Ezt kell tudni a fényvédelemről - a bőrgyógyász válaszol

Ezt kell tudni a fényvédelemről - a bőrgyógyász válaszol

A fényvédelem és az anyajegyszűrés elengedhetetlen

dr. Borbola Kinga Létrehozva: 2023.06.15 Módosítva: 2023.06.15

Az egyre erősödő napsugarak sokakat napozásra csábítanak, a védelem azonban az első pillanattól kezdve elengedhetetlen. De vajon mindenkinek automatikusan a legnagyobb faktorszámú fényvédő készítmények ajánlottak? Használhatjuk a tavalyról maradt naptejet? A vízben védettek vagyunk? Nyáron is lehet anyajegyszűrést végezni? A legfontosabb kérdésekre dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus válaszolt.

Az UVA és az UVB-sugárzás is veszélyes?

A nap különböző hullámhosszúságú fénysugarakat bocsát ki magából, aminek kb. 50 százaléka látható fényből, 45 százaléka infravörös sugárzásból, és 5 százaléka ultraviola (UV) sugárzásból áll. Ez utóbbi szintén három részre osztható: UVA-ra, UVB-re és UVC-re.

 • Az alacsony hullámhosszú UVC-sugarak legnagyobb részét kiszűri a földfelszínt körülvevő ózonréteg – bár az ózonréteg elvékonyodásával egyre kevésbé.
 • Az UVA-sugarak hullámhossza a legnagyobb, ez a sugárzás hatol a legmélyebbre a bőrben. Ezektől a sugaraktól nem égünk le, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik egy rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásában is. 
 • A bőr barnaságáról és a leégésről is az UVB sugarak gondoskodnak, amelyek szintén hozzájárulnak a bőrrák kifejlődéséhez. Minél nagyobb tengerszint feletti magasságban nyaralunk, annál erősebb UVB-sugárzásnak vagyunk kitéve.

Kinek milyen faktorszám ajánlott?

A fényvédelem nagyon fontos a bőrrák megelőzése miatt.A napozószereken olvasható SPF (Sun Protection Factor) UVB és UVA-faktor kifejezések az adott ultraibolya spektrumra vonatkoznak. A fényvédőfaktor melletti szám azt jelzi, hogy hányszorosan több időt tölthetünk a napon leégés nélkül a naptej használatával. Ha például fényvédő krém nélkül 4 perc alatt leégünk, akkor egy 30 faktoros fényvédő krémmel ez az idő 30x4 percre, azaz kb. 120 percre tolódik ki.

 • 1. bőrtípus: vörös vagy világosszőke hajú, fehér bőrű emberek, akik szinte sohasem barnulnak le, viszont nagyon könnyen leégnek. Az 1. típusba tartozók válasszák a maximum 50 +-os faktorszámú fényvédőt.
 • 2. bőrtípus: világosbarna, középszőke hajú, kék, zöld, szürke szemű emberek, akik először leégnek, nehezen barnulnak. Legalább 30-40-es faktorú termék ajánlott. 
 • 3. bőrtípus: világos barna hajú, barna szemű személyek, viszonylag jól barnulnak. Legalább 20-30-as fényvédő faktorra van szükségük.
 • 4. bőrtípus: fekete vagy sötétbarna hajú, barna szemű emberek, nagyon ritkán ég le. A 4.-es és az afölötti bőrtípusokba tartozók a 20-as jelölésű készítményeket is használhatják. 
 • 5. bőrtípus: észak-afrikai, az ázsiai és a mediterrán térségek lakói.
 • 6. bőrtípus: fekete bőrűek.

A 20-as faktorszámú fényvédők gyakorlatilag egy testápolónak felelnek meg. Ennél alacsonyabb faktorszámú fényvédő senkinek nem ajánlott! 

                            
Érdemes fizikai és a kémiai fényvédő termékeket használni?

Elsősorban kettős fényvédelmet (fizikai és kémiai) nyújtó fényszűrő készítményeket használjunk. A fizikai fényvédelmet a cink-oxid, vagy titán-dioxid összetevői nyújtják apró lemezkorongok formájában, melyek szorosan egymás mellett elhelyezkedve visszaverik a fényt. A kémiai fényvédelmet pedig a benzilszalicilátok illetve benzilcinnamátok biztosítják, amelyek a bőr mélyebb rétegeibe jutó UVA-sugarak semlegesítésével nyújtanak maximális védelmet. A jó választáshoz tanulmányozzuk a termékösszetevőket.

Használható a tavalyi fényvédő?

Mivel az UV-filternek legalább 20 percre van szüksége, hogy a hatását tökéletesen kifejtse, jobb, ha már otthon vagy az öltözőben bekenjük magunkat. Másfél-kétóránként ajánlott az újrakrémezés is, és azt is jó tudni, hogy a sós víz akár teljesen leoldhatja a bőrt védő filmréteget. Nyár elején sokan veszik észre, hogy tavalyról maradt valamilyen napozószer. Vajon ezeket is használhatjuk? Valójában jobb, ha új terméket vásárolunk, még ha hűtőben is tároltuk az előzőt. A nagy hőmérsékletváltozás, a levegővel, a vízzel, a homokkal való érintkezés ugyanis néhány hónap alatt tökreteszi a fényvédő faktor hatását és a védelem már nem garantált.

A vízben és az autóban védettek vagyunk?

Fontos tudni, hogy fél méterrel a víz felszíne alatt az eredeti sugárzás 40 százaléka mérhető, és mivel a bőrt a víz folyamatosan hűsít, nem is érezzük, hogy égünk, így ilyenkor is ajánlott vízálló terméket használni. Ma már léteznek kifejezetten úszóknak ajánlott gél állagú fényvédők, melyek a vízben kevésbé oldódnak le.
Az autó ablaküvege 80 százalékban engedi át az UVA-sugarakat, ezért használjunk legalább UV-filterrel ellátott ellátott nappali krémet. UV szűrő ugyanis a régebbi autótípusokban csak a szélvédőben van, az oldalsó ablaküvegekben nincs. Kutatások bizonyítják, hogy a sofőrök bal oldali testrészein gyakrabban fordult elő melanoma, mivel döntően erről az oldalról érte őket a napfény. Aki a napernyő vagy fa alatt tartózkodik, azt csak az UV-sugarak 50-80 százaléka éri, ami bőven elég ahhoz, hogy lebarnuljon.

Nyáron is lehet anyajegyszűrést végeztetni?

Az anyajegyszűréssel korán felfedezhető lehet a bőrrák.- Azt szoktuk mondani, hogy a fényszegény hónapokra érdemes időzíteni az anyajegyszűrést, mert a bőrön lévő pigmentált részek (például az anyajegyek) változhatnak a fény hatására, tulajdonképpen aktiválódnak. Ezért aztán, ha valaki visszajön a nyaralásról, könnyen megijedhet, hogy a barnább bőrön az anyajegyek is sötétedtek, számuk is növekedhetett, különösen azoknál, akiknek egyébként is sok anyajegyük volt. Tehát ha csak az éves ajánlott anyajegyszűrést szeretné valaki elvégeztetni, azt érdemes őszre, télre időzíteni. Ugyanakkor az új képleteket és a gyanús tüneteket mutató anyajegyeket nyáron is fontos bőrgyógyásszal ellenőriztetni – figyelmeztet dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, klinikai onkológus. –  Fontos tudni, hogy a teljes testtérképes anyajegyszűrés és akár a mesterséges intelligencia segítségével végzett előszűrés komoly segítség lehet a korai felismerés szempontjából, ami pedig jelentősen javítja a bőrrák sikeres kezelésének esélyeit.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • Anyajegyszűrés
  • Szépészeti bőrgyógyászat
  • Bőrrák gyanú kivizsgálása
  • Melanoma szűrés
  • Hyperhidrosis

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

   

  Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Tisztelt Anyajegyszűrő Központ Ügyfélszolgálat!

Nyíregyházáról szeretnénk bejelentkezni a férjemmel és a 6 éves kislányommal teljes testtérképes anyajegyszűrésre, de a felnőtt és a gyerek vizsgálati időpontok sajnos eltérő orvosokhoz, eltérő napokra esnek.
Van esetleg arra lehetőség, hogy a felnőtt anyajegyszűrés mellett a kislányom 3-4 db anyajegyét is megvizsgálják?

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Tisztelettel:
dr. Nyéki-Jenei Marianna

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken tud foglalni időpontot az egész család számára.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Maximális figyelmesség

A rendelőben nyugodt, barátságos a légkör. dr. Borbola Kinga doktornőt maximális figyelmesség jellemez! Ajánlom mindenkinek!

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!