Hogy működik az anyajegy eltávolítás arcról?

Hogy működik az anyajegy eltávolítás arcról?

Az arcról is eltávolítható anyajegy, szép sebgyógyulással

dr. Medgyesy Gábor Módosítva: 2023.09.06 08:35

Az anyajegyek nagy többsége ártalmatlan jelenség, ám ha az arcon jelenik meg egy-egy feltűnő anyajegy, az esztétikailag sokszor zavaró lehet. Ugyanakkor sokan az eltávolítástól is tartanak az utána keletkező heg miatt. Vajon milyen lehetőségei vannak az anyajegy eltávolításának az arcról? Ezt a témát járta körül dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze.

Az arcon lévő anyajegy is eltávolítható?

Ha a bőrgyógyász az anyajegyszűrés során gyanúsnak ítél meg egy anyajegyet, azt természetesen mindenképpen el kell távolítani, akár az arcról is. A kimetszés után elkészülő szövettani vizsgálat során pedig kiderül, valóban bőrrákról van-e szó, és igényel-e esetleg további kezelést. Amennyiben egy anyajegy az arcon helyezkedik el és nem mutat rosszindulatú elváltozásra utaló jeleket, de esztétikailag zavaró, akár ilyen indokkal is elvégezhető az eltávolítás.
Az arcról is eltávolítható anyajegy esztétikusan. - Az arcon lévő anyajegyek – különösen, ha azok feltűnő helyen vannak, sötétek, esetleg kiemelkedőek vagy nagy méretűek – sokaknál okozhatnak önértékelési gondokat, akár a szociális élettől való visszahúzódás is elképzelhető egy ilyen „szépséghiba” miatt. A gyerekeknél természetesen elsősorban a szülők ítélik meg ezt a helyzetet – ismerteti Medgyesy doktor. – Ilyen esetekben az előzetes bőrgyógyászati vizsgálat kiszűri, van-e bőrrák kockázata az anyajegynek, és ennek megfelelően választhatunk az eltávolítási lehetőségek közül.

Anyajegy eltávolítás az arcról – ilyen lehetőségek vannak

Az anyajegy eltávolításának módja több tényezőtől függ a bőrrák-gyanún túl is, így például attól, hogy az anyajegy pigmentált-e vagy éranyajegy.  

  • Az éranyajegyek esetében szóba jöhetnek olyan speciális készítmények, krémek, amelyek csökkenteni tudják az anyajegy méretét, láthatóságát.
  • A vörös anyajegyek halványítására a lézerterápia is alkalmas lehet, ugyanis a hő hatására az erek összezsugorodnak, és csökken a láthatóságuk. Bár a lézeres kezelés is gyermekkorban hozza a legjobb eredményt, felnőttkorban is alkalmazható. Az így elért eredmény tartós, de nem tünteti el teljes egészében az anyajegyet. 
  • Bizonyos festékes anyajegyeknél is beválhat a lézer, de ennek megítélése mindig az adott esettől függ. Sok esetben csak a sebészi kimetszés hozhat eredményt, amelynél azonban bizonyos sebbel kell számolni.

Az anyajegy sebészi kimetszése is lehet esztétikus

Sebészi kimetszéssel szépen eltávolítható az anyajegy arcról.- Az esztétikai célú eltávolításnál az a kérdés, milyen heg marad a kimetszés után, hiszen, ha ez az arcon vagy jól látható helyen történik, különösen fontos a megjelenés. Tudni érdemes, hogy heg nélkül szinte lehetetlen a kimetszés, ugyanis az anyajegy eltávolítása nem csupán felületi beavatkozás. Vagyis nem csak a bőr legfelső rétegét kell érinteni, hanem a lejjebb elhelyezkedő rétegeket elválasztó bazális membránt, vagy mélyebben, az irha rétegét is. Az alkalmazott szövetkímélő műtéti technikának köszönhetően azonban a hegesedés mértéke jelentősen csökkenthető, az eredmény egy egészen vékony vonalként megjelenő heg lehet – hangsúlyozza dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze.

Ugyanakkor bizonyos eljárásoknál előfordul, hogy az eltávolított bőrdarabot másik bőrdarabbal kell pótolni, ilyenkor úgynevezett bőrlebeny áthelyezésre van szükség. Sokszor éppen az arcon, a homlokon kell ezt a módszert alkalmazni, a jó hír viszont, hogy jellemzően ezek a területek szépen, gyorsan gyógyulnak. A gyógyulási időt befolyásoló tényező például, hogy az adott bőrfelület mennyire van nagyobb mozgásnak kitéve, mennyiben éri nap, víz, és természetesen mindenkinél különbözhet a sebgyógyulási hajlam is. A varratok eltávolítása után a heg még duzzadt, piros lehet, de egy-két hónap után már feltűnés mentesen belesimulhat a bőrfelületbe.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

  • dr. Medgyesy Gábor

  • Szakterületek:
    • sebész
  • Specialitások:
    • Anyajegy eltávolítás
    • Basalioma eltávolítás
    • Bőrnövedékek sebészeti eltávolítása
    • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit

     

    Bejelentkezés a doktor úrhoz »

Orvos válaszol

Azt olvasom "Sajnos a koronavírus járvány miatt előreláthatatlan ideig nyaktól felfele nem végzünk beavatkozást." Ez azt jelenti, hogy ha a fejemen lévő elváltozás rosszindulatú, nyugodtan hagynak meghalni, mert a süllyedő hajót a kapitány hagyja el először?

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Érdeklődő,

Amennyiben érdeklődése valós és ilyen jellegű elváltozást diagnosztizáltak Önnél, kérjük, hogy névvel és elérhetőséggel ellátott üzenetet küldjön részünkre.

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Időt szántak rám

Nagyon tetszett, hogy mindenki pozitív és jókedvű volt. Időpontra fogadtak, érthetően fogalmazott az orvos, nem sürgettek, nem "túl lenni" akartak rajtam. Időt szánnak a betegre, odafigyelnek a kérdésekre.

További vélemények

Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok