Melanoma diagnózis -  egy valós történet háttere

Melanoma diagnózis - egy valós történet háttere

dr. Vincze Ildikó Módosítva: 2019.06.12 12:19

Idén öt éves a Melanoma Research Foundation (MRF) által indított #GetNaked kampány, amely a rendszeres önellenőrzés és a korai diagnózis fontosságára figyelmeztet. A program keretén belül hétköznapi hősök osztják meg személyes történetüket a melanoma diagnózisával való szembenézésről, és a betegséggel vívott harcról. A kampány kapcsán a melanoma rizikófaktorairól és egy gyakori, veszélyes tévhitről beszélgettünk dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológussal, az Anyajegyszűrő Központ főorvosával.

„Egyik kezemben a diplomám, a másikban a melanoma diagnózisa”

Ne tervezzen öt évnél tovább – Jackie fejében az orvosától hallott mondat kavargott, miközben friss diplomásként társait a munkalehetőségek vagy a továbbtanulás utáni keresgélés foglalta le. Az akkor 22 éves lány most a #GetNaked kampány keretében vállalta, hogy megosztja történetét legfőképpen azért, hogy felhívja a figyelmet egy nagyon gyakori tévhitre a melanomával kapcsolatban.

Melanoma: a világos bőrű, középkorúak betegsége?

Korábban már járt az egyetem egészségügyi központjában, ahol megnyugtatták, a fura bőrtünet csak egy szőrtüszőgyulladás miatt jelentkezett. Fiatal afro-amerikai lányként Jackie nem is aggódott, hiszen (tévesen) úgy gondolta, hogy nem tartozik a melanoma rizikócsoportjába: az elváltozás a középkorú, fehérbőrű, a strandon sokat napozó vagy évekig szoláriumozó hölgyeket érinti.

Fiatalabbakkal és idősebbekkel is megtörténhet

Hétköznapi hősök ők, akik őszintén megosztják a melanoma utáni életüketAz utóbbi években szinte naponta diagnosztizálok rosszindulatú bőrelváltozást, ezek közt a festéksejtes elváltozásokból kiinduló melanomát is, pácienseim körében – számol be tapasztalatairól dr. Vincze Ildikó. Sajnos egyáltalán nem ritka a fiatal korosztály érintettsége, előfordult, hogy 18 évesnél fiatalabb betegemnél igazolt a szövettani vizsgálat melanomát.

A kreol bőr és a sötét haj sem óv meg

Gyakran halljuk, hogy évenkénti szűrővizsgálaton mindenképp vegyen részt, akinél magasabb a melanoma kialakulásának rizikója. Ezzel könnyen becsaphatjuk magunkat és téves megnyugvásra tehetünk szert: bennünket úgysem érinthet, velünk ez nem történhet meg. Való igaz, hogy a magas kockázatú csoportba tartozik, akinek sok az anyajegye, világos a bőre, a családjában előfordult melanoma. Azonban mindenkinél előfordulhat melanoma, a magasabb kockázat csak annyit jelent, hogy ilyenkor még jobban kell figyelni, gyakrabban kell szűrővizsgálaton részt venni.

Anyajegyszűrésre évente legalább egyszer mindenkinek javasolt eljönni. A rizikócsoportba tartozó személyeknél egyénileg egyeztetjük, valakinél fél évente, de olyan páciensem is van, aki három havonta jön ellenőrzésre. A gyakoriság attól is függ, hogy előzőleg milyen eltéréseket láttunk a bőrén, illetve volt-e már korábban bőrdaganata, szabálytalan típusú anyajegy eltávolítása, van-e egyéb kockázati tényezőként szereplő megbetegedése.”

Teljes testtérképes anyajegyszűrés

Időben, korai stádiumban diagnosztizált melanoma sebészi kimetszésével teljes gyógyulást lehet elérni.

A gyanús elváltozások felismerését  és követését ma már olyan korszerű technika segíti, amely standard körülmények között – megadott távolságból, azonos nézőpontból és fényviszonyok mellett rögzíti a bőrfelszínen lévő képleteket, segít az elemzésben- tapasztalt orvos ennek segítségével korábban felismeri a kóros elváltozásokat és a sebészeti beavatkozás korai stádiumban megtörténhet.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ
www.anyajegyszurokozpont.hu

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

 

Bejelentkezés anyajegyszűrésre:

Anyajegyszűrő Központ

+36 30 374 8932

Téma szakértője

  • dr. Vincze Ildikó

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, kozmetológus
  • Specialitások:
    • Anyajegyszűrés (kizárólag hétfőn!)

    • Anyajegyvizsgálat

    • Melanomaszűrés
    • Teljes testtérképes anyajegyszűrés
    • Gyermekellátás 0 éves kortól

     

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Anyajegyszűrés csak a hétfői rendelésen!

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     
    Teljes testtérképes anyajegyszűrésre csak a hétfői rendelésen van lehetőség! 
    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Szeretnék egy teljes testes átfogó anyajegy vizsgálatot. A héten éreztem viszketést az egyik anyajegyen, ezért viszonylag rövid távon szeretnék menni önökhöz!

dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Tisztelt Tamás,

Kérjük, hogy panaszával jelentkezzen be egy személyes konzultációra. Időpontot az alábbi linken is tud foglalni.

Tisztelettel:
Dr. Szántó Hajnalka
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Gyermekcentrikus

Minden szempontból nagyon tetszett, szakmailag és emberileg egyaránt!!! A segítő kolleganő, Zsuzsa is! A doktornő alapos, profi, kedves, figyelmes, kisgyermekkel mentem (8éves kislány), nagyon odafigyelt a legkisebb anyajegyre is, de a gyermekem lelkére is. Biztonságban éreztem a gyermekemet és az egészségét. Már be is jelentkeztünk a szeptemberi kontrollra

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok