Kinek szükséges a fényvédelem már tavasszal?

Kinek szükséges a fényvédelem már tavasszal?

Fokozott bőrrák kockázat esetén mindig szükséges a fényvédelem

dr. Rózsa Annamária Módosítva: 2023.05.19 08:21

Bár még csak az első napsugaraknak örülhetünk ezekben a hetekben, a fényvédelem már most is fontos – különösen azoknak, akik valamilyen szempontból nagyobb kockázattal számolhatnak a bőrrák szempontjából. Dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza ezekre a rizikócsoportokra hívta fel a figyelmet.

Ilyen rizikócsoportok ismertek

  • Korábbi jelentős UV sugárzásnak való kitettség

Az anyajegyszűrés és a fényvédelem a legfontosabb a bőrrák ellen.A bőrrák elsősorban (de nem kizárólag) a napfénynek kitett testfelületeken alakul ki, ezért veszélyeztettek, akik életükben sokat tartózkodtak napfényen, többször leégtek, vagy rendszeresen szoláriumoztak. Itt nem csak a direkt napozásra kell gondolni, de a szabadtéren végzett munka és egyéb szabadidős tevékenységek is ide tartoznak. Szerencsére ez a rizikófaktor jól kontrollálható, hiszen rendkívül sokat lehet tenni a fényvédelem érdekében megfelelő, magas faktorszámú készítményekkel és teljes testet takaró, szellős öltözékkel. A szolárium használatát a bőrgyógyászok nem javasolják, hiszen tudományosan bizonyított az UV sugárzás és bőrrák közötti összefüggés. 

  • Korábban diagnosztizált bőrrák

Akinél már előfordult bőrrák, jóval nagyobb az esélye a következő években arra, hogy újabb alakuljon ki. Különösen igaz ez a basaliomára, de a fokozott UV ártalom miatt más bőrdaganatok kockázata is megnövekedhet így, például a melanómáé és a laphámsejtes karcinómáé is. Akkor is fontos a tudatosság, ha valakinél bőrrákmegelőző állapotot (például aktinikus keratózist) diagnosztizálnak.

  • 50 év feletti életkor

Az életkor előrehaladtával az UV-fény által okozott károsodások mintegy „összeadódnak” és növelik a bőrrák megjelenésének kockázatát. Azonban a fiatalok sem védettek, az utóbbi évtizedekben a szoláriumozás és a fokozott napfénykárosodás miatt egyre gyakoribb a huszonéveseknél és harmincasoknál a bőrrák diagnózisa. 

  • Bőrtípus

A bőrtípus skála szerint 6 bőrtípust lehet megkülönböztetni, és általánosságban igaz, hogy minél sötétebb a bőr, annál erősebb a természetes védettsége a sugárzás ellen, de hiba lenne azt hinni, hogy a sötétebb bőrű embereknél nem fejlődhet ki bőrrák. Ugyanakkor az első 3 típusba sorolt személyeknek különösen fontos a fényvédelem! Az 1. típus vörös vagy szőke hajú, világoskék, - zöld, - szürke szemű és nagyon világos bőrszínű, olyasvalaki, aki enyhe napfényben is leég.  A 2. típus világos, közepesen világos hajszínű, kék, zöld, szürke szemű, alig barnul. A 3. típus mogyoró vagy középbarna hajszínű, barna, sötétzöld szemszín, közepesen barna, bézs árnyalatú bőrszínnel. Az első két típusnak mindig minden körülmények közt védekezni kell a direkt napsugárzás ellen, magas faktorszámú készítményekkel, karokat, lábakat fedő ruházattal, kalappal, napszemüveggel, de a sötétebb bőrűeknek is fontos a fényvédelem.

Kettős biztonság: fényvédelem és anyajegyszűrés

Az évenkénti bőrrákszűrés a kulcs a korai felismeréshez. - A fényvédelem jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, azzal az ismert kitétellel együtt, hogy 11-15 óra közt lehetőleg senki ne tartózkodjon direkt napsütésen – már kora tavasszal sem. Akinél pedig már előfordult bőrrák, az orvos által javasolt időközönként elengedhetetlen az anyajegyszűrés. Mindenképp orvoshoz kell fordulni akkor is, ha olyan halvány vörös, hámló, vagy gyöngyházszínű, tágult ereket tartalmazó elváltozást észlelünk, amely esetleg viszket, és akkor, ha sérülést követően nem gyógyuló, esetleg vérző seb, fekély alakul ki. Bőrgyógyászati átvizsgálás, bőrrákszűrés céljából érdemes évente szakembert felkeresni, főleg annak, aki világos bőrű, leégésre hajlamos, fokozott napfény ártalomnak van kitéve - figyelmeztet dr. Rózsa Annamária, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza. - Ilyenkor egy speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével tetőtől talpig megvizsgáljuk a bőrt, hogy kiszűrjük azokat a képleteket, amelyek veszélyforrást jelentenek, illetve azzá válhatnak. A rendszeres szűréseknél hasznos segítség a videodermatoszkóp, hosszú távon pedig nagyon jelentős haszna van a teljes testtérképes anyajegyszűrésnek.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

Téma szakértői

dr. Vincze Ildikó

dr. Vincze Ildikó

bőrgyógyász, kozmetológus
dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
dr. Szántó Hajnalka

dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

.Több anyajegyem van
2017-ben a szeméremteströl eltávolitott anyajegy szövettani eredménye melanoma in situ. Szeretném az ósszes anyajegyemet megvizsgáltatni,ehhez kérem segitségüket, ajánlásukat.

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken megtalálja elérhetőségeinket, akár on-line, akár telefonos bejelentkezést is igénybe tud venni.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

Prima Medica Egészségközpontok