Anyajegyből szőrszál kihúzása - problémát jelenthet-e?

Anyajegyből szőrszál kihúzása - problémát jelenthet-e?

anyajegyszurokozpont.hu Létrehozva: 2023.02.23 Módosítva: 2023.02.23

Sok mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy problémát jelenthet-e az anyajegyből szőrszál kihúzása, mivel sokan vannak, akiket zavar, ha az anyajegyből szőrszál nő ki, ugyanakkor senki sem szeretne hosszú távú egészségügyi problémákat okozni magának.

Anyajegyből szőrszál kihúzása – Tartalom

Anyajegyszűrő Központ – Anyajegyből szőrszál kihúzása:

Mi is az anyajegy?

Az anyajegyek jóindulatú festéksejtes elváltozások a bőrön, szinte nincs olyan ember, aki ne hordozna ilyen pigmentációt. A jelenség hátterében a bőrben lévő fészekbe rendeződött festéksejtek állnak. Némelyik anyajegy már születéskor jelen van a bőrön, de bármely későbbi életkorban is kialakulhatnak.

Anyajegy típusok

  • Lentigo simplexanyajegybol_szorszal
  • Solaris lentigo
  • Naevus spilus
  • Becker-naevus
  • Mongolfolt
  • Ota-naevus, Ito-naevus
  • Kék naevus
  • Közönséges naevussejtes naevus
  • Spitz-naevus
  • Reed-naevus
  • Halo naevus
  • Meyerson-naevus
  • Congenitalis naevussejtes naevusok

Közönséges festéksejtes naevus

Számos anyajegy típus különböztethető meg orvosi szempontból, azonban a köznyelvben anyajegyként emlegetett elváltozások az úgynevezett szerzett naevussejtes naevusok. Ezek a bőrjelenségek nagyon gyakoriak, egyes adatok szerint a leggyakoribb jóindulatú bőrelváltozások. A kaukázusi felnőttek bőrén átlagosan körülbelül húsz anyajegy fordul elő. Jellemzőjük, hogy jól körülírt, szabályos alakú növekmény formájában jelentkeznek, amelyek színe a bőrszínűtől a világosbarnán át egészen a feketésig terjedhet.

Az anyajegy kialakulásának hátterében szerepet játszanak genetikai és környezeti tényezők. Megfigyelhető családon belüli halmozódás, elsősorban azonban ez inkább az atípusos anyajegy kapcsán jelentős, nem a közönséges forma esetén. A környezeti tényezők közül a napfénynek van óriási szerepe az anyajegy kialakulásában, illetve az elváltozások számában: jelentősége van a korai életévekben elszenvedett napégéseknek, és a teljes élettartam során összeadódó napfény-expozíció mértékének is. A szerzett közönséges festéksejtes anyajegyek száma összefüggésben áll a melanoma kialakulásának kockázatával is. A közönséges pigmentált anyajegyek jelentős része kisgyermekkorban alakul ki, számuk általában pubertáskorban éri el a maximumot, ugyanakkor felnőttkorban is jelenhetnek meg újak kisebb számban. Hatvan éves kor felett gyakran látható az elváltozások visszafejlődése, ritkábban a teljes eltűnésük. Ezzel szemben egy atípusos anyajegy egész életen át megmarad.

A festéksejtek elhelyezkedése alapján háromféle közönséges anyajegy típust különíthetünk el, melyek megjelenése eltérő.

  • Junkcionális anyajegy esetén a festéksejtek a felhám és az irha határán csoportosulnak. Ez a fajta anyajegy általában nem vagy enyhén emelkedik ki a bőr felszínéből, mérete soha nem haladja meg az egy centimétert. Színe homogén, világosbarnától a barnásfeketéig terjedhet, széle szabályos, formája ovális vagy kerek. Inkább gyermek- és serdülőkorú személyekben gyakori.
  • Compound anyajegyeknek nevezzük azokat az anyajegyeket, melyek esetében a festéksejtek a felhám-irha átmenet mentén és az irha felső részében helyezkednek el. Ez a típus is gyermek- és kamaszkorban gyakoribb. Jellemzőjük, hogy enyhén a bőrfelszín felé emelkednek, bármely testtájon előfordulhatnak. Megjelenésük igen változatos: középbarnától feketés színűig terjedő kinövések, melyek felszíne lehet sima vagy karfiolszerű, azonban szélük szabályos. Tapintatuk leggyakrabban tömött vagy puha. Az sem ritkaság, hogy felszínük barázdált vagy elszarusodó, ilyenkor akár az is megfigyelhető, hogy az anyajegyből szőrszál nő ki. Ezen anyajegyek mérete sem haladja meg az egy centimétert.
  • Intradermalis anyajegyről beszélünk, ha a festéksejtek mind a mélyebb irhában helyezkednek el, a felhám nem tartalmaz ilyen jellegű sejtfészkeket. Ez az anyajegy éles szélű, bőrszínű vagy halvány barnán foltozott. A bőr felszíne fölé emelkedő, elődomborodó kerek elváltozás, melynek felszíne sima, és mérete szintén nem haladja meg az egy centimétert. Gyakori megjelenési helye a fejbőr, az arc, illetve a törzs területe. Az idő előrehaladtával, jellemzően idősebb életkorban hajlamos arra, hogy tapintata felpuhuljon.

Az esetek többségében egy szakember számára nem jelent nehézséget egy közönséges anyajegy azonosítása egyszerű megtekintéssel. Kérdéses esetekben a dermatoszkópos vizsgálat jelenthet segítséget a pontos meghatározásra.

Az egyszerű anyajegy eltávolítása jellemzően nem szükséges, leggyakrabban kozmetikai okból kerül erre sor (például ha az anyajegyből szőrszál nő ki). Eltávolításuk minden esetben sebészi úton lehetséges, ép szegéllyel, sem a leégetésük (elektrokauterizáció), sem a lézeres roncsolásuk, sem a fagyasztásuk (krioterépia) nem megengedett eljárás. Az eltávolítást követően szövettani vizsgálat szükséges annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk, valóban egy közönséges festéksejtes anyajegy került eltávolításra. Néhány esetben az anyajegy eltávolítása kifejezetten javasolt:

  • ha az anyajegy rendszeres mechanikus irritációnak van kitéve;
  • ha régóta meglévő képlet esetében változást tapasztalunk, viszketni kezd, nagysága, mérete, színe megváltozik;
  • dermatoszkópos vizsgálat során egy korábban békés anyajegyben kifejezetten atípusos anyajegyre jellemző struktúrák jelennek meg.

Anyajegyből szőrszál kihúzása – problémát jelenthet-e?

Valójában az anyajegyek önmagukban nem termelnek szőrszálakat. anyajegybol_szorszalA bőrünkben lévő szőrtüszők teszik ezt, melyek néhány kivételtől eltekintve szinte minden testtájék bőrfelszínén megtalálhatók. Amikor egy anyajegyből szőrszál nő ki, pusztán arról van szó, hogy a szőrtüsző és az anyajegy egy helyre esnek.

A bőrgyógyászok véleménye megoszlik arra vonatkozóan, hogy problémát okozhat-e az anyajegyből szőrszál kihúzása. Azok, akik úgy gondolják, hogy veszélyes az anyajegyből szőrszál kihúzása, arra alapozzák felvetésüket, hogy a szőrszál kihúzása irritációt jelent az anyajegy számára. Ez önmagában nem jelentene problémát, azonban a szőrszál újra és újra visszanő, így az anyajegyből szőrszál kihúzása számtalanszor megismételődik, ami rendszeres irritációt jelentene a bőrelváltozás számára. Ez a fajta krónikus irritáció pedig az anyajegy rosszindulatú átalakulásához vezethet.

A szakemberek másik fele azonban azt gondolja, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá a fent említett teóriát, és az anyajegyből szőrszál kihúzása nem vezet bőrrák kialakulásához. Szerintük, ha egy anyajegyből szőrszál nő, bármilyen szőreltávolításra alkalmazott módszerrel meg lehet tőle szabadulni, köztük csipesszel is lehetséges az anyajegyből szőrszál kihúzás. A bőr felszín fölé emelkedő, elődomborodó anyajegyek esetén a borotválás kerülendő, hogy ne sértsük meg a bőrt. Bár eszerint a vélemény szerint az anyajegy rosszindulatú transzformációjától nem kell tartanunk, szőrtüszőgyulladás, fertőzés kialakulhat az anyajegyből szőrszál kihúzás révén.

Vannak bizonyos bőrelváltozások, melyek hasonlíthatnak az anyajegyhez, viszont belőlük semmiképpen sem szabad eltávolítani a szőrszálat, illetve vannak olyan sérült anyajegyek is, melyek szintén fokozott körültekintést igényelnek. Annak érdekében, hogy tisztázzuk, valóban egy közönséges anyajeggyel állunk-e szemben, amelyből kinő egy szőrszál, érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, illetve az ő tanácsát kikérnünk azzal kapcsolatban, hogy a mi konkrét esetünkben, az anyajegyből szőrszál kihúzás biztonságos-e. Addig is, ha nagyon zavaró számunkra, hogy egy anyajegyből szőrszál nő, a bőrfelszínhez közel egy ollóval levághatjuk, ezzel nem irritálva az anyajegyet. Annak érdekében pedig, hogy az anyajegyeink rosszindulatúvá válását megelőzzük, elsősorban a megfelelő napvédelemről kell gondoskodnunk, illetve meglévő anyajegyeinket rendszeresen ellenőrizzük önvizsgálat során, illetve évenkénti anyajegyszűrésen bőrgyógyász bevonásával.

Anyajegy és bőrrák

Sokan tartanak attól, hogy az anyajegyből szőrszál kihúzása által anyajegyük rosszindulatú átalakulását váltják ki. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a melanomák csupán 30%-a alakul ki bizonyítottan valamilyen anyajegy talaján, többségük ép bőrön képződik. Azonban a festékes anyajegyek száma korrelál a melanoma kialakulásának kockázatával: 50–et meghaladó számú anyajegy minden életkorban fokozott veszélyeztetettséget jelent. A legfontosabb környezeti hatás, ami hajlamosít a melanoma kialakulására az UV-sugárzás, elsősorban az intermittáló, erős napfény, különösen a gyerekkori súlyos leégések. Emellett UV-hatása van a szolárium használatnak is. Az anyajegyből szőrszál kihúzás kevésbé jelent problémát, mint a nem megfelelő UV-védelem.

Rákos anyajegy felismerése

  • szabálytalan, aszimmetrikus alak
  • egyenetlen, szabálytalanul csipkézett szélek, melyek nem különítik el élesen az anyajegyet a bőrfelszíntől
  • kettő vagy több szín előfordulása egyazon anyajegyen belül (általában a fekete, barna, rózsaszín, fehér, sárgásbarna színekről van szó)
  • egy centiméternél nagyobb átmérő
  • az anyajegy felszínének megváltozása (érdes, pikkelyes, kérges vagy egyenetlen felszín)
  • viszketés
  • vérzés
  • bármilyen nemű rapid változása az anyajegynek, növekedése

Téma szakértője

  • dr. Borbola Kinga

  • Szakterületek:
    • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
  • Specialitások:
    • Anyajegyszűrés
    • Szépészeti bőrgyógyászat
    • Bőrrák gyanú kivizsgálása
    • Melanoma szűrés
    • Hyperhidrosis

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes, rendelői vizit
    • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

     

    Bejelentkezés a doktornőhöz »

     

    Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Szeretnék egy teljes testes átfogó anyajegy vizsgálatot. A héten éreztem viszketést az egyik anyajegyen, ezért viszonylag rövid távon szeretnék menni önökhöz!

dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Tisztelt Tamás,

Kérjük, hogy panaszával jelentkezzen be egy személyes konzultációra. Időpontot az alábbi linken is tud foglalni.

Tisztelettel:
Dr. Szántó Hajnalka
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Minden kérdésemre választ kaptam

Gyors, kedves, sallangmentes ügyfélfogadás. Megfelelő alaposságú volt a vizsgálat, minden kérdésre volt idő. Nem éreztem azt, hogy menjek már, mert az ajtóban toporog a következő beteg. Közvetlen volt a doktornő, éppen annyira, amennyire szükséges. Minden kérdésemre választ kaptam.

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok