Hogyan lehet anyajegyet eltávolítani jól látható helyekről?

Hogyan lehet anyajegyet eltávolítani jól látható helyekről?

Szövetkímélő technikával az anyajegy eltávolítás esztétikus lehet

dr. Csapó Zsolt PhD Módosítva: 2024.06.07 09:03

Az anyajegyek a test bármely részén, így az arcon, a nyakon, a mellkason, és más, jól látható helyen is megjelenhetnek, és míg sokan egyfajta szexepilként tekintenek rá, másokat zavarhat a nagysága, az elhelyezkedése vagy bármilyen más tulajdonsága miatt. Ezen kívül természetesen a bőrgyógyász is javaslatot tehet a kényes helyen lévő anyajegy eltávolítására, ha bőrrák szempontjából veszélyesnek ítéli meg azt. Dr. Csapó Zsolt PhD, az Anyajegyszűrő Központ sebésze az eltávolítás lehetőségeiről beszélt.

Az anyajegyek két fő típusa

Az anyajegyek pigmentált, vagy vaszkuláris (ér-eredetű) bőrelváltozások, amelyek már születéskor is jelen lehetnek, vagy a későbbiekben alakulnak ki. A testfelület bármely pontján megjelenhetnek, változatos színben, formában, méretben és számban. Két fő típusuk ismert:

  • Éranyajegyek: a hemangióma, angióma néven is ismert éranyajegyek a vér erek rendellenes fejlődése miatt kialakult „piros” bőrelváltozások. Tipikusan születéskor, vagy röviddel azután jelennek meg csaknem mindig jóindulatúak.
  • Pigmentált anyajegyek: az ilyen anyajegyek a bőr, a haj, a szem színéért felelős pigment, a melanin túltermelődésének következményei, „barna” bőrelváltozások. Ezek jellemzően jóindulatú képletek, de egyes típusaik rosszindulatúvá válása lehetséges, az élet folyamán bármikor kialakulhatnak. 

Hogyan lehet biztonságos és esztétikus az anyajegy eltávolítása jól látható bőrfelületen?

Az anyajegy eltávolítás lehetséges jól látható területen is.A javasolt első és legfontosabb lépés a bőrgyógyásszal történő konzultáció. A teljes test vizsgálat során a szakember megvizsgálja az anyajegyeket, és meghatározza és dokumentálja, hogy milyen típusú képletekről van szó, van-e valamilyen kockázata az eltávolításnak, vagy a helyben hagyásnak. Javasolt-e anyajegy eltávolítás egészségügyi-orvosi indokkal, vagy a beteg szeretné eltávolítani esztétikai okokból.  Egészségügyi javallatú eltávolításkor az adott anyajegy igényel-e különösebb figyelmet, mint például a heg méretet is befolyásoló nagyobb, akár 10 mm-es ép szélű eltávolítás. A bőrgyógyászi javaslat alapján dönthetünk legbiztonságosabban a legjobb esztétikai és funkcionális eredményt adó eltávolítási technikáról is.

Milyen kezelések jöhetnek szóba? 

  • Helyi kezelések

Egyes esetekben bőrgyógyászati irányítás és kontroll mellett a pigmentált anyajegyeknél megfelelőek lehetnek a helyi kezelések a képlet halványítására. A hidrokinon, vagy kortikoszteroid tartalmú készítményeket csak bőrgyógyász rendelheti el, és használatuk esetén is szükséges az orvosi felügyelet, az esetleges mellékhatások miatt, amelyek főként a nem megfelelő alkalmazás miatt következhetnek be.

  • Lézer terápia

A lézeres kezelések leginkább éranyajegyek esetén hatékonyak, hiszen a lézersugárral az elszíneződésért felelős ereket célozzák meg, így precíz eljárás és minimális hegesedés lehet az eredmény. Ugyanakkor több kezelésre is szükség van, ami bizonyos fájdalommal is jár, valamint az is igaz, hogy a lézer nem minden anyajegytípusnál alkalmazható.

  • Műtéti kimetszés

A műtéti kimetszés hozhat esztétikus eredményt anyajegy elávolításnál.Egészségügyi, orvosi javallatú eltávolítás esetén, különösen rosszindulatú elfajulás gyanúja esetén a hagyományos, szikés műtéti kimetszés a javallott módszer. Ezzel a technikával érhető el a legbiztonságosabb eltávolítás és szövettani értékelés lehetősége. Az érzéstelenítésben végzett kimetszés során magát az anyajegyet és a környező szöveteket is eltávolítjuk, természetesen törekedve a lehető legkisebb vágásra. Ilyen esetben azonban elkerülhetetlen a seb, amellyel kapcsolatban érdemes tudni, hogy a szövetkímélő technikának köszönhetően ez legtöbbször kicsi és nem feltűnő, különösen, ha a gyógyulási időszak alatt a páciens betartja a szabályokat. A kimetszett képletet pedig minden esetben szövettani vizsgálatra kerül megbizonyosodva arról, hogy biztosan nincs rosszindulatúsáságra utaló jel az eltávolított szövetben.

- Minden seb esetében, de különösen, ha esztétikai ok miatt távolítunk el anyajegyet célszerű mindent megtennünk annak érdekében, hogy minél kisebb és minél szebb heg maradjon vissza. Fontos betartanunk a sebgyógyulást segítő szabályokat, mint például a fiatal seb feszülésének, felázásának, vagy megégésének elkerülése. Éppen ezért legtöbbször sporttevékenység kerülése mellett az őszi, téli hónapokat javasoljuk, hogy elkerüljük napsütés égető hatását, vagy a nagyfokú izzadás áztató hatását. – összegzi dr. Csapó Zsolt PhD, az Anyajegyszűrő Központ sebésze.
Ha az anyajegy nagyon kényes, jól látható helyen van és nem veti fel a bőrrák gyanúját, meg kell gondolni, hogy az eltávolítással valóban a kívánt esztétikai eredmény érhető-e el. Amennyiben nem, akkor érdemes például a camuflage sminktermékeket választani, amelyek hatásosan (bár átmenetileg) elfedik az adott bőrképletet.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

Téma szakértője

Orvos válaszol

Szép napot kívánok ! - szeretném kérdezni, hogy intim helyen, egész életemben meglévő megnagyobbodott anyajegyem el kezdett fájni és enyhén levedzeni. Evvel kapcsolatban keresek segítséget.A számomra a Bosnyák téri rendelő lenne a megfelelő . Köszönöm szépen a visszahívást előre is.

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken megtalálja telefonos elérhetőségünket. Kérem vegye fel velünk a kapcsolatot.

https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/sebesz/dr-csapo-zsolt

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megfelelő szakértelem

Nagyon meg voltam elégedve a recepció gyorsaságával és a Doktor Úr szakértelmével! Köszönöm szépen, bátran ajánlom másoknak is!

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK