Mit jelent az első stádiumú melanoma?

Mit jelent az első stádiumú melanoma?

Minden változás esetén fontos az anyajegyszűrés

dr. Borbola Kinga Módosítva: 2021.11.02 16:19

Az első stádiumú melanoma diagnózist hallva sokan nem tudják pontosan elhelyezni ezt a kifejezést. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus elmagyarázta, mit is jelent pontosan ez a megnevezés.

A melanoma első stádiuma

A melanoma korai felismerése életet menthet.A melanoma veszélyes daganattípus, amellyel kapcsolatban az önellenőrzés, a rendszeres bőrgyógyászati szűrés és a korai felismerés jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A bőrrák ezen fajtáját három stádiumra és azokon belül több alcsoportja osztja az American Joint Committee on Cancer (AJCC). Eszerint az első stádiumú melanoma nem nagyobb, mint 1 mm, a bőr felső rétegében található. Mivel nincs igazolható áttéte a nyirokcsomókban és más, távolabbi szervekben, lokális melanomának is nevezik. Az első stádiumú melanoma két alcsoportra osztható:

  • I/A csoport: 1 mm-nél kisebb kiterjedésű, mikroszkóp alatt látható, fekély jelenlétében vagy anélkül jelenlévő daganat.
  • I /B csoport: 1 mm-nél nagyobb, de 2 mm-nél kisebb tumor, fekély nélkül.

Hogyan kell kezelni, mi a prognózis?

Az első stádiumú melanomát műtétileg kell kezelni. A széles kimetszéssel végzett eltávolítással általában megszüntethető ez a típusú bőrrák. Egyes esetekben őrszem nyirokcsomó biopsziára is sor kerülhet, de ez nem minden betegnél szükséges. Ennél a típusú bőrdaganatnál alacsony a kiújulás és az áttét kockázata, az ilyen lokális melanomáknál az 5 éves túlélési arány 98,4%-os.
- Az egyes stádiumú melanoma diagnózisa és kezelése után még fontosabb a bőr és a nyirokcsomók havi önvizsgálata, mint korábban. Ezt egészíti ki az orvos által rendelt 6-12 havonta történő ellenőrzés az első öt évben. A kritikus öt év után az éves bőrrák szűrést szinte menetrendszerűen kell beiktatni a programba, ideális esetben mindig közel azonos időszakban. Különösen hasznos módszer a teljes testtérképes anyajegyszűrés, amivel a legnagyobb pontossággal nyomon követhetőek a változások – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

Mit tehetünk magunkért?

A bőrrák szűrést évente kell ismételni tünetek nélkül is.Akiknek már volt bármilyen típusú bőrrákjuk, fokozott figyelemmel kell, hogy legyenek a kockázati tényezők csökkentésére – bár ez azoknak is ajánlott, akik e tekintetben egészségesek. Védekezni kell tehát az erős ultraibolya sugárzás ellen, és a direkt napsütés kerülése mellett a megfelelő fényvédő termékek használata is erősen ajánlott. Mindent meg kell tenni a leégés elkerüléséért, a szolárium használat sem hasznos ebből a szempontból. Emellett fontos az általános jó egészségi állapot fenntartása – megfelelő táplálkozással, rendszeres mozgással, a túlsúly leküzdésével, a dohányzás kerülésével -, hiszen a meggyengült immunrendszer eleve teret nyithat a különböző, akár daganatos betegségek előtt.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

  • dr. Borbola Kinga

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
  • Specialitások:
    • Anyajegyszűrés
    • Szépészeti bőrgyógyászat
    • Bőrrák gyanú kivizsgálása
    • Melanoma szűrés
    • Hyperhidrosis

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     

    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Szeretnék egy teljes testes átfogó anyajegy vizsgálatot. A héten éreztem viszketést az egyik anyajegyen, ezért viszonylag rövid távon szeretnék menni önökhöz!

dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Tisztelt Tamás,

Kérjük, hogy panaszával jelentkezzen be egy személyes konzultációra. Időpontot az alábbi linken is tud foglalni.

Tisztelettel:
Dr. Szántó Hajnalka
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Gyors, kedves, sallangmentes ügyfélfogadás. Megfelelő alaposságú volt a vizsgálat, minden kérdésre volt idő. Nem éreztem azt, hogy menjek már, mert az ajtóban toporog a következő beteg. Közvetlen volt a doktornő, éppen annyira, amennyire szükséges. Minden kérdésemre választ kaptam.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok