Minél többet szolizunk, annál nagyobb a bőrrák rizikója

Minél többet szolizunk, annál nagyobb a bőrrák rizikója

Szoláriumozóknak is fontos az éves bőrrák szűrés

dr. Rózsa Annamária Módosítva: 2019.12.10 10:36

A kutatók már jó ideje kimutatták a szolárium használat és a laphámrák összefüggését, nemrégiben azonban azt vizsgálták, milyen időtartam számít kockázatosnak. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza azokra a jelekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a bőrrák szűrés.

Egyre sűrűbb a laphámrák előfordulása

A laphámrák az egyik leggyakoribb daganattípus, és előfordulása évről évre folyamatosan nő. Az már eddig is ismert volt, hogy ez a bőrrákfajta összefügg az ultraibolya sugárzással, azonban eddig jóval több hangsúlyt kapott e tekintetben a melanóma és a természetes napfény. Most azonban a laphámrák és a szolárium használat összefüggései kerültek előtérbe, a JAMA Dermatology című szaklapban megjelent publikáció kifejezetten azt vizsgálta, a szolizás sűrűsége, rendszeressége vagy az egyszeri időtartamok hossza befolyásolja-e a bőrdaganat kialakulását. 
Szoláriumozóknak is fontos az évenkénti bőrrák szűrés.A norvég, angol és ausztrál kutatók több mint 159 ezer nő adatait vizsgálták meg, akik valamennyien 1927-1963 közt születtek és részt vettek a Norwegian Women and Cancer nevű kutatásban 1991-2015 közt. A felvett adatok közt nemcsak az egészségi mutatók szerepeltek, de a dohányzásra, a hajszínre, a szeplők meglétére, a természetes bőrszínre és a leégések számára is rákérdeztek. Ezen kívül azt is részletesen elemezték, a résztvevők mikor és mennyit szoláriumoztak egészen kamaszkoruk óta. (A választható válaszok a „sohá”-tól a „több, mint hetente egyszer”-ig terjedtek.) Az utánkövetés átlagosan 15 éve alatt a résztvevő nők közül 597-nél alakult ki laphámrák.
Amikor pedig összehasonlították azon nők adatait, akik a legtöbbet szoliztak, azokéval, akik sosem tették ezt, a laphámrák kialakulásának relatív kockázatát 83 %-kal találták nagyobbnak. A tanulmányból az is kiderült, hogy nem az egyszeri időtartam a meghatározó, hanem – ugyanúgy, mint a természetes napsütés esetén – a szoláriumban töltött időszak mintegy összeadódva növeli a rizikót. (Természetesen a kutatás csakis nőket vizsgált és a szakértők nem tudtak hozzáférni az egyes szoláriumok ultraibolya sugárzásának intenzitási adataihoz sem.)

Mi is az a laphámrák?

A bőrrák szűrés segít időben felfedezni az esetleges daganatot.- A laphámrák jellemzően éppen a sugárzásnak erősebben kitett testtájakon mutatkozik meg, elsősorban a középkorúaknál, idősebbeknél, akik az évek során összességében már sok időt töltöttek napon, és – ahogyan az új kutatásokból kitűnik - szoláriumban. Ez a daganattípus a bőr hámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú folyamat, amelynek lényege, hogy a hámsejtek olyan burjánzásba kezdenek, melynek során egy szemmel látható, kezdetben ártalmatlan képződmény jön létre. A páciensek ezt olyannak érzékelhetik, mint egy nem gyógyuló sebet, ami esetleg érzékeny, vérzik és viszket is, de ez nem minden esetben van így. A bőrképlet azonban idővel megvastagodik, később ki is fekélyesedhet, oldalirányban is megnyúlhat, főleg nyirokúton áttétet adhat – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. - Akinek tehát erősen károsodott a bőre, annak alapvetően megnövekedett a rizikója a bőrrák kialakulására. Éppen ezért a rendszeres bőrgyógyászati vizit, a teljes testtérképes anyajegyszűrés életmentő lehet, hiszen az idejében felfedezett elváltozások jobb eséllyel kezelhetők. Minden esetben ajánlatos betartani a bőrgyógyász ajánlását, mind a fényvédelemre, mind az otthoni kezelésre, bőrápolásra, mind a szűrések rendszerességére vonatkozóan.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

Téma szakértői

dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
dr. Szántó Hajnalka

dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Vincze Ildikó

dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus

Orvos válaszol

.Több anyajegyem van
2017-ben a szeméremteströl eltávolitott anyajegy szövettani eredménye melanoma in situ. Szeretném az ósszes anyajegyemet megvizsgáltatni,ehhez kérem segitségüket, ajánlásukat.

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket, akár on-line, akár telefonos bejelentkezést is igénybe tud venni.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok