Anyajegyek gyerekkorban

Anyajegyek gyerekkorban

anyajegyszurokozpont.hu Módosítva: 2023.03.15 15:24

Az anyajegyek gyerekkorban is kialakulhatnak, akár már a születéskor jelen lehetnek az újszülött bőrén, de bármely későbbi életkorban is jelentkezhetnek, fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy mire kell odafigyelni az anyajegyek gyerekkorban jelenlévő formái esetén.

Anyajegyek gyerekkorban – Tartalom

Anyajegyszűrő Központ – Anyajegyek gyerekkorban:

Anyajegyek gyerekkorban – Mi az anyajegy?

Az anyajegyek gyerekkorban és anyajegyek_gyerekkorbanfelnőttkorban is a bőr festéksejtjeinek (vagy melanocytáinak) a fészkekbe rendeződésének a következményei a bőr különböző rétegeiben. A köznyelvben anyajegynek hívott elváltozásokat festéksejtes naevusoknak (anyajegyeknek) nevezzük, melyek rendkívül gyakoriak, már születéskor is jelen lehetnek a bőrön, de bármely későbbi életkorban kialakulhatnak.

Anyajegyek gyerekkorban – Mely anyajegy típusok fordulhatnak elő?

Az anyajegyek gyerekkorban is beletartozhatnak bármelyik felnőtteknél is megjelenő típusba, így találkozhatunk az alábbi formákkal:

 • lentigo simplex,
 • naevus spilus,
 • Becker-naevus,
 • mongolfolt,
 • Ota-naevus, Ito-naevus,
 • kék naevus,
 • közönséges festéksejtes naevus, és különböző variánsai: Spitz-naevus, Reed-naevus, Halo naevus, Meyerson-naevus,
 • veleszületett festéksejtes naevus.

Közönséges festéksejtes anyajegyek

A közönséges festéksejtes anyajegyek a leggyakoribb anyajegy típusok, jól körülírt, szabályos, bőrszínűtől a sötétbarnáig terjedő színű elváltozások. Ezek az anyajegyek gyerekkorban alakulnak ki a leggyakrabban, és általában pubertásra éri el számuk a maximumot, de néhány felnőttkorban is megjelenhet. Idősebb életkorban gyakran visszafejlődnek, időnként teljes eltűnésük tapasztalható. Ezeknek az anyajegyeknek a számát meghatározza a genetika, illetve a bőrt ért UV-sugárzás mennyisége.

Veleszületett festéksejtes anyajegyek

Veleszületett anyajegynek nevezünkanyajegyek_gyerekkorban minden anyajegyet, ami már születéskor látható, de tágabb értelemben ide tartozhatnak az első két életévben kialakuló elváltozások is. Az újszülöttek csupán 2-3%-ánál láthatók festékes anyajegyek, ezek általában apró, magányos elváltozások, megjelenésük nem tér el a szerzett festékes anyajegyekétől. A nagyobb méretű formák még ritkábbak, azonban az óriás veleszületett anyajegyek hajlamosak a neurofibromatózis nevű betegséggel való társulásra, illetve a melanoma rizikóját is fokozzák. A veleszületett anyajegyek esetén családi halmozódás figyelhető meg.

Anyajegyek gyerekkorban – Kialakulhat-e bőrrák?

Sokan nem foglalkoznak azzal, ha anyajegyek gyerekkorban jelennek meg, azt gondolva, hogy a gyermekekben nem alakulhat ki bőrrák. Bár az ő esetükben valóban ritkábban alakul ki rosszindulatú daganatos bőrelváltozás, sajnos egyáltalán nem lehetetlen. Óriás veleszületett anyajegy esetén akár már kisgyermekkorban (3-5 év) kialakulhat melanoma. Emellett arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy az ilyen korai életkorban elszenvedett napégéseknek és a nagy mennyiségű napfény-expozíciónak fontos szerepe van az anyajegyek kialakulása mellett a bőrrák kialakulásában, akár későbbi életkorban. A szerzett közönséges anyajegyek száma ráadásul jelentősen befolyásolja a melanoma kockázatát is. Mindezek miatt gyerekkorban is fontos a bőr védelme a napsugárzástól és az anyajegyvédő bőrápolás, illetve a szülők feladata a gyerek anyajegyeinek rendszeres ellenőrzése és az anyajegyszűrésen való részvétel biztosítása.

Téma szakértője

 • dr. Vincze Ildikó

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, kozmetológus
 • Specialitások:
  • Anyajegyszűrés (kizárólag hétfőn!)

  • Anyajegyvizsgálat

  • Melanomaszűrés
  • Teljes testtérképes anyajegyszűrés
  • Gyermekellátás 0 éves kortól

   

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • Anyajegyszűrés csak a hétfői rendelésen!

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

   
  Teljes testtérképes anyajegyszűrésre csak a hétfői rendelésen van lehetőség! 
  Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Tisztelt Cím! Digitális anyajegyszuresre szeretnék férjemmel bejelentkezni Önöknél. Telefonszamom: 205568835. Köszönettel!

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Asszisztenseink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, alapos

Kedves volt, nagyon alapos, kellő tájékoztatást nyújtott. Nyugodt, megértő, időt szánt a vizsgálatra. Teljesen elégedett voltam Vele.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok