A globális felmelegedés növeli a bőrrák kockázatot - fontos az éves szűrés

A globális felmelegedés növeli a bőrrák kockázatot - fontos az éves szűrés

A fényvédelem és az éves bőrrákszűrés életet menthet

dr. Borbola Kinga Módosítva: 2024.02.28 09:10

Nem kis részben a globális felmelegedéssel összefüggő UV-sugárzás az oka annak, hogy 20 év alatt megduplázódott hazánkban a bőrrákos esetek száma, igaz, ma már jobbak a túlélési esélyek még melanoma esetében is. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus azokra az alapvető tudnivalókra hívta fel a figyelmet, amelyeket nem lehet eléggé hangsúlyozni a megelőzés, illetve a korai felismerés és kezelés érdekében.

Fiatal nőknél és idősebb férfiaknál még nagyobb a kockázat

Két évtized alatt duplájára emelkedett a hazai bőrrákos esetek száma – ez állt a Magyar Dermatológiai Társulat néhány hónappal ezelőtti megállapításában.  (Az adatok forrása „A melanóma hazai morbiditási és mortalitási helyzete a XXI. század első két évtizedében” című vizsgálat.) Ennek hátterében többek közt a globális felmelegedés miatti UV-sugárzás keresendő, ami egyre nagyobb mértékben éri a fedetlen, nem védett bőrfelületeket. A statisztikák szerint főként a fiatal nők és az idősebb férfiak esetében nőnek az esetszámok, és a nagyon világos bőrűek azok, akiknél már a kisebb UV-terhelés is veszélyes lehet – akár a szoláriumban is.
A melanoma kezelése a bőrrákszűréssel kezdődik. A duplázódás a nem melanoma típusú bőrrákok számára vonatkozik, ma átlagosan 2.500 melanoma, 4.500 laphámrák és 17.000 basalioma diagnózis születik évente. Ugyanakkor a jó hír, hogy a 2011-12 és 2017-19 éveket összehasonlítva több mint három százalékkal nőtt a túlélési esély, ami valószínűleg részben az ismeretterjesztés miatti korai felismerésnek, részben a hatékonyabb kezeléseknek köszönhető.
Mindazonáltal a számok egyértelművé teszik, hogy a tudatosság döntő a bőrrák esetében: mind az önvizsgálat, mind a fényvédelem, mind az éves anyajegyszűrés szükséges a megfelelő védelemhez, kezeléshez. Minél később fordul valaki orvoshoz a gyanús bőrtünetek miatt, minél későbbi a melanoma felfedezése, annál rosszabb az esélyek, a későn diagnosztizált melanoma még mindig évi 300-400 életet követel.

Mit tehetünk a kockázat csökkentéséért?

A bőrrák kialakulásának megelőzéséért, a korai felismerés és eredményes kezelés érdekében az alábbi szabályokat érdemes betartani.

Gondos fényvédelem

Az éves anyajegyszűrés és a fényvédelem is megelőzheti a bőrrákot.Mindenkinek, de különösen a nagyon világos bőrű, hajú embereknek szükséges a fényvédelem, tulajdonképpen már attól a pillanattól, hogy fedetlen testrészt érhet napsütés. 11 és 15 óra közt pedig kifejezetten kerülendő a direkt napfényen tartózkodás. Sokaknak már a rákmegelőző állapot diagnosztizálása az intő jel arra, hogy a megfelelő fényvédelem egyszerűen elkerülhetetlen. Tévhit lehet azt gondolni, hogy ha egyszer már „megtörtént a baj”, vagyis volt már bőrrák, rákmegelőző állapot korábban, fölösleges a bőrvédelemmel foglalkozni, hiszen a magas faktorszámú készítményekkel, a karok, a lábak, a fej fedésével megelőzhető az új bőrjelenségek kialakulása, és esély nyílik a bőr gyógyulására.

Otthoni önvizsgálat

Havonta ajánlatos átnézni a bőrünket, a fejbőrünket, sőt, a körmeinket, fejbőrünket, szemünket is megvizsgálni, ugyanis a ritka melanomafajták - amelyeknek hátterében jellemzően genetikai okok vannak - nyálkahártyákon, tenyéren, talpon, vagy akár köröm alatt is előfordulhatnak. Az önvizsgálatban nagy szerepet játszik egy családtag vagy ismerős, aki azokat a testrészeket is átnézheti, amelyek önmagunkon nem láthatunk.

Rendszeres anyajegyszűrés

- Akinek erősen károsodott a bőre, annak alapvetően megnövekedett a rizikója a bőrrák kialakulására. Éppen ezért minél idősebbek vagyunk, annál fontosabb az anyajegyszűrés, de 20-25 éves kortól már erősen ajánlott – foglalja össze dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus. - A rendszeres bőrrákszűrés, a teljes testtérképes anyajegyszűrés életmentő lehet, hiszen az idejében felfedezett elváltozások jobb eséllyel kezelhetők. Minden esetben ajánlatos betartani a bőrgyógyász ajánlását, mind a fényvédelemre, mind az otthoni kezelésre, bőrápolásra, mind a szűrések rendszerességére vonatkozóan.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)


 

Téma szakértője

  • dr. Borbola Kinga

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
  • Specialitások:
    • Anyajegyszűrés
    • Szépészeti bőrgyógyászat
    • Bőrrák gyanú kivizsgálása
    • Melanoma szűrés
    • Hyperhidrosis

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     

    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Tisztelt Cím! Digitális anyajegyszuresre szeretnék férjemmel bejelentkezni Önöknél. Telefonszamom: 205568835. Köszönettel!

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Asszisztenseink felveszik Önnel a kapcsolatot.

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Barátságos, alapos

Tetszett hogy nagyon barátságos volt Borbola Doktornő. Nagyon alaposan megnézett. Pontos volt a megadott időpont. is. Egyszóval tetszett az egész ellátás.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok