Faggyúmirigy daganat

Faggyúmirigy daganat

anyajegyszurokozpont.hu Módosítva: 2024.01.10 15:20

A faggyúmirigy daganat a bőr faggyúmirigyeiből eredő kontrollálatlan sejtnövekedést jelenti. Faggyúmirigy daganat szinte bárhol kialakulhat testszerte, de leggyakrabban egy pattanásszerű dudor formájában jelentkezik a felső szemhéjon. A faggyúmirigy daganat legtöbb esete jóindulatú, de létezik, agresszív, áttétképző rosszindulatú faggyúmirigy daganat is. A rosszindulatú faggyúmirigy daganat hosszú utánkövetést igényel, mert kezelés után visszatérhet.

Faggyúmirigy daganattal kapcsolatos szolgáltatásaink
Hol található a faggyúmirigy és mi a feladata?
Mit jelent a faggyúmirigy daganat?
Mi az a jóindulatú faggyúmirigy daganat?
Mi az a rosszindulatú faggyúmirigy daganat?
Milyen tünetekkel jellemezhető a faggyúmirigy daganat?
Hogyan vizsgálható ki a faggyúmirigy daganat?
Hogyan történik a faggyúmirigy daganat kezelése?
Mit lehet tenni a faggyúmirigy daganat megelőzése érdekében?

Faggyúmirigy daganattal kapcsolatos szolgáltatásaink

Hol található a faggyúmirigy és mi a feladata?

A faggyúmirigy a faggyú termeléséért felelős mirigyes szerv, mely a bőr fontos részét képezi. A faggyúmirigyek beborítják a teljes testfelszínt, kivéve a tenyereket és a talpakat. A faggyúmirigyek a bőr mélyebb rétegeiben helyezkednek el, és kis csatornákon keresztül ürítik ki a faggyút a bőr felszínére. A faggyú egy zsíros anyag, amelynek feladata, hogy segítse megőrizni a bőr rugalmasságát, hidratáltságát  és védelmet biztosít. A faggyúmirigynek különféle típusai találhatók a bőr különböző területein. A faggyúmirigyek hormonális szabályozás alatt álnak, és aktivitásuk serdülőkorban fokozódik, amiért a bőrön akne és más bőrproblémák jelentkezhetnek. Túlzott mértékű faggyútermelés esetén a bőr zsírosnak tűnhet, míg kevés faggyútermelés esetén a  bőr száraz és érzékeny lehet. A rendszeres tisztálkodás, hidratálás és a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása segíthet megőrizni a bőr optimális állapotát.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mit jelent a faggyúmirigy daganat?

A faggyúmirigy daganat a faggyúmirigy sejtjeiből kialakuló kóros sejtszaporulatot jelenti. A faggyúmirigy daganat a bőr felszínéből előemelkedő, esetenként vérző dudorként látható. A faggyúmirigy daganat más daganattípusokhoz hasonlóan jó- és rosszindulatú csoportokba osztható. A jóindulatú faggyúmirigy daganat az esztétikai problémákon kívül általában nem okoz panaszt, míg a rosszindulatú faggyúmirigy daganat rendkívül agresszív lehet, és a test más részeire is átterjedhet. A rosszindulatú faggyúmirigy daganat egy ritka bőrrákos megbetegedés, mely leggyakrabban a szemhéjakat érinti. A faggyúmirigy daganat főként a nőket és az időseket érinti, de bárkinél kialakulhat ez a típusú bőrrák. A bőrrák más típusaihoz hasonlóan a faggyúmirigy daganat kialakulásában is több tényező részt vesz, melyek pontos mechanizmusa még nem ismert. A nap ultraibolya (UV) sugarainak való kitettség, valamint a korábbi fej-nyaki besugárzás bizonyítottan hozzájárulhatnak a faggyúmirigy daganat kialakulásához. Gyakoribb a faggyúmirigy daganat az ázsiai származásúak között, valamint azoknál, akiknek különböző okokból (más daganatos betegség, AIDS, immunmoduláns gyógyszerek szedése stb.) gyengült az immunrendszerük.

Mi az a jóindulatú faggyúmirigy daganat?

A jóindulatú faggyúmirigy daganat szintén a sejtnövekedés szabályozatlansága miatt alakul ki. Ez azonban egy lokális sejtszaporulat, ami nem ad áttéteket, és a legtöbb esete az esztétikai problémákon kívül nem okoz más tünetet. Ritkán alakulnak át rosszindulatú daganattá. A jóindulatú faggyúmirigy daganat általában kezelést sem igényel, de ha zavarják Önt, gyógyszerek és különböző eljárások segíthetnek. A jóindulatú faggyúmirigy daganat faggyúmirigy adenoma néven is ismert. A többszörös faggyúdenomát faggyúmirigy-hiperpláziának nevezzük. A kicsi, bőrből előemelkedő, mozgatható dudorok jellemzően az állon, az arcon, a homlokon, az orron vagy a felső törzsön (mellkas, hát és váll) jelennek meg. A faggyúciszták hasonlóan nézhetnek ki, mint a faggyúmirigy daganat, azonban ezek nem rákos elváltozások. A faggyúciszta a bőr alatt alakul ki, amikor az elhalt bőr és a zsír eltömíti a faggyúmirigyet.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

Mi az a rosszindulatú faggyúmirigy daganat?

A rosszindulatú faggyúmirigy daganat jóval ritkábban fordul elő, mint a jóindulatú faggyúmirigy daganat, de ennek ellenére komolyan kell venni és a jellegzetes bőrtünetek esetén kizárni a betegséget. A rosszindulatú faggyúmirigy daganat egy nagyon agresszív betegség, mely a faggyúmirigy sejtjeiből indul ki és gyorsan terjed. A faggyúmirigy daganat könnyen ad áttétet, és gyakran visszatér a kezelés után is, ezért rendszeres kontrollvizsgálatokra van szükség. A rosszindulatú faggyúmirigy daganat másik neve a faggyúmirigy karcinóma. Kezeléssel az érintettek több mint 90%-a túléli a betegséget, amit segít a korai felismerés és a korán megkezdett kezelés. A faggyúmirigy karcinóma azonban kiterjedt formájában halálos is lehet.

Milyen tünetekkel jellemezhető a faggyúmirigy daganat?

A faggyúmirigy daganat tünetei változhatnak a daganat típusától és az elhelyezkedésétől függően. A faggyúmirigy daganat jellemző tünetei közé tartoznak a bőrön megjelenő új vagy változó méretű dudor, folt vagy seb. Ha valaki ilyen tüneteket tapasztal, fontos, hogy mielőbb konzultáljon orvosával, a faggyúmirigy daganat kezelésében ugyanis az egyik legfontosabb tényező a korán felismert betegség. A faggyúmirigy daganat szinte bárhol jelentkezhet a bőrön a tenyerek és a talpak kivételével. A faggyúmirigy daganat tipikus elhelyezkedése azonban a felső szemhéj, a legtöbbször itt látjuk ezt a betegséget, itt ugyanis sok faggyúmirigy található. A daganatok az alsó szemhéjakat is érinthetik.

A szemhéjon jelentkező faggyúmirigy daganat tünetei:Faggyúmirigy daganat - Anyajegyszűrő Központ

 • Kemény, kerek, sárga, fájdalommentes dudor, amely pattanásra hasonlít
 • Vérző, nem gyógyuló sebek
 • Visszatérő sebek
 • Megvastagodott, sárga vagy vörös, kérges bőr a szempillák közelében
 • A szempillák elvesztése előrehaladott állapotban
 • Vöröses szem, amely a kötőhártya-gyulladásra hasonlít
 • Látási problémák is kialakulhatnak a faggyúmirigy daganat következményeként

Hogyan vizsgálható ki a faggyúmirigy daganat?

A faggyúmirigy daganat kivizsgálása általában fizikális vizsgálat és bőrbiopszia segítségével történik. A szövetminta részletes laboratóriumi vizsgálata során azonosítható a faggyúmirigy daganat típusa, valamint olyan molekuláris vizsgálatok is végezhetőek, amelyek segítik a későbbi, célzott terápiát.

A faggyúmirigy daganat diagnosztizálására használt vizsgálatok és eljárások a következők:

 • Bőrvizsgálat: A bőrgyógyász szakorvos gondosan megvizsgálja a bőrét, felméri a dudor méretét, keménységét és az egyéb bőrelváltozásokat. A nyirokcsomók fizikális vizsgálata is fontos része a faggyúmirigy daganat kivizsgálásának.
 • Szemvizsgálat: Ha a faggyúmirigy daganat a leginkább típusos helyen, azaz a szemhéjon jelentkezik, szemészeti vizsgálatra lehet szükség. A szemész szakorvos gondosan megvizsgálja a szemhéjat és a szemet, annak érdekében, hogy felmérje a faggyúmirigy daganat átterjedt-e a szemhéj belső oldalát borító szövetre és a szemre is.
 • Bőrbiopszia: A kezelőorvosa kis mennyiségű szövetet vehet ki a daganatból további vizsgálat céljából. A bőrbiopszia kissé kellemetlen lehet, azonban ezzel van lehetőség a legtöbb információhoz jutni a daganat típusát és viselkedését, ezáltal a prognózist tekintve. A bőrbiopszia során nyert szövetmintából speciális laboratóriumi vizsgálatokkal megállapítható a daganatos sejtek jelenléte, típusa és viselkedése.

Hogyan történik a faggyúmirigy daganat kezelése?

A jóindulatú faggyúmirigy daganat esetében nem mindig van szükség kezelésre. Amennyiben mégis, a faggyúmirigy daganat eltávolítása sebészi úton történik, és a legtöbb esetben ez teljesen megoldja a problémát. Rosszindulatú faggyúmirigy daganat esetén azonban a kezelés komplexebb lehet, beleértve a sebészi eltávolítást, sugárkezelést és kemoterápiát is.

A faggyúmirigy daganat kezelési lehetőségei közé tartozhatnak:

 • Műtét: A faggyúmirigy daganat eltávolítása sok esetben műtéttel történik, melynek során eltávolítják a rákos sejteket és az azt körülvevő egészséges szövetek egy részét. Fontos megvizsgálni a szövetszéleket, hogy megbizonyosodjon arról orvosa, hogy nincsenek rákos sejtek. Így nagyobb a valószínűsége annak, hogy a műtét során az összes rákos sejtet eltávolítják.
 • Mohs-műtét: A Mohs-műtét egy speciális műtéttípus, amely során a rákot tartalmazó bőr vékony rétegeit távolítják csak el, amíg csak egészséges szövet marad hátra. Miután minden egyes bőrréteget eltávolítottak, ellenőrzik, hogy nem mutatkoznak-e rajta a rák jelei. A folyamat addig folytatódik, amíg nincs nyoma a ráknak. Ez a technika hasznos lehet, ha a rák olyan helyen van, ahol a sebészek a lehető legtöbb egészséges bőrt szeretnék megőrizni. Ilyen például a szemhéj és az arc.
 • Sugárterápia: A sugárterápia erős energiasugarakat, például röntgensugarakat és protonokat használ a rákos sejtek elpusztítására. A sugárterápia a műtét után is alkalmazható az esetlegesen megmaradt rákos sejtek elpusztítására. A sugárterápia önmagában is alkalmazható, ha a műtét nem jöhet szóba.

A faggyúmirigy daganat prognózisa jelentősen függ a daganat típusától, a stádiumától és a kezelés időben történő elkezdésétől. A jóindulatú daganatok általában nem okoznak problémát, míg a rosszindulatúak esetében a korai felismerés és a kezelés kulcsfontosságú. Rosszindulatú faggyúmirigy daganat esetén a kezelés után is rendszeres kontroll vizsgálatokra van szükség, ugyanis előfordulhat, hogy visszatér a daganat, vagy megjelenik egy távoli áttét.

Mit lehet tenni a faggyúmirigy daganat megelőzése érdekében?

Bár nem mindig lehet teljesen megelőzni a faggyúmirigy daganat kialakulását, néhány egyszerű lépéssel csökkenthetjük a kockázatot. A napfényvédelem, rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálatok segíthetnek a faggyúmirigy daganat korai felismerésében. Ahogyan pedig korábban írtuk a korai felismerés az egyik legfontosabb lépés a faggyúmirigy daganat kezelésében.

Téma szakértője

 • dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • Anyajegyszűrés
  • Szépészeti bőrgyógyászat
  • Bőrrák gyanú kivizsgálása
  • Melanoma szűrés
  • Hyperhidrosis

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

   

  Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok