Mit kell tenni, ha vérzik az anyajegy?

Mit kell tenni, ha vérzik az anyajegy?

Minden szokatlan tünetnél fontos az anyajegy bőrgyógyászati ellenőrzése

dr. Szántó Hajnalka Létrehozva: 2021.06.24 Módosítva: 2022.12.09

Egy felnőttnek átlagosan 10-50 anyajegye van, amelyek többségükben teljesen ártalmatlanok. De mit kell tenni, ha az egyik vérezni kezd – akár csak egy banális sérülés miatt? Mikor utalhat a vérzés bőrrákra? Dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus válaszol a kérdésekre.

Anyajegyszűrő Központ szolgáltatásai az anyajegyek kezelésére:

BEJELENTKEZÉS ANYAJEGY ELTÁVOLÍTÁSRA

A vérzés nem feltétlenül a bőrrák jele

Ha ok nélkül vérzik az anyajegy, feltétlenül bőrgyógyászati vizsgálat szükséges. Az anyajegy egy kis pigmentált növedék a bőrön, amely bármely testtájon jelen lehet, és mint bármely bőrfelület, ez is vérezhet - például egy sérülés, horzsolás, vágás hatására. Meglehetősen gyakori, hogy a borotvált felületeken jelentkezik a vágás miatti vérzés, vagy éppen egy ruhadarab vagy táska okozta hosszabb távú irritáció eredményezi a felület enyhe vérzését. Az is előfordulhat, hogy az anyajegyhez közeli csípés viszketése miatti erős vakarás hatására kezd vérezni az adott terület.
- Mivel azonban a jelenség meglehetősen ijesztő lehet az érintetteknek - hiszen sokan azonnal a bőrdaganatra gondolnak-, fontos tudni, hogy a sérülés miatti vérzés az esetek döntő többségében ártalmatlan dolog és nem utal bőrdaganatra. Ha azonban sérülés vagy más nyilvánvaló ok nem áll az anyajegy vérzése mögött, mindenképpen fontos azt orvossal ellenőriztetni. Ugyancsak ezt kell tenni, ha bármilyen egyéb változást észlelnek az anyajegyen, ha viszket, vagy változik az alakja, színe, pigment eloszlása, nagysága, formája, illetve ha nem vér, hanem valamilyen más folyadék szivárog belőle – mondja Szántó doktornő.   

Milyen tünetek miatt kell bőrrák szűrésen részt venni?

 • Ha megváltozik, egyenetlen lesz az anyajegy színe, például barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
 • Ha megváltozik a határa, ha egyenetlen szélűvé válik, vagy ha terjedni kezd a bőrfelszínen.
 • Ha aszimmetrikussá válik az anyajegy alakja.
 • Ha megváltozik a felszíne, például egy lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
 • Ha új bőrképlet jelenik meg a bőrön. A melanoma ugyanis csupán az esetek kevesebb, mint felében alakul ki  korábbi anyajegyből, az esetek többségében újonnan keletkezik.
 • Ha felmaródás vagy kisebesedés mutatkozik az anyajegyen, és a viszketése, nyilvánvaló ok nélküli vérzése is ellenőrzést igényel.
 • Akkor is érdemes anyajegyszűrést végeztetni, ha nincs gyanús tünet, de korábban előfordult már bőrrák – akár a páciensnél, akár a családjában. Ugyancsak érdemes részt venni az éves szűrésen, ha nagyon sok anyajegye van valakinek, vagy élete során sokat tartózkodott a napon.

Hogyan kell kezelni a vérző anyajegyet?

Anyajegyszűréssel kell ellenőriztetni minden gyanús elváltozást. Amennyiben egy konkrét sérülés miatt vérzik az anyajegy, egy bőrfertőtlenítő szerrel (pl. Octenisept oldattal vagy Betadinnal) le kell fertőtleníteni-  ez általában a vérzés megállításában is segít-, valamint érdemes bekötni, leragasztani.
 - Egy egyszerű vérzés nem igényel semmiféle további kezelést, de ha nem egyértelmű a kiváltó ok, ha a vérzés újra és újra jelentkezik, vagy ha más gyanús tünet is felmerül, mindenképpen fontos a bőrgyógyászi ellenőrzés – hangsúlyozza dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus. – Ha úgy látjuk, hogy felmerül a melanoma vagy egyéb bőrrák gyanúja, bőrsebészeti eltávolítást és szövettani vizsgálatot kérünk, amelyeknek az eredményeként eldől a további kezelés. A szövettani vizsgálat nem csak arról ad tájékoztatást, valóban rosszindulatú elváltozásról volt-e szó, de arról is, sikerült-e teljes egészében, maradék nélkül eltávolítani azt, és esetleg szükséges-e további kezelés.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

 • dr. Szántó Hajnalka

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
 • Specialitások:
  • Videodermatoszkópos anyajegyszűrés
  • Melanóma kivizsgálás
  • Allergiás bőrgyógyászati kórképek
  • Gyermekbőrgyógyászat

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Tisztelt Anyajegyszűrő Központ Ügyfélszolgálat!

Nyíregyházáról szeretnénk bejelentkezni a férjemmel és a 6 éves kislányommal teljes testtérképes anyajegyszűrésre, de a felnőtt és a gyerek vizsgálati időpontok sajnos eltérő orvosokhoz, eltérő napokra esnek.
Van esetleg arra lehetőség, hogy a felnőtt anyajegyszűrés mellett a kislányom 3-4 db anyajegyét is megvizsgálják?

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Tisztelettel:
dr. Nyéki-Jenei Marianna

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken tud foglalni időpontot az egész család számára.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!