Mindenképpen el kell távolítani a sérült anyajegyet?

Mindenképpen el kell távolítani a sérült anyajegyet?

Az anyajegy sebészi eltávolítása a legbiztonságosabb mód

dr. Csapó Zsolt PhD Létrehozva: 2021.04.07 Módosítva: 2022.12.09

Ha egy anyajegy megsérül, vérzik vagy leszakad belőle egy darab, az meglehetősen ijesztő lehet, sokan attól tartanak, ez biztos út az elrákosodás felé.  Dr. Csapó Zsolt PhD, az Anyajegyszűrő Központ sebésze arról beszélt, érdemes-e és ha igen, milyen módon szabad eltávolítani a sérült vagy rossz helyen lévő anyajegyeket.

Anyajegyszűrő Központ szolgáltatásai az anyajegyek kezelésére:

BEJELENTKEZÉS ANYAJEGY ELTÁVOLÍTÁSRA

Nem feltétlenül lesz bőrdaganat a sérült anyajegyből

Az anyajegy akkor is eltávolítható, ha rossz helyen van vagy zavaró.Sokan attól tartanak, hogy ha sérül egy-egy bőrnövedékük, az mindenképpen elindul a rosszindulatúvá válás útján. Azonban érdemes tisztázni, hogy nem minden bőrnövedék talaján indulhat el rosszindulatú daganat kifejlődése. Jellemzően nem lesz bőrrák a közönséges szemölcsökből, a fertőzéssel terjedő „uszoda” szemölcsökből, vagy az idősödéssel járó barnás foltokból – ezek ugyanis nem anyajegyek.
A valódi anyajegyeknél viszont valóban érdemes nagy figyelmet fordítani az épségük megőrzésére. Ez elsősorban az ebből a szempontból rossz helyen lévő anyajegyeknél jelenthet kihívást, hiszen például a férfiak az arcukon lévő bőrképletet könnyen megsérthetik borotválkozás közben, és persze ez igaz a borotvát más testrészeiken használó nőknél is. Ugyancsak sérülékeny lehet a gallér környékén elhelyezkedő anyajegy és például a vállon is történhet sérülés, kidörzsölés az ott hordott táska miatt. Természetesen egy-egy horzsolás, vágás testszerte előfordulhat az anyajegyekkel, amelyek ezért vérezhetnek, ledörzsölődhet a felületük, esetleg kikaparhatjuk őket.

Muszáj-e eltávolítani a sérült anyajegyet?

Az anyajegyszűrés eredménye és az esztétika is indoka lehet a sebészi kimetszésnek.Korábban egyfajta szakmai elv volt, hogy a sérült anyajegyet el kell távolítani. Ma már inkább mérlegelés kérdése, szükséges-e az eltávolítás vagy sem. Ha csak felületes sérülés, horzsolás történik vagy esetleg vakarás miatt sérül az anyajegy, nem feltétlenül szükséges a kimetszés, de mindenképpen fontos azt bőrgyógyásznak megmutatni. Ő dönthet arról, hogy elég-e csupán a nyomon követés, ami a fél- egyévenkénti vizsgálatot jelenti. Ebben nagy segítséget jelent a videodermatoszkópos anyajegyszűrés és a teljes testtérképes anyajegyszűrés is, amely nem csak a megfigyelést teszi lehetővé, de egy szoftver el is menti az anyajegyekről készült képet, így a kontrollok során pontosan megfigyelhető az esetleges változás.
- Ugyanakkor vannak olyan anyajegyek, amelyeknél látható, hogy nagyon sérülékenyek vagy nagyon rossz helyen vannak irritáció szempontjából. Ilyenkor az orvos javaslatára és a páciens saját kérésére is megtörténhet az eltávolítás, még akkor is, ha feltételezhetően nincs rosszindulatú elváltozásról szó - ismerteti Csapó doktor.

Miért előnyös az anyajegy kimetszése?

- Anyajegyek eltávolítására a sebészi kimetszés a szakmailag is elfogadott módszer, hiszen ezzel az eljárással pontosan követni lehet az anyajegy vonalát, nem roncsolódik az anyajegy szövete, így nem okoz rosszindulatú elfajulást sem – mondja dr. Csapó Zsolt PhD, az Anyajegyszűrő Központ sebésze. - Az anyajegy kimetszésének másik nagy előnye, hogy a beavatkozás után az eltávolított bőrszövetből szövettani vizsgálat készül, amivel ellenőrizhető, van-e rosszindulatú elváltozás, vagy nem szükséges a további kezelés, meg lehet nyugodni ebből a szempontból. Az anyajegy kimetszése helyi érzéstelenítésben történik, a beavatkozás nagyjából harminc percet vesz igénybe. Az érzéstelenítést követően az anyajegyet szikével kimetsszük a bőrből, majd a sebet összezárjuk. Steril kötést helyezünk a sebre, a varratszedés pedig testtájtól függően, egy-három hét múlva következhet. A szövettani lelet a beavatkozást követően készül el, és ennek eredménye alapján történik a további teendők egyeztetése a bőrgyógyásszal.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

Téma szakértője

Orvos válaszol

Azt olvasom "Sajnos a koronavírus járvány miatt előreláthatatlan ideig nyaktól felfele nem végzünk beavatkozást." Ez azt jelenti, hogy ha a fejemen lévő elváltozás rosszindulatú, nyugodtan hagynak meghalni, mert a süllyedő hajót a kapitány hagyja el először?

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Érdeklődő,

Amennyiben érdeklődése valós és ilyen jellegű elváltozást diagnosztizáltak Önnél, kérjük, hogy névvel és elérhetőséggel ellátott üzenetet küldjön részünkre.

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megfelelő szakértelem

Nagyon meg voltam elégedve a recepció gyorsaságával és a Doktor Úr szakértelmével! Köszönöm szépen, bátran ajánlom másoknak is!

További vélemények

Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok