Így működik a bőrvédelem melanóma diagnózis után

Így működik a bőrvédelem melanóma diagnózis után

A fényvédő termékek és a rendszeres kontroll is fontos

dr. Borbola Kinga Létrehozva: 2020.07.23 Módosítva: 2020.07.29

Melanóma diagnózis és kezelés után talán még fontosabb a fényvédelem, mint korábban. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet.

Ellenőrizzük az anyajegyeket

A melanóma sikeres kezelésének egyik alapja a korai felismerés.A melanóma kezelésének egyik kulcskérdése a mihamarabbi felismerés, hiszen minél inkább korai stádiumban kapják el a daganatot, annál hatékonyabb lehet a kezelés. Minden változást, gyanús jelet bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, időnként érdemes teljes testtérképes anyajegyszűrésen is résztvenni, valamint létezik egy ún. ABCDE csekklista is, amelyen minden egyes önvizsgálat alkalmával érdemes végigvenni.

 • A, mint aszimmetria

Gyanús jelnek számít, ha a képlet, az anyajegy formája nem szimmetrikus kör vagy ovális alakú.

 • B, mint border, vagyis határ

Ha szabálytalan, elmosódott a bőrképlet széle, esetleg nyúlványos jelennek meg, érdemes megnézetni.

 • C, mint color, vagyis szín

Fel kell figyelni a részben vagy egészében több színt tartalmazó anyajegyekre, amely lehet például fekete, barna, rózsaszín, fehér. Az is gyanús, ha világos udvar alakul ki az anyajegy körül.

 • D, mint diameter, vagyis átmérő

A legtöbb melanóma több, mint 6 mm széles. Orvoshoz kell menni, ha az anyajegy gyors növekedésnek indul.

 • E, mint evolving vagyis fejlődés, alakulás

Ha egy anyajegynek megváltozik a mérete, a színe, a formája, a felülete, ha viszket vagy vérezni, váladékozni kezd, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Ezt kell tenni a bőr védelméért

Melanóma diagnózis után kerülni kell a direkt napozást.- A bőrvédelem mindig mindenkinek fontos, de a világos bőrű, hajú, vagy már diagnosztizált daganatos betegeknek egyenesen elengedhetetlen. Vagyis nyáron nem csak a magas faktorszámú fényvédő használata fontos, de a napszemüvegé, a széles karimájú kalapé, és ha lehet, a hosszú ujjú felsőé, lábat takaró nadrágé is. A direkt napsütést 11 és 15 óra közt, a szoláriumot pedig minden évszakban ajánlatos kerülni – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.  
A fényvédő készítményekkel kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lenni, melanóma diagnózis után minimum 50 faktoros termékeket kell rendeltetésszerűen használni. Ez utóbbi a készítmény megfelelő mennyiségű és gyakran ismételt alkalmazására vonatkozik. A korszerű termékek nem csak az UVB, de az UVA-sugárzás ellen is védenek. Ez a sugárzás hatol a legmélyebbre a bőrben, és bár nem ez okozza a leégést, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik egy rosszindulatú bőrdaganat, a melanóma kialakulásában is. Nem csak a direkt napsütésben, de akár csukott ablak mellett is ki vagyunk téve az UVA-sugárzásnak, a korszerű fényvédő készítmények azonban már ez ellen is védenek. Ezt jelölik is a termékeken, egy karikában megjelenő UVA felirattal. Ha ezt látjuk, biztosak lehetünk benne, hogy hatékony a védelem. A karika mellett ma már gyakran megjelenik egy-két-három csillag, ami a védelem erősségét jelzi. Ugyanakkor tudni kell, hogy nincs 100 %-os fényvédelem, kemoterápia, immunterápia vagy sugárterápia alatt állóknak lehetőség szerint ajánlott kerülni mindenféle fényterhelést.
Mindemellett a napfény kerülése a D-vitamin szintézisét is akadályozhatja, így azt külsőleg érdemes pótolni, különösen ha laborvizsgálatok során bebizonyosodik, hogy alacsony a szintje a szervezetben. A National Institute for Health and Care Excellence különösen ajánlja a melanómás beteg D-vitamin szintjének ellenőrzését és hiány esetén a pótlás egyeztetését a kezelőorvossal.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • Anyajegyszűrés
  • Szépészeti bőrgyógyászat
  • Bőrrák gyanú kivizsgálása
  • Melanoma szűrés
  • Hyperhidrosis

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)
  •  

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

   

  Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Tisztelt Cím! Digitális anyajegyszuresre szeretnék férjemmel bejelentkezni Önöknél. Telefonszamom: 205568835. Köszönettel!

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Asszisztenseink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális figyelmesség

A rendelőben nyugodt, barátságos a légkör. dr. Borbola Kinga doktornőt maximális figyelmesség jellemez! Ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok