Ez a melanoma 5 különböző formája

Ez a melanoma 5 különböző formája

A melanoma kezelésének egyik kulcsa az anyajegyszűrés, a korai felismerés

dr. Rózsa Annamária Módosítva: 2022.12.07 08:24

A melanoma szó meglehetősen ijesztőnek tűnhet sokak szemében, holott korai felismeréssel ez a rosszindulatú bőrdaganat is kezelhető lehet. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza szerint éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az önvizsgálat és a rendszeres anyajegyszűrés jelentőségét.

A melanoma nem csak szélességében növekedhet

A melanoma kezelésében kulcskérdés az anyajegyszűrés és a korai felismerés.A melanoma – mint bármely bőrdaganat – szélességében és mélységében is terjedhet. A radiális irány (vagyis szélességben való terjedés) eleinte a rosszindulatú sejtek terjedését jelenti az epidermiszben. Idővel azonban a függőleges terjedés is megindul, a rákos sejtek behatolnak a mélyebben fekvő dermisz nevű rétegbe, és képesek lesznek áttétet képezni. Éppen ezért klinikailag a mélység szerint megkülönböztethető 3 típus, a vékony (1 mm és annál vékonyabb), a közepes (1-4 mm közti) és a vastag (4 mm-nél mélyebbre hatoló) melanoma.  

Ez a melanoma 5 fő típusa

A melanoma tipizálásában szövettanilag is több típus különböztethető meg, ez az 5 fő forma:

Felszínesen terjedő melanoma

A melanomák kb. 70%-a a felszínesen terjedő típusba tartozik, gyakran egy régóta meglévő pigmentált bőrképletből (amit a laikusok anyajegynek gondolhatnak) alakul ki. Ezért mindenképpen fel kell figyelni az olyan jellegzetes változásokra, mint a színváltozás, a méretbeli növekedés és a fekélyesedés. Ez a melanoma típus bármely testfelületen kialakulhat, gyakrabban a férfiak fején, nyakán, törzsén, és a nők alsó végtagjain.

Noduláris melanoma

10-15%-ban fordul elő a noduláris típus, amely szintén bárhol kialakulhat, viszonylag gyakran a férfiak törzsén. Jellemzően szimmetrikus megjelenésű, sötétbarna vagy fekete színű képletről van szó, amelynél nem feltétlenül jelenik meg a szélességbeli (radiális) növekedés. Ha azonban mégis felfedezhető, akkor csak rövid ideig tart ez a fázis, mert a noduláris melanoma gyorsan elkezd mélységében terjedni – ezért nagy kockázatot jelent.

Lentigo maligna melanoma

A melanoma felismerésében nagy szerepet játszhat a teljes testtérképes anyajegyszűrés.Szintén 10-15%-ban jelenik meg a melanomák közt ez a típus, amely tipikusan a napsütésnek kitett testtájakon, arcon, nyakon, karokon alakul ki, sokszor meglehetősen nagy méretben. Jellemzően idősebb személyeknél figyelhető meg.

Akrolentiginózis melanoma

Ez a daganattípus a tenyéren, a talpon és a köröm alatt fordul elő. Veszélye ugyanabban rejlik, mint a noduláris melanomának, vagyis, hogy nagyon gyorsan válik a radiális irányú terjedés függőleges irányúvá.

Nyálkahártyát érintő melanoma

A nyálkahártyából kiinduló melanoma megjelenhet a légzőrendszerben, az emésztőrendszerben és a húgyúti rendszerben is. Ritkább típusnak számít, mindössze 3%-át teszi ki a melanoma diagnózisoknak. Fel lehet fedezni a kötőhártyán, a szájüregben, a nyelőcsőben, a hüvelyben, a péniszen, a végbélnyíláson, a húgycsőben. Mivel nehéz észrevenni, gyakran már csak előre haladottabb stádiumban fedezik fel.

Ezért is fontos a rendszeres anyajegyszűrés

- A bőrdaganatoknál az egyik legfontosabb tényező a korai felismerés. Ennek tudatában nem csak az olyan feltűnő változásokkal kell orvoshoz fordulni, mint az anyajegy színének formájának, méretének, textúrájának megváltozása, a fekélyesedés vagy a vérzés. Akkor is erősen ajánlott évente anyajegyszűrésen részt venni, ha nincs a páciens által felfedezett változás, hiszen a bőrgyógyász nem csak szabad szemmel vizsgálja át az anyajegyeket – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. - A dermatoszkópos vagy videó-dermatoszkópos vizsgálattal jóval alaposabb lehet az ellenőrzés, a teljes testtérképes anyajegyszűréssel pedig a bőr képleteiről készült képeket számítógépen is el lehet tárolni. A számítógépben tárolt dokumentáció akár évekig lehetővé teszi, hogy nyomon követhetőek legyenek a változások, korábban megtörténhessen a felismerés. A program ráadásul automatikusan fel is hívja az orvos figyelmét a gyanús jelekre, méréseket, ellenőrzéseket végez. Összességében tehát a melanóma esetében fokozottan igaz, hogy a korai felismerés életet menthet.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

Téma szakértői

dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
dr. Vincze Ildikó

dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok