Hogyan lehet diagnosztizálni a bőrrákot?

Hogyan lehet diagnosztizálni a bőrrákot?

Minden változást fontos megmutatni a bőrgyógyásznak

dr. Borbola Kinga Létrehozva: 2022.03.08 Módosítva: 2022.03.08

Egy bőrgyógyásznak elég csak ránéznie egy bőrnövedékre és azonnal meg tudja állapítani, hogy bőrrákról van-e szó? Milyen technikai segítség áll rendelkezésre a diagnosztizáláshoz, minden esetben történik szövettan? Ezekre a kérdésekre válaszolt dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus.

Minden gyanús jelre fel kell figyelni

Minden gyanús változást meg kell mutatni bőrgyógyásznak.bőrrák korai felismerésének egyik legfontosabb záloga a rendszeres, lehetőleg havi önvizsgálat. Ilyenkor érdemes egy családtag, barát segítségét is kérni, hiszen a háton, comb hátulján lévő anyajegyek nyilván nem jól láthatóak, még tükörből sem. A havi önvizsgálat azt is lehetővé teszi, hogy ismerősek legyenek az anyajegyeink, észrevehessük, ha bármilyen változás mutatkozik. Ha méretében, alakjában, színében, textúrájában megváltozik egy anyajegy, ha vérzik, viszket, váladékozik, hámlik, vagy gyanús, új bőrképletet észlelünk, mindenképpen fontos azt bőrgyógyásznak is megmutatni.
- Elsőként mi is szemügyre vesszük az adott anyajegyet, szabad szemmel és egy úgynevezett dermatoszkópot is használva. Ez egy speciális, fénnyel működő mikroszkóp-szerű eszköz, amivel jóval részletesebben tekinthetjük át a területet – ismerteti a bőrgyógyász. – Nagy segítség, ha valaki anyajegyszámtól függően fél- egyévenként részt vesz az anyajegyszűrésen, amelynek eredményeit rögzítjük, így később van mihez hasonlítani az aktuális állapotot.

Teljes testtérkép készítésére is van lehetőség

A teljes testtérképes anyajegyszűrés kitűnő megoldás sok anyajegy esetén.- Amikor valaki anyajegyszűrésre érkezik, az esetleg változást mutató anyajegyen túl az egész testfelületet áttekintjük. Ez nem kis feladat azoknál, akik nagyon sok anyajeggyel rendelkeznek. A teljes testtérképes anyajegyszűrés különösen nekik lehet hasznos – mondja dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. - Az eljárás során a páciens egy automatikusan beállított kamera elé áll, amely minden oldalról, 20 pozícióból tökéletes minőségű képeket készít a test felszínén található minden anyajegyről, bőrképletről. A teljes testtérképes anyajegyszűrés további előnye még, hogy nem csak a rögzítés eszköze, de a felismerésben is segít. Egy speciális szoftver ugyanis automatikusan jelzi, ha új bőrképlet jelentkezett vagy változás állt be a korábbiak valamelyikében, ezzel lehetővé téve a korai stádiumú daganat minél előbbi felfedezését. Természetesen a szoftver ”véleményét” minden esetben személyesen is kiértékeljük, így lehet a legmegbízhatóbb diagnózist felállítani.

Minden eltávolításnál készül szövettan

Ha egy anyajegyet eltávolítanak, minden esetben készül szövettan, még akkor is, ha esetleg csak esztétikai oka volt az eltávolításnak. És bár egyes, nem gyanús esetekben szóba jöhet a lézeres kimetszés, a legbiztonságosabb eljárás mégis a sebészeti kimetszés. Az anyajegyek eltávolításakor ugyanis a legfontosabb szempont, hogy készüljön szövettani vizsgálat. Ebből lehet ugyanis megállapítani, hogy valóban volt-e a képletben rákos elváltozás, és ha igen, sikerült-e teljes egészében kimetszeni. Éppen ezért ajánlható leginkább a szakszerű sebészeti eltávolítás, amikor az anyajegyet teljes egészében, a szélein ép szövetekkel metszik ki, majd automatikusan szövettani vizsgálatra küldik.
Borbola doktornő szerint tehát a rendszeresen önvizsgálaton túl a legfontosabb, amit megtehetünk magunkért, a rendszeres bőrgyógyászati anyajegyszűrés!

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

 • dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • Anyajegyszűrés
  • Szépészeti bőrgyógyászat
  • Bőrrák gyanú kivizsgálása
  • Melanoma szűrés
  • Hyperhidrosis
  • Anyajegy, szemölcs eltávolítás

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

   

  Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Az alkaromon többször előfordult egy kb. 2 cm-es piros folt. Nèhàny nap múlva magàtól eltűnik. Ettől nem ilyednèk meg ha nem làttam volna ilyen foltot anyósom kezèn is, aki sajnos vastagbèlràkban meghalt. Azt szeretnèm tudni, hogy ez lehet-e daganatos betegsègnek a tűnete illetve mi okozhatja ezt a megjelenő illetve magàtól eltűnő foltot. Nem ütöttem be ès nem viszket.
Vàlaszukat előre is köszönöm.

dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Tisztelt Hölgyem,

Interneten keresztül megállapítani a probléma forrását sajnos nem lehetséges. Mindenképpen ajánlatos lenne a szakorvosi vizsgálat illetve akár laborvizsgálatok elvégzése a pontos diagnózis felállításához.

Tisztelettel:
Dr. Szántó Hajnalka

https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Gyors, kedves, sallangmentes ügyfélfogadás. Megfelelő alaposságú volt a vizsgálat, minden kérdésre volt idő. Nem éreztem azt, hogy menjek már, mert az ajtóban toporog a következő beteg. Közvetlen volt a doktornő, éppen annyira, amennyire szükséges. Minden kérdésemre választ kaptam.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!