Így lehet esztétikus végeredménye az anyajegy eltávolításnak

Így lehet esztétikus végeredménye az anyajegy eltávolításnak

A heget lehet esztétikailag kevésbé zavaró

dr. Medgyesy Gábor Létrehozva: 2021.11.17 Módosítva: 2022.12.09

Nem minden anyajegy veszélyes a bőrrák szempontjából, de bármelyik anyajegy lehet esztétikailag zavaró. Ilyen esetben felmerül az eltávolítás lehetősége, ami azonban szintén kérdéses lehet az esztétikum szempontjából. Dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze arról beszélt, milyen eredményre lehet számítani egy anyajegy eltávolítása után. 

Anyajegyszűrő Központ szolgáltatásai a gyanús anyajegyek kezelésére:

BEJELENTKEZÉS ANYAJEGY ELTÁVOLÍTÁSRA

 

Nem életveszélyes, de zavaró

Az anyajegyek döntő többsége ártalmatlan jelenség, amely sem az egészséget nem veszélyeztetni, sem a megjelenést nem befolyásolja. Az anyajegyek megjelenése változatos, mind színükben, mind formájukban különböző variációik léteznek. Elszórtan vagy kisebb-nagyobb csoportokban is jelen lehetnek, a test bármely részén felbukkanhatnak, akár a fejbőrön, a talpon és a szemben is. Az anyajegyek lehetnek veleszületettek és idővel kialakulók is, a hormonális változások például fokozhatják a kialakulásuk esélyét.
A legtöbb anyajegy egyáltalán nem zavaró, sok észrevétlen is maradhat az elhelyezkedése miatt, egyes anyajegyek akár szexepilesnek is számíthatnak, ugyanakkor vannak olyanok, amelyek kifejezetten zavaróak - akár esztétikailag, akár azért, mert helyzetük miatt rendszeres irritációnak vannak kitéve.

 • Esztétikai problémát jelenthet egy látható helyen lévő, nagyobb vagy sötétebb anyajegy, amely akár önértékelési gondokat is okozhat.
 • Rendszeres irritációnak lehet kitéve egy anyajegy például az arcon vagy a nyakon – férfiaknál a borotválkozás jelenthet például állandó kihívást, illetve a gallér magasságában elhelyezkedő anyajegyeket is érintheti a rendszeres kidörzsölődés. Ugyancsak sérülésveszélyes lehet a táska pántjai vagy a deréköv alatt lévő anyajegy, hiszen megsérülhet, vérezhet, kisebesedhet.

Ha nincs kizáró ok, bármelyik anyajegy eltávolítható

Az anyajegy esztétikai okokból is eltávolítható.Az anyajegyek eltávolításának elsődleges oka természetesen a rosszindulatúság gyanúja, de bizonyos esetekben az e tekintetben ártatlan anyajegy eltávolításának is vannak indikációi. Ha a páciens kéri az anyajegy eltávolítását, gyakorlatilag bármelyiktől meg lehet szabadulni, amennyiben nincs kizáró ok.
- Az anyajegyek eltávolíthatók lézerrel történő vaporizálás útján, úgynevezett fagyasztással és hideg késsel, azaz szikével is kimetszhetők. Ez utóbbit tekintjük a legbiztonságosabb megoldásnak, ugyanis így tudjuk minden irányból ép széllel kimetszeni a képletet, amiből szövettani vizsgálat is készül. Ez akkor is el kell, hogy készüljön, ha esztétikai okból történt az eltávolítás, hiszen mindenféleképp meg kell győződni arról, nem volt-e rosszindulatú az anyajegy. Lézeres eltávolításnál is készülhet szövettan, ha nem éri az anyajegy széleit hőkárosodás, de az eljárás hátránya, hogy a lézer által hőkárosított sebszéleket kell egyesíteni a seb bezárásánál – ismerteti dr. Medgyesy Gábor, az Anyajegyszűrő Központ sebésze.

A hegesedés mértéke csökkenthető

Anyajegy eltávolítás esetén mindenképpen készül szövettani vizsgálat.Az esztétikai célú eltávolításnál az a kérdés, milyen heg marad a kimetszés után, illetve elkerülhető-e a hegképződés. Ez utóbbi kérdésre a válasz az, hogy heg nélkül szinte lehetetlen a kimetszés, ugyanis az anyajegy eltávolítása során nem csak a bőr legfelső rétegét kell érinteni, hanem a lejjebb elhelyezkedő rétegeket elválasztó bazális membránt, vagy mélyebben, az irha rétegét is, tehát nem csupán felületes beavatkozásról van szó.  A hegesedés mértéke azonban jelentősen csökkenthető, a gyakorlott orvos által alkalmazott szövetkímélő műtéti technikával, amelynek eredménye lehet egy egészen vékony vonalként megjelenő heg.
Medgyesy doktor azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy bizonyos eljárásoknál szükség van arra, hogy az eltávolított bőrdarabot másik bőrdarabbal pótolják, ilyenkor úgynevezett bőrlebeny áthelyezésre van szükség. Sokszor éppen az arcon, a homlokon kell ezt a módszert alkalmazni, a jó hír viszont, hogy jellemzően ezek a területek azok, amelyek szépen, gyorsan gyógyulnak. A gyógyulási időt számos tényező befolyásolja, például, hogy mennyire van nagyobb mozgásnak kitéve az adott bőrfelület, mennyiben éri nap, víz, és természetesen mindenkinél különbözhet a sebgyógyulási hajlam is. Általánosságban igaz, hogy a varratok eltávolítása után a heg még duzzadt, piros lehet, de egy-két hónap után már szépen belesimulhat a bőrfelületbe.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

 • dr. Medgyesy Gábor

 • Szakterületek:
  • sebész
 • Specialitások:
  • Anyajegy eltávolítás
  • Basalioma eltávolítás
  • Bőrnövedékek sebészeti eltávolítása
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit

   

  Bejelentkezés a doktor úrhoz »

Orvos válaszol

Szép napot kívánok ! - szeretném kérdezni, hogy intim helyen, egész életemben meglévő megnagyobbodott anyajegyem el kezdett fájni és enyhén levedzeni. Evvel kapcsolatban keresek segítséget.A számomra a Bosnyák téri rendelő lenne a megfelelő . Köszönöm szépen a visszahívást előre is.

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken megtalálja telefonos elérhetőségünket. Kérem vegye fel velünk a kapcsolatot.

https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/sebesz/dr-csapo-zsolt

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nem éreztem semmi fájdalmat

Nagyon profi kezekben voltam! Medgyesy doktor nagyon kedves és türelmes volt. Nagyon izgultam a anyajegylevétel előtt a fájdalom miatt, mert igen rosszul viselem, de szinte semmit nem éreztem. Mindenkinek jó szívvel ajánlom Medgyesy doktort.

További vélemények

Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!