Viszketés, érzékenység utalhat bőrrák megelőző állapotra?

Viszketés, érzékenység utalhat bőrrák megelőző állapotra?

Anyajegyszűrésen a bőrrák megelőző állapot is felfedezhető

dr. Borbola Kinga Módosítva: 2023.04.04 08:56

Érdes tapintású folt, rózsaszínes elszíneződés, viszketés, érzékenység – a bőrrák megelőző állapotnak számos, sokszor alig észrevehető tünete lehet. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus arra hívja fel a figyelmet, hogy az éves anyajegyszűrésen ezek a figyelmeztető jelek is kiszűrhetők és a korai felfedezésnek hála, ebben a fázisban még akár meg is előzhető a bőrrák kialakulása.

Az aktinikus keratózis bőrrák megelőző állapot

Anyajegyszűrésen a bőrrák megelőző állapot is felfedezhető.Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőségét a bőrön megjelenő enyhébb tüneteknek, holott ezeket minden esetben érdemes bőrgyógyásszal ellenőriztetni. Bizonyos esetekben ugyanis kiderülhet, hogy bőrrák megelőző állapotra utalnak, ilyenkor a bőrgyógyász aktinikus keratózist vagy solaris keratózist diagnosztizál. Ez tulajdonképpen egy napfény vagy szolárium okozta, elszarusodással járó bőrelváltozás, amely legenyhébb esetben is rendszeres ellenőrzést, egyes esetekben azonban kezelést igényel. Milyen tünetekre kell felfigyelni?

 • Érdes felületű, rózsaszín, sárgás, vöröses folt vagy kinövés,
 • dörzsölés hatására jelentkező fájdalom,
 • égő, viszkető érzés a foltnál,
 • vérzés,
 • az ajkak folyamatos szárazsága,
 • időnként eltűnő, majd napfény hatására kiújuló bőrelváltozás.

- Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a páciens semmi gyanúsat nem érzékel a bőrön, csak az anyajegyszűrés során ismerjük fel ezt a jelenséget – hangsúlyozza a bőrgyógyász.

A kontroll elengedhetetlen, a kezelés lehetséges

- Bár a bőrrák megelőző állapot megnevezés ijesztő lehet, tulajdonképpen a legjobb, ami történhet valakivel, ha még ebben a fázisban elkapjuk a folyamatot. A legtöbb esetben többféle módon is kezelhetjük az aktinikus keratózist, így mindig az adott helyzetnek megfelelően döntünk arról, hogy fagyasztást, kémiai hámlasztást, photodinámiás vagy lézeres eljárást javaslunk-e. Legtöbbször elég csak egyetlen kezelés, de előfordulhat, hogy többféle módszerrel is próbálkoznunk kell. Ami azonban minden esetben közös: a későbbiekben rendszeres kontrollon kell részt vennie a páciensnek – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus.

Két fontos szabály: fényvédelem és rendszeres anyajegyszűrés

A rendszeres anyajegyszűrés és a fényvédelem mindenkinek fontos.A fényvédelem olyan óvintézkedés, amelyet nem lehet eléggé hangsúlyozni, még a kevés anyajeggyel és sötétebb bőrtípussal rendelkezők esetében is. Akinél azonban bőrrák megelőző állapotot diagnosztizálnak, a legenyhébb napsütéstől kezdve nagyon szigorú szabályokat kell betartania. Főként óvakodnia kell a direkt napsütéstől és a nyári hónapokban, amikor ez szinte elkerülhetetlen, a legtöbb testrészét el kell fedni, így a hosszú ujjú lenge ruházat és a kalap is javasolt. A kilátszó testrészeken pedig a magas faktorszámú készítmények alkalmazása az ajánlatos, amelyekkel megelőzhető az új bőrjelenségek kialakulása, és esély nyílik a bőr gyógyulására.
A másik szabály a rendszeres anyajegyszűrésre vonatkozik, a bőrgyógyász által javasolt rendszerességgel. Enyhébb esetben évente egyszer kell szűrésen részt venni, de erősen napfénykárosodott bőrnél, nagyon sok anyajegy, vagy korábban diagnosztizált bőrrák esetén akár félévente is szükséges az anyajegyszűrés. A rendszeres bőrgyógyászati vizit, a teljes testtérképes anyajegyszűrés életmentő lehet, hiszen az idejében felfedezett elváltozások jobb eséllyel kezelhetők.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)


 

Téma szakértője

 • dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • Anyajegyszűrés
  • Szépészeti bőrgyógyászat
  • Bőrrák gyanú kivizsgálása
  • Melanoma szűrés
  • Hyperhidrosis

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

   

  Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

.Több anyajegyem van
2017-ben a szeméremteströl eltávolitott anyajegy szövettani eredménye melanoma in situ. Szeretném az ósszes anyajegyemet megvizsgáltatni,ehhez kérem segitségüket, ajánlásukat.

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket, akár on-line, akár telefonos bejelentkezést is igénybe tud venni.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló színvonal

Mindennel nagyon meg voltam elégedve! 21. századi színvonalú egészségügyi ellátás, kíváló orvossal, udvarias személyzettel! 

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK