbecslést.    

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

  • dr. Borbola Kinga

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
  • Specialitások:
    • Anyajegyszűrés
    • Szépészeti bőrgyógyászat
    • Bőrrák gyanú kivizsgálása
    • Melanoma szűrés
    • Hyperhidrosis

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     

    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Anyajegyek kapcsolatban

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken tud időpontot foglalni hozzánk.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Barátságos, alapos

Tetszett hogy nagyon barátságos volt Borbola Doktornő. Nagyon alaposan megnézett. Pontos volt a megadott időpont. is. Egyszóval tetszett az egész ellátás.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok