Amelanotikus melanoma - amikor nem jár színváltozással a bőrdaganat

Amelanotikus melanoma - amikor nem jár színváltozással a bőrdaganat

A nem feltűnő melanoma felismerésére fontos a rendszeres anyajegyszűrés

dr. Rózsa Annamária Módosítva: 2023.03.22 08:31

Az amelanotikus melanoma egy olyan bőrrák típus, amely sokszor egyáltalán nem jár látható színváltozással, laikusok éppen ezért sokszor észre sem veszik, milyen veszélyes jelenségről van szó. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza erről a bőrdaganatról, ennek rizikófaktorairól, a kezelés lehetőségeiről beszélt, valamint felhívta a figyelmet a rendszeres anyajegyszűrés jelentőségére.

Az amelanotikus melanoma járhat pirosas, rózsaszínes árnyalattal

A nem feltűnő melanoma felismerése az anyajegyszűrésen történhet meg.A bőrdaganatok általában a melanin változásait is okozzák – ez az a pigment, ami a bőr színét adja. Éppen ezért, ha változás mutatkozik a színben, az esetleg felvetheti a bőrrák gyanúját. Az amelanotikus melanoma viszont nem feltétlenül jár színváltozással, bár halvány pirosas, rózsaszínes elszíneződés előfordulhat az érintett területen. Ugyanakkor az sem ritka, hogy az amelanotikus melanoma szinte észrevétlenül beleolvad a környező bőrfelületbe. A felismerés éppen ezért nem könnyű, bár néhány jelre érdemes felfigyelni.

  • Bármilyen típusú melanomáról van szó, mindig gyanút keltő, ha hirtelen megjelenik valami a bőrön, ami korábban nem volt ott. Amelanotikus típusnál ez sokszor csak egy szokatlan folt, ami azonban nem barna vagy fekete.
  • Minden önellenőrzésnél érdemes szem előtt tartani az ismert ABCD szabályt, vagyis fel kell figyelni az anyajegyekben az aszimmetriára (A), a határok (B: border) megváltozására, a színváltozásra (C: changes in color), az átmérő növekedésére (D: diameter), és általában az átalakulásra (E: evolving). Bármilyen furcsaságra figyelünk is fel, mindenképpen fontos azt megmutatni bőrgyógyásznak.

Ezek lehetnek az okok és a rizikófaktorok

A melanoma akkor alakul ki, amikor a bőrsejtek DNS-ében károsodás következik be, ami miatt a bőrsejtek kontrollálatlanul növekedni kezdenek. Ennek a folyamatnak még nem ismertek a pontos okai, de számos rizikófaktort már sikerült beazonosítani.

  • A hosszan tartó UV-sugárzásnak való kitettség minden bőrrák típus rizikófaktora, ugyanis károsítja a bőrsejteket. Ez érvényes a napsugárzásra és a szoláriumhasználatra is – különösen a 30 éves kor alatt elszenvedett károsodások esetén.
  • Azok, akikben kevesebb melanin található, eleve nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ez igaz általában az európaiakra, valamint az albinizmussal élőkre.
  • Akiknek a családjában már előfordult melanoma, szintén a kockázati csoportba tartoznak.
  • A sok anyajegy (különösen, ha 50-nél több van), ugyancsak növeli a rizikót.
  • Rizikófaktor még a legyengült immunrendszer.

A megelőzés és a kezelés lehetőségei

A rendszeres anyajegyszűrés során korán felfedezhetők a bőrdaganatok.A korai stádiumú melanoma leggyakoribb kezelési módja a műtét, vagyis a sebészi kimetszés, ami egy gyors eljárás, kórházi tartózkodás nélkül. Amennyiben az előzetes vizsgálatok során felmerül, hogy a bőrrák áttétei bizonyos nyirokcsomókban is megjelentek, azokat is el kell távolítani.
Ha a melanoma már áttétet adott, vagyis kialakult a metastatikus melanoma, immunterápia és target-terápia történik. A metastasis, vagyis áttét jellégétől függően (nyirokcsomó, agyi áttét) sugárkezelés is szóba jön, amely során kifejezetten a rákos sejteket igyekeznek elpusztítani a célzott sugárral.
- Mindazonáltal ajánlatos nagyobb energiákat fordítani a megelőzésre – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. – Elsősorban a direkt napsütés kerülésével, a fényvédelemmel, a szolárium kerülésével és a havi önvizsgálattal tehetünk sokat önmagunkért, egyrészt a megelőzésért, másrészt az esetleges korai felismerésért. Emellett nagyjából 20 éves kor felett évente egyszer akkor is ajánlott anyajegyszűrésen részt venni, ha nincs feltűnő változás az anyajegyekben. Különösen fontos lehet az olyan, sokszor szinte észrevehetetlen bőrdaganatok felismerése érdekében, mint például az amelanotikus melanoma.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

Téma szakértői

dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
dr. Szántó Hajnalka

dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Vincze Ildikó

dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus

Orvos válaszol

.Több anyajegyem van
2017-ben a szeméremteströl eltávolitott anyajegy szövettani eredménye melanoma in situ. Szeretném az ósszes anyajegyemet megvizsgáltatni,ehhez kérem segitségüket, ajánlásukat.

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket, akár on-line, akár telefonos bejelentkezést is igénybe tud venni.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok