Kiemelkedő, kékes-fekete csomó a noduláris melanoma

Kiemelkedő, kékes-fekete csomó a noduláris melanoma

A rendszeres anyajegyszűrés és a melanoma korai felismerése életet menthet

dr. Borbola Kinga Módosítva: 2021.05.21 15:52

A noduláris melanoma a melanomák legagresszívebb típusa, amely gyorsan terjed, és sokszor csak az utolsó pillanatban kerül diagnosztizálásra. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus arról beszél, milyen jelek esetén szükséges minél hamarabb bőrrák szűrésen részt venni.

Ilyen tünetei vannak a noduláris melanomának

A melanoma korai felismerése életet menthet.A melanoma a legveszélyesebb daganat típus, amelynek négy fajtája ismert: a felszínesen terjedő melanoma, az akrális lentiginosus melanoma, az amelanotikus melanoma és a noduláris melanoma. Ez utóbbi a melanomák 15-25 %-át teszi ki, és mind közül ez terjed a leggyorsabban – éppen ezért döntő jelentőségű a korai felismerése és kezelésének megkezdése. Ehhez pedig fontos ismerni a jellegzetességeit.
A noduláris (vagyis göbös) melanoma egy bőrből kiemelkedő daganat, amely jellemzően kékes-fekete, de tartalmazhat szürke, fehér, barna, piros részleteket is, és álcázhatja is magát ugyanolyan színnel, mint a körülötte lévő bőr. Hajlamos olyan területeken kialakulni, ahol korábban nem volt sem anyajegy, sem más bőrképlet. Van, amikor szinte gombaszerű megjelenésű, kis szárral. A felülete lehet sima, de érdes és kérges is, de általában szilárdnak, tömörnek tűnik. Előfordulhat, hogy vérzik is. Tulajdonképpen bárhol megjelenhet a bőrön, de leggyakrabban a mellkason, a háton, a lábakon és az arcon alakul ki.     

Egyetlen ok nincs, rizikófaktorok léteznek

A daganatoknak nincs egyetlen kifejezett oka, de a bőrdaganatok esetében is számos rizikófaktor ismert. A noduláris melanoma esetén például tudható, hogy bár bárkinél kialakulhat, 60 év felett és férfiaknál gyakoribb.  Az is ismert, hogy a melanomák 90 %-a a túlzott és veszélyes fényterhelés következményeként jelenik meg, és ez nem csak a természetes napfényre, de a szolárium használatra is vonatkozik. A melanoma-hajlam a családban is öröklődhet, és akinek már volt bőrdaganata, nagyobb eséllyel kell szembenéznie egy újabbal. Ezen kívül rizikófaktor lehet a világos bőr- és szemszín, a szőke vagy vörös haj, és az 50-nél több anyajegy.

Mi történik a diagnózis után?

A komplett anyajegyszűrés lehetővé teszi a melanoma korai felismerését.- Amikor valaki egy gyanúsnak vélt bőrképletet szeretne ellenőriztetni, a fizikális vizsgálaton túl kikérdezzük a személyes és családi kórtörténetéről, valamint az esetleges rizikófaktorok meglétéről is, mint a dohányzás és a fényterhelés mértéke. Azt is ki kell derítenünk, mikor vette észre az új vagy megváltozott bőrképletet, és milyen további tüneteket tapasztalt, legyen szó akár fájdalomról, viszketésről vagy vérzésről – ismerteti dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. - Ha úgy véljük, melanomáról vagy más daganat-gyanús képletről van szó, elrendeljük a kezelést, amely tekintetbe veszi a páciens korát és állapotát is. Az esetek nagy többségében a sebészi kimetszés a legbiztonságosabb eljárás, amely után esetleg más eljárás, például sugárkezelés vagy molekuláris biológiai kezelés is szükséges lehet. Fontos tudni, hogy ha korán sikerül elcsípnünk a melanomát, és a daganat még nem szóródott szét, megfelelő kezeléssel 98.4 %-os az ötéves túlélési arány. Minél előrehaladottabb stádiumban kezdődik az ellátás, ez természetesen annál kisebb, ezért is kell hangsúlyozni a fényvédelem, az önellenőrzés és az évenkénti bőrgyógyászi ellenőrzés, komplett anyajegyszűrés szerepét – nem csak gyanús anyajegy vagy változás esetén!

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

Téma szakértője

  • dr. Borbola Kinga

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
  • Specialitások:
    • Anyajegyszűrés
    • Szépészeti bőrgyógyászat
    • Bőrrák gyanú kivizsgálása
    • Melanoma szűrés
    • Hyperhidrosis

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     

    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Szeretnék egy teljes testes átfogó anyajegy vizsgálatot. A héten éreztem viszketést az egyik anyajegyen, ezért viszonylag rövid távon szeretnék menni önökhöz!

dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Tisztelt Tamás,

Kérjük, hogy panaszával jelentkezzen be egy személyes konzultációra. Időpontot az alábbi linken is tud foglalni.

Tisztelettel:
Dr. Szántó Hajnalka
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló színvonal

Mindennel nagyon meg voltam elégedve! 21. századi színvonalú egészségügyi ellátás, kíváló orvossal, udvarias személyzettel! 

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok