A bőrrák gyakoribb és ritka típusai – ezért fontos az anyajegyszűrés

A bőrrák gyakoribb és ritka típusai – ezért fontos az anyajegyszűrés

Az anyajegy változásain kívül is fontos az évenkénti bőrrákszűrés

dr. Szántó Hajnalka Létrehozva: 2021.10.27 Módosítva: 2022.12.09

Amikor a bőrrákra gondolunk, legtöbbeknek elsősorban a melanoma jut eszébe. Holott a bőrráknak több fajtája ismert, amelyekről dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus beszélt.

Anyajegyszűrő Központ szolgáltatásai a gyanús anyajegyek kezelésére:

BEJELENTKEZÉS ANYAJEGY ELTÁVOLÍTÁSRA

Bármelyik sejttípusból kialakulhat bőrdaganat

A melanoma mellett basalioma, laphámrák és más bőrrák típusok is kialakulhatnak.A bőr többféle sejttípusból áll, amelyek állandó változásban vannak. Más-más szerepet töltenek be a hám sejtjei, a keratinocyták, a kerek bazál sejtek, a melanociták, a Merkel sejtek. Bármelyik sejttípus kiindulópontja lehet a bőrrák kialakulásának, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az önvizsgálat és a rendszeres éves bőrrák szűrés jelentőségét.

Ezek a gyakoribb bőrrák típusok

  • Basalioma (bazál sejtes karcinóma)

Ez a leggyakoribb bőrrák típus, amely a felhám mélyebb rétegében található bazál sejtekből indul ki. Azokon a területeken alakul ki elsősorban, amelyek erősebben ki vannak téve a napsugárzásnak, mint a fej, a nyak, a karok. A basalioma lassan fejlődik ki, lassan növekszik és igen ritkán ad áttétet, bár késői felismerés és kezelés esetén ez sincs kizárva.
A basalioma legnagyobb veszélye a kiújulás, ezért is elengedhetetlen a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés és bármilyen változás esetén a soron kívüli vizsgálat. Akinél előfordult már basalioma, annak kezdetben 3 havonta, később 6 havonta kell gondozásra járnia. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha halvány, vörös, gyöngyházszínű, tágult ereket tartalmazó, nem gyógyuló, pörkös elváltozást észlelünk bőrünkön.

  • Laphámrák

A laphámrák a második leggyakoribb daganattípus, előfordulása évről évre folyamatosan nő. Ez a bőrdaganat típus is főként a sugárzásnak erősebben kitett testtájakon jelentkezik, leginkább az idősebbeknél, akik összességében már több időt töltöttek napon vagy azoknál, akik sok időt töltöttek szoláriumban, de megjelenésében a kémiai anyagok (mint pl. a kátrány, arzénszármazékok) és vírusok is szerepet játszhatnak. Ez a daganattípus a bőr hámsejtjeiből kiinduló rosszindulatú folyamat, melynek során egy szemmel látható, kezdetben ártalmatlannak tűnő bőrképlet jön létre, ami lehet érzékeny, vérezhet és viszkethet is, idővel megvastagodik, később ki is fekélyesedhet.
A solaris keratózis egy rákmegelőző állapot, mely napfény okozta elszarusodással járó bőrelváltozás, emiatt leginkább a napnak kitett bőrfelületen, arcon, fejen alakul ki és amelyből laphámrák alakulhat  ki.

  • Melanoma

A melanoma a melanocita sejtekből alakul ki, amelyek eredeti feladata, hogy melanin termelésével megvédjék a bőrt a káros ultraviola sugárzástól. Amikor ezek a sejtek kontrollálatlanul burjánzani kezdenek, kialakul a melanoma, ami egy veszélyes bőrrák típus. A melanoma első jele lehet, ha egy meglévő anyajegynek megváltozik a mérete, az alakja, a színe, a textúrája, esetleg viszketni, vérezni kezd.

  • Ritkább bőrrák típusok

Az éves anyajegyszűrés tünetek nélkül is elengedhetetlen.A bőrráknak számos ritkább típusa ismert, amelyekkel szerencsére kevesebbszer találkozunk. Az egyik ilyen a Merkel sejtes karcinóma, egy agresszív betegség, amely elsősorban az idősebbeket veszélyeztetni és főként a fényterhelésnek kitett felületeken jelentkezik. A Kaposi szarkóma elsősorban a legyengült immunrendszerű betegeknél fordul elő. Hátterében a bőr és a belső szervek hajszálereinek és az azokat körülvevő kötőszöveti sejteknek rosszindulatú érburjánzása áll.

- A bőrrák, mint látható, igen változatos formákban alakulhat ki, így a felismerését mindenképpen bőrgyógyászra kell bízni – hangsúlyozza dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus. - Ezért aztán minden bőrön megjelenő változást ellenőriztetni kell, és ezen felül is minden évben egyszer ajánlott részt venni egy bőrrák szűrésen.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

  • dr. Szántó Hajnalka

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
  • Specialitások:
    • Videodermatoszkópos anyajegyszűrés
    • Melanóma kivizsgálás
    • Allergiás bőrgyógyászati kórképek
    • Gyermekbőrgyógyászat

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • Doktornőhöz az első orvosi vizitre érkező betegeknek dupla időpont foglalása szükséges.  

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

Orvos válaszol

Tisztelt Cím! Digitális anyajegyszuresre szeretnék férjemmel bejelentkezni Önöknél. Telefonszamom: 205568835. Köszönettel!

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Asszisztenseink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok