Új anyajegyet talált? Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Új anyajegyet talált? Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

A felnőtt korban megjelenő új anyajegyet bőrgyógyásszal érdemes ellenőriztetni

dr. Borbola Kinga Módosítva: 2023.11.24 08:54

Egy-egy új anyajegy megjelenése sokakat megijeszt, különösen 40 év felett, amikor ez már sokkal ritkábban fordul elő. Az esetek nagy részében ártalmatlan jelenségről szó, azonban dr. Borbola Kinga. az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus a folyamat okaira és azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyek esetén fontos a bőrgyógyászati kontroll.

40 éves kor felett ritkább az új anyajegy

Már magzati korban megjelennek a bőrben, a szövetekben, a szemben az ún. melanociták (festéksejtek), vagyis azok a sejtek, amelyek melanin pigmentet termelnek. A melanin sötét színű festékanyag, amelyek meghatározza a bőrszínt és képesek kiszűrni a bőrt érő, rákkeltő hatású UV sugarak nagy részét. Ha azonban a bőrben egy bizonyos ponton több melanocita gyűlik össze, amelyek a környező szövetekhez kapcsolódnak, anyajegyek jöhetnek létre. Ezek megjelenhetnek a bőr felszínével egy szintben és ki is türemkedhetnek abból. Ez a folyamat többnyire 20 éves korig lezajlik, serdülőkorban és terhesség alatt azonban fokozódhat az új anyajegyek megjelenése. 40 felett meglehetősen ritkán alakulnak ki új anyajegyek, és a meglévőknél is megfigyelhető, hogy a kezdeti besötétedés után sok anyajegy visszahalványul, és fokozatosan eltűnik.

Ilyen okai lehetnek felnőttkorban az új anyajegynek

A felnőttkori új anyajegyeket érdemes ellenőriztetni.A felnőttkorban megjelenő új anyajegyek kialakulásának okai nem teljesen tisztázottak, és bár a bőrrák, a melanoma megjelenésével sok kutatás foglalkozott már, a jóindulatú anyajegyek képződéséről kevesebb tanulmány született. Valószínűleg a genetikai mutációk is szerepet játszanak a folyamatban, egy kutatás szerint ugyanis a BRAF gén mutációi a jóindulatú szerzett anyajegyek 78 százalékában voltak jelen. A BRAF-mutációkról ismert, hogy szerepet játszanak a melanoma kialakulásában is, a jóindulatú anyajegy rákos anyajeggyé alakulásában szerepet játszó molekuláris folyamatok azonban még nem ismertek.
Ugyancsak ismert az anyajegyek kialakulásában még számos további rizikófaktor:

  • ultraibolya fénynek való kitettség, legyen szó természetes vagy mesterséges fényről,
  • magasabb életkor,
  • világos haj és bőr, 
  • olyan gyógyszerek, amelyek elnyomják az immunrendszert,
  • atipikus anyajegyek családi halmozódása.

A megváltozott régit vagy az új anyajegyet kell ellenőriztetni?

- Mindenkinek van anyajegye, van, akinek csak néhány tucat, másoknak akár több száz is lehet – ismerteti dr. Borbola Kinga. az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus. - A populáció közel tizedének van atípusos anyajegye, amely szabálytalan alakú, egyenetlenül pigmentált. A melanoma szempontjából fokozott kockázatot jelent, ha ezek száma meghaladja a 10-15-öt, még akkor is, ha ezek régóta megvannak. Ez tehát egy olyan jelenség, amit időről időre bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni, hiszen egy laikus számára nem különíthetők el sem a közönséges anyajegyek az atípusos anyajegyektől, sem az esetleg kialakult bőrráktól. Természetesen akkor is érdemes szakértő ellenőrzését kérni, ha új anyajegyet vélünk felfedezni, ugyanis a melanomák kb. 70%-a új anyajegyből keletkezik. Tehát minden gyanús bőrjelenségnél ajánlatos orvoshoz fordulni, legyen szó az anyajegy színének, formájának megváltozásáról, szélének elmosódásáról, vérzésről, vagy új bőrképletről.

Dermatoszkóp és teljes testtérképes anyajegyszűrés

Az évenkénti anyajegyszűrés új anyajegynél különösen fontos.egyszer tehát mindenféleképpen érdemes anyajegyszűrésen részt venni, amikor a bőrgyógyász dermatoszkóppal – egyfajta speciális nagyítóval - megvizsgálja az anyajegyeket. Az anyajegyek nagy részénél elegendő is ez a fajta vizsgálat, ugyanis egy gyakorlott bőrgyógyász a dermatoszkóp segítségével nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy szükséges-e valamilyen további lépés, vagy csupán jóindulatú pigmentációról van szó.  A teljes testtérképes anyajegyszűrésnek és a fotókkal rögzített dokumentációnak pedig elsősorban akkor van nagy jelentősége, amikor fokozott melanoma rizikóval kell számolnunk (nagyszámú anyajegy, családban előforduló rosszindulatú melanoma vagy egyéb bőrdaganat). Ilyen körülmények között nagyon fontos tudni, melyik anyajegy változott, melyik új és melyik az, amelyet el kell távolítani. Ebben jelent fontos segítséget a számítógépes szűrés, amellyel évről évre nyomon követhetjük a változásokat és korai felfedezéssel akár súlyos következményeket is megelőzhetünk.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

  • dr. Borbola Kinga

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
  • Specialitások:
    • Anyajegyszűrés
    • Szépészeti bőrgyógyászat
    • Bőrrák gyanú kivizsgálása
    • Melanoma szűrés
    • Hyperhidrosis

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     

    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

.Több anyajegyem van
2017-ben a szeméremteströl eltávolitott anyajegy szövettani eredménye melanoma in situ. Szeretném az ósszes anyajegyemet megvizsgáltatni,ehhez kérem segitségüket, ajánlásukat.

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket, akár on-line, akár telefonos bejelentkezést is igénybe tud venni.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális figyelmesség

A rendelőben nyugodt, barátságos a légkör. dr. Borbola Kinga doktornőt maximális figyelmesség jellemez! Ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok