Melanoma diagnózis - egy valós történet háttere

dr. Vincze Ildikó Létrehozva: 2019.02.28 Módosítva: 2019.05.03

Idén öt éves a Melanoma Research Foundation (MRF) által indított #GetNaked kampány, amely a rendszeres önellenőrzés és a korai diagnózis fontosságára figyelmeztet. A program keretén belül hétköznapi hősök osztják meg személyes történetüket a melanoma diagnózisával való szembenézésről, és a betegséggel vívott harcról. A kampány kapcsán a melanoma rizikófaktorairól és egy gyakori, veszélyes tévhitről beszélgettünk dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológussal, az Anyajegyszűrő Központ főorvosával.

„Egyik kezemben a diplomám, a másikban a melanoma diagnózisa”

Ne tervezzen öt évnél tovább – Jackie fejében az orvosától hallott mondat kavargott, miközben friss diplomásként társait a munkalehetőségek vagy a továbbtanulás utáni keresgélés foglalta le. Az akkor 22 éves lány most a #GetNaked kampány keretében vállalta, hogy megosztja történetét legfőképpen azért, hogy felhívja a figyelmet egy nagyon gyakori tévhitre a melanomával kapcsolatban.

Melanoma: a világos bőrű, középkorúak betegsége?

Korábban már járt az egyetem egészségügyi központjában, ahol megnyugtatták, a fura bőrtünet csak egy szőrtüszőgyulladás miatt jelentkezett. Fiatal afro-amerikai lányként Jackie nem is aggódott, hiszen (tévesen) úgy gondolta, hogy nem tartozik a melanoma rizikócsoportjába: az elváltozás a középkorú, fehérbőrű, a strandon sokat napozó vagy évekig szoláriumozó hölgyeket érinti.

Fiatalabbakkal és idősebbekkel is megtörténhet

Hétköznapi hősök ők, akik őszintén megosztják a melanoma utáni életüketAz utóbbi években szinte naponta diagnosztizálok rosszindulatú bőrelváltozást, ezek közt a festéksejtes elváltozásokból kiinduló melanomát is, pácienseim körében – számol be tapasztalatairól dr. Vincze Ildikó. Sajnos egyáltalán nem ritka a fiatal korosztály érintettsége, előfordult, hogy 18 évesnél fiatalabb betegemnél igazolt a szövettani vizsgálat melanomát.

A kreol bőr és a sötét haj sem óv meg

Gyakran halljuk, hogy évenkénti szűrővizsgálaton mindenképp vegyen részt, akinél magasabb a melanoma kialakulásának rizikója. Ezzel könnyen becsaphatjuk magunkat és téves megnyugvásra tehetünk szert: bennünket úgysem érinthet, velünk ez nem történhet meg. Való igaz, hogy a magas kockázatú csoportba tartozik, akinek sok az anyajegye, világos a bőre, a családjában előfordult melanoma. Azonban mindenkinél előfordulhat melanoma, a magasabb kockázat csak annyit jelent, hogy ilyenkor még jobban kell figyelni, gyakrabban kell szűrővizsgálaton részt venni.

Anyajegyszűrésre évente legalább egyszer mindenkinek javasolt eljönni. A rizikócsoportba tartozó személyeknél egyénileg egyeztetjük, valakinél fél évente, de olyan páciensem is van, aki három havonta jön ellenőrzésre. A gyakoriság attól is függ, hogy előzőleg milyen eltéréseket láttunk a bőrén, illetve volt-e már korábban bőrdaganata, szabálytalan típusú anyajegy eltávolítása, van-e egyéb kockázati tényezőként szereplő megbetegedése.”

Teljes testtérképes anyajegyszűrés

Időben, korai stádiumban diagnosztizált melanoma sebészi kimetszésével teljes gyógyulást lehet elérni.

A gyanús elváltozások felismerését  és követését ma már olyan korszerű technika segíti, amely standard körülmények között – megadott távolságból, azonos nézőpontból és fényviszonyok mellett rögzíti a bőrfelszínen lévő képleteket, segít az elemzésben- tapasztalt orvos ennek segítségével korábban felismeri a kóros elváltozásokat és a sebészeti beavatkozás korai stádiumban megtörténhet.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ
www.anyajegyszurokozpont.hu

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés  kezelésére:

Anyajegyszűrő Központ

+36 70 621 2433

Páciensek mondták

Gyermekcentrikus

Minden szempontból nagyon tetszett, szakmailag és emberileg egyaránt!!! A segítő kolleganő, Zsuzsa is! A doktornő alapos, profi, kedves, figyelmes, kisgyermekkel mentem (8éves kislány), nagyon odafigyelt a legkisebb anyajegyre is, de a gyermekem lelkére is. Biztonságban éreztem a gyermekemet és az egészségét. Már be is jelentkeztünk a szeptemberi kontrollra

dr. Vincze Ildikó dr. Vincze Ildikó

dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus


Kapcsolódó videók


Visszalépés az előző oldalra...


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk az orvos nézi meg az anyajegyet, orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez.
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot. 

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése