Vöröses, pikkelyes folt a bőrön - rákmegelőző állapot is lehet

Vöröses, pikkelyes folt a bőrön - rákmegelőző állapot is lehet

Az új képleteket és a változásokat is bőrgyógyásszal kell ellenőriztetni

dr. Rózsa Annamária Módosítva: 2022.04.21 14:55

A bőrön megjelenő, a páciens által be nem azonosítható foltok és plakkok orvosi ellenőriztetése azért is fontos, mert előfordulhat, hogy a Bowen-kór jelentkezik ilyen formában, ami egyes esetekben rákmegelőző állapot is lehet. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza a tünetekre és a teendőkre hívta fel a figyelmet.

A Bowen-kór száraz, plakkos foltnak látszik

A gyanús foltok, plakkok ellenőrzése bőrgyógyász feladata.A Bowen-betegség olyan bőrbetegség, amely vörös, pikkelyes foltok kialakulását okozza a bőrön, az epidermisz legkülső rétegeit érintő bőrsejt-változások miatt. A bőrgyógyászok úgy vélik, ez az elváltozás lehet a laphámsejtes bőrrák egyik korai formája is, bár a Bowen-kór csak az esetek negyedében alakul daganattá. Ez a betegség megjelenésében nagyon hasonló lehet, mint a napfény okozta keratózis. Ez utóbbi általában kisebb méretű foltokat okoz, a Bowen-kór viszont olyan, kevésbé látható helyeken is megjelenhet, mint a külső nemi tájék és a végbél környéke. 
- A Bowen-kór okozta léziók tipikusan száraz, plakkos megjelenésűek, hajlamosak viszketni, érzékennyé válni és esetleg vérezni is. Ugyanakkor a diagnózis felállítása nem minden esetben könnyű, hiszen a tünetek hasonlíthatnak ekcémára, pikkelysömörre, gombás bőrbetegségre is. A betegség az esetek egy részében rákmegelőző állapotként is jelentkezhet, a már előrehaladottabb stádiumra utalhat, ha a plakk megkeményedik, ha nagyon érzékennyé és vérzékennyé, vagy csomóssá válik a megjelenése. Éppen ezért az ilyen tüneteknél mihamarabb orvoshoz kell fordulni – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza.  

Rizikófaktorok és a kezelés lehetőségei

Bár a Bowen-kór kialakulásának pontos oka nem ismert, számos rizikófaktort már sikerült beazonosítani. Ezek az alábbiak:

  • Idősödés (60 év feletti életkorban gyakrabban alakul ki).
  • Erős és tartós napfényterhelés (különösen világos bőr esetén).
  • Tartós arzén expozíció.
  • HPV-vírus jelenléte.
  • Betegség vagy gyógyszerelés miatt legyengült immunrendszer.

Bőrgyógyászati vizsgálattal korán felismerhető, jobb eséllyel kezelhető a bőrrák.- A kezelés meghatározásánál számot tényezőt figyelembe kell vennünk, mint például az életkor, az általános egészségi állapot, illetve a tünetek megjelenési helye. Minden kezelésnek vannak előnyei és bizonyos kockázatai, természetesen ezeket is mérlegelnünk kell. Mivel a gyógyszeres kezelésre ez esetben nincs lehetőség, az elváltozás sebészi eltávolítással, illetve helyi besugárzással rendszerint gyógyítható. Ha a műtét utáni szövettani vizsgálat valódi karcinómát igazol, a gyógyítást további műtéttel és sugárkezeléssel, terápiás protokollok szerint kell folytatni. Természetesen bármilyen diagnózis és kezelés esetén, mind a betegség kialakulásában, mind a kiújulás megelőzésében döntő szerepe lehet a fényvédelemnek, amely egyaránt vonatkozik a természetes napfényre és a szoláriumra. A legfontosabb pedig, hogy a páciensek minden olyan tünettel forduljanak bőrgyógyászhoz, amely újnak tűnik, vagy amely változást mutat a korábbi állapotokhoz képest.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértői

dr. Szántó Hajnalka

dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
dr. Vincze Ildikó

dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus

Orvos válaszol

Az alkaromon többször előfordult egy kb. 2 cm-es piros folt. Nèhàny nap múlva magàtól eltűnik. Ettől nem ilyednèk meg ha nem làttam volna ilyen foltot anyósom kezèn is, aki sajnos vastagbèlràkban meghalt. Azt szeretnèm tudni, hogy ez lehet-e daganatos betegsègnek a tűnete illetve mi okozhatja ezt a megjelenő illetve magàtól eltűnő foltot. Nem ütöttem be ès nem viszket.
Vàlaszukat előre is köszönöm.

dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Tisztelt Hölgyem,

Interneten keresztül megállapítani a probléma forrását sajnos nem lehetséges. Mindenképpen ajánlatos lenne a szakorvosi vizsgálat illetve akár laborvizsgálatok elvégzése a pontos diagnózis felállításához.

Tisztelettel:
Dr. Szántó Hajnalka

https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok