Akinek már volt basaliomája, annak nő a kockázata

Akinek már volt basaliomája, annak nő a kockázata

Magas basalioma-kockázatnál fontos a rendszeres anyajegyszűrés

dr. Borbola Kinga Módosítva: 2023.08.09 08:33

A basalioma az egyik leggyakoribb bőrrák típus, amelynek veszélye többek közt abban áll, hogy többnyire nem feltűnő és csak a szűrés során veszi észre a szakorvos. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus szerint már csak azért is fontos részt venni az évenkénti anyajegyszűrésen, mert akinél már kialakult valaha a basalioma, annak nagyobb az esélye arra, hogy ez később is megtörténjen.

Nem várjuk meg, amíg kisebesedik

Magas basalioma-kockázat esetén fontos a rendszeres anyajegyszűrés.A basalioma a hám legalsó rétegéből eredő bőrrák, amely eleinte jellegtelen, apró, fénylő, tömött csomó, folt, vagy egy jelentéktelennek tűnő, pirosas, nem gyógyuló képlet. Nagyon lassan nő, és ezen folyamat során előfordulhat, hogy kisebesedik. A basalioma szegélye sokszor gyöngyházfényűnek tűnik, időnként vérezhet, majd pörkösödhet és gyógyulhat. Ezt tapasztalva a páciens sokszor azt gondolja, hogy az elváltozás nem bőrrák, mindössze egy egyszerű seb, vagy egy nehezen múló pattanás. Leggyakrabban a fénynek kitett helyen, arcon, kopasz fejbőrön, fülön, mellkason, háton jelenik meg.
Hosszú idő alatt előfordulhat, hogy felfedezetlenül a basalioma bizonyos lokalizációkban (például orr, fül) hogy a mélyebb szövetekre terjedve akár a csontokat, porcokat is elérheti, viszont áttétet más szervekbe extrém ritkán ad.

Kinek nagyobb a kockázata a basalioma kialakulására?

  • UV sugárzásnak kitett személyek

A basalioma (és más bőrdaganatok is) elsősorban a napfénynek kitett testfelületeken, leginkább világos bőrtípusú személyeknél alakul ki, akik életükben sokat tartózkodtak napfényen, többször leégtek, vagy rendszeresen szoláriumoztak.

  • 50 év felettiek

Az életkor előrehaladtával az UV-fény által okozott károsodások mintegy összeadódnak és növelik a bőrrák megjelenésének kockázatát. Bár egyáltalán nem lehet kizárni a húszas-harmincas években diagnosztizált basaliomát sem. 

  • Férfi nem

A basalioma valamivel több férfit érint, de a nők aránya növekszik az érintettek közt.

  • Világos bőrszín

Bár minden bőrtípusnál kialakulhat basalioma, az I-III. világos bőrtípusú személyeknél (szőke, vörös haj, kék-zöld szem, szeplők) gyakoribb a gyors és könnyebb leégés, ami mindenképpen növeli a kockázatot.

  • Ritkább okok

Előfordulhat, hogy a basalioma krónikus gyulladás, égési sérülések, fertőzések talaján alakul ki, valamint a kemo- és sugárterápiával kezelt betegek esetében is fokozott rizikója van a bőrdaganatok megjelenésének. Ugyancsak növelte a kockázatot korábban az arzéntartalmú víz fogyasztása, például ásott kútból.

  • Korábbi basalioma

Akinél már előfordult basalioma, jóval nagyobb a kockázata a következő években arra, hogy újabb alakuljon ki, akár ugyanazon a területen, akár máshol. A fokozott UV ártalom miatt azonban más bőrdaganatok kockázata is megnövekedhet.

Hogyan kezelhető a basalioma?

A rendszeres anyajegyszűréssel korán felfedezhető a basalioma is.- Ha felállítjuk basalioma diagnózisát, többféle kezelés közül választhatunk. Felületes daganat esetén elégséges lehet a speciális krémmel történő kezelés vagy a folyékony nitrogénnel történő fagyasztás. Ha mélyebbre terjedt a daganat, a sebészi kimetszés indokolt – nyilvánvalóan szövettani vizsgálattal -, nagyobb elváltozás esetén plasztikai sebészi közreműködéssel. Amennyiben a beteg állapota, a daganat elhelyezkedése, mérete nem teszi lehetővé a sebészi eltávolítást, szóba jöhet a sugárkezelés, és a szisztémás gyógyszeres kezelés is. Az eltávolítás után 3, majd 6 hónappal fontos a kontroll, amit később évenkénti, félévenkénti anyajegyszűrésnek kell követnie – ismerteti dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus. – Az anyajegyszűrés ráadásul gyanús anyajegy nélkül is fontos, hiszen például az olyan kevésbé feltűnő bőrrák, mint a basalioma, jobbára csak így fedezhető fel.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

  • dr. Borbola Kinga

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
  • Specialitások:
    • Anyajegyszűrés
    • Szépészeti bőrgyógyászat
    • Bőrrák gyanú kivizsgálása
    • Melanoma szűrés
    • Hyperhidrosis

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     

    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Tisztelt Cím! Digitális anyajegyszuresre szeretnék férjemmel bejelentkezni Önöknél. Telefonszamom: 205568835. Köszönettel!

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Asszisztenseink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Gyors, kedves, sallangmentes ügyfélfogadás. Megfelelő alaposságú volt a vizsgálat, minden kérdésre volt idő. Nem éreztem azt, hogy menjek már, mert az ajtóban toporog a következő beteg. Közvetlen volt a doktornő, éppen annyira, amennyire szükséges. Minden kérdésemre választ kaptam.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK