Melanoma megelőzés: miért nem elég a fényvédelem és az önvizsgálat?

Melanoma megelőzés: miért nem elég a fényvédelem és az önvizsgálat?

anyajegyszurokozpont.hu Létrehozva: 2017.05.26 Módosítva: 2017.05.26
Az utóbbi időszakban szinte naponta diagnosztizálok rosszindulatú bőrelváltozást, ezek közt a festéksejtes elváltozásokból kiinduló melanomát is, pácienseim körében – számol be megdöbbentő tapasztalatairól dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus, az Anyajegyszűrő Központ főorvosa. Sajnos egyáltalán nem ritka a fiatal korosztály érintettsége, előfordult, hogy 18 évesnél fiatalabb betegemnél igazolt a szövettani vizsgálat melanomát. A súlyos lefolyású betegség ellen a fényvédelem és az önvizsgálat mellett a rendszeres anyajegyszűrés, a korai diagnózis nyújt védelmet.

Mennyire fontos a fényvédelem a megelőzésben?

- A fényvédelem fontos, ám könnyen megtévesztő lehet, ha kizárólag erre az egy tényezőre hívjuk fel a figyelmet. Jól mutatja ezt az a tény is, hogy a melanomás esetek egyre gyakoribbak a 20-as éveikben járók körében is, ők pedig nem kizárólag a saját életmódjuk miatt vannak veszélyben, hanem a gyermekéveikben elszenvedett napfény károsodások miatt is. Ha valaki most nem jár szoláriumba, nem dohányzik és 11 és 15 óra között nem tartózkodik a napon, könnyen azt hiheti, hogy szűrővizsgálatra sincs szüksége, hiszen mindent elkövet a megelőzés érdekében. Pedig a bőr nem felejt, a gyermekkori leégéseket „elraktározza” és a következménye évekkel később is jelentkezhet. A másik gyakori tévedés, hogy a fényvédelem kapcsán főként csak a nyaralások, nyári strandolások jutnak eszünkbe. Emiatt a szabadban töltött idő egyéb változataira – sport, városnéző séta, fűnyírás a kertben - ártalmatlan tevékenységekként gondolunk, pedig az eközben elszenvedett napégés, a bőrt érő UV-sugárzás épp olyan rizikófaktor, mint ha a strandon pirulunk le. Emiatt gondolom, hogy könnyen félrevezető lehet, ha kizárólag a fényvédelemre hívjuk fel a figyelmet, amelyre valóban nagy szükség van a megelőzéshez, ám önmagában – rendszeres anyajegyszűrés nélkül - nem nyújt elegendő védelmet.

Sokat hallunk az önvizsgálat fontosságáról is, érdemes-e ezt elvégeznünk, ha igen, milyen időközönként?

melanoma:miért nem elég a fényvédelem és az önvizsgálat- Az, hogy figyeljünk a testünk változásaira, nagyon fontos, sok betegség esetén segítheti a korai diagnózist, ha nem legyintünk rá, hogy ez a fájdalom most más, ez a csomó nem volt itt, nem halogatjuk a kivizsgálást, hanem időben orvoshoz fordulunk. Az anyajegyek változásainak felismeréséhez azonban még a szakembereknek is nagy tapasztalatra van szükségük. Nem is beszélve arról, hogy saját magunk nem is tudjuk megvizsgálni például a hátunkon vagy a hajas fejbőrön lévő anyajegyeket. A rosszindulatú elváltozás pedig sokszor nem is itt, az anyajegyekben, hanem más, korábban nem érintett bőrfelületen alakul ki, esetleg nehezen észrevehető területeken. Ma már olyan korszerű technika áll rendelkezésünkre, amely standard körülmények között – megadott távolságból, azonos nézőpontból és fényviszonyok mellett - tapasztalt orvos által elvégezve pontos diagnózist ad bőrünk aktuális állapotáról. Megadott időközönként, vagy előbb is, ha a bőrön valamilyen elváltozás jelentkezik, a legjobb, ha szakemberre bízzuk a vizsgálatát és a döntést a további teendőket illetően.

Az előbbiekben hangsúlyozta a bőr aktuális állapotát, ebből adódik a következő kérdés: milyen időközönként javasolt a szűrés, hogy biztosan idejében észre vegyük az elváltozásokat?

- Ez megint nagyon egyéni. Van olyan páciensem, aki 3 havonta jön ellenőrzésre. Van, aki fél évente, más évente egyszer, ősszel vesz részt szűrésen. A gyakoriság részben a rizikófaktoroktól is függ. Aki a magas kockázatú csoportba tartozik, vagyis világos bőrű, sok anyajegye van, a családjában előfordult már rosszindulatú bőrdaganat, nála a fél évenkénti szűrővizsgálat javasolt. Ezt befolyásolja az előző vizsgálat eredménye is, ha ugyanis sok olyan anyajegyet rögzítünk a teljes testtérképes anyajegyszűrés során, amelynek szerkezete változatos, akkor gyakrabban fogjuk javasolni a kontrollvizsgálatot. Amennyiben az ellenőrző vizsgálat során olyan szerkezeti eltérést észlelünk, ami sokszor csak 10-30 x nagyítás mellett észlelhető, akkor javasoljuk a sebészeti eltávolítást, szövettani vizsgálatot.

Hamarosan indul a nyaralások időszaka, a bőrünket ilyenkor éri a legtöbb megpróbáltatás. Hogyan készítsük fel erre?

- Nagyon fontos a mértékletes napozás. A nyaralás egy-két hete alatt, gyorsan összeszedett napbarnított bőrszínnel ugyanis nemcsak a korai ráncokat, de a rosszindulatú elváltozásokat is kockáztatjuk. Ezért fontos, hogy tavasztól fokozatosan szoktassuk hozzá a bőrt a napozáshoz, délelőtt vagy délután rövid időszakokra üljünk ki a napra és a nyaralásról se akarjuk csokiszínnel hazatérni. A fényvédelemre ne csak a strandon, hanem a szabadban is gondoljunk, legalább 30-as faktorszámú fényvédő készítmény használata javasolt. Még egy fontos dologra szoktam felhívni a pácienseim figyelmét: ritkuló hajú férfiak ritkán gondolnak a fejbőr védelmére, pedig ezt a területet éri a legtöbb napfény, ha a szabadban tartózkodunk. Természetesen a hölgyeknek is érdemes odafigyelni, hiszen a választékok vonala náluk is sérülékeny terület. Szabadtéri program során ezért fontos mindig sapkát viselni, a strandon pedig a fényvédő krémet a fejbőrön is használni.

Téma szakértői

dr. Rózsa Annamária dr. Rózsa Annamária

dr. Rózsa Annamária

bőrgyógyász
dr. Pánczél Gitta dr. Pánczél Gitta

dr. Pánczél Gitta

bőrgyógyász - kozmetológus
dr. Borbola Kinga dr. Borbola Kinga

dr. Borbola Kinga

bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus

Orvos válaszol

Orvos válaszol - Polyóka Georgina

anyajegy levétel

Érdeklődni szeretnék: van egy anyanegyem ami nagyon zavar, a hasamon található kb. 8 mm nagyságú, gyerekkorom óta megvan, azóta a mérete nem nagyon változott, gyakran irritálja ruha, s fájni, viszketni is szokott néha. Kb. másfél éve voltam vele bőrgyógyászaton, semmi érdemlegeset nem mondtak, írásbeli beutalót sebészetre stb nem kaptam, de egyre jobban zavar. Egy konzultáción belül le lehetne szedni? Ill. mikortól lenne szabad időpont?

Köszönöm
Tisztelt Polyóka Georgina!

Bőrgyógyászati rendelés keretében anyajegy eltávolítással nem foglalkozunk, de ajánlom plasztikai sebészünket dr. Gyarmati Csabát aki fog tudni önnek segíteni.

Keressen minket valamelyik elérhetőségen a részletek miatt.

Tisztelettel: dr. Vincze Ildikó

Kapcsolódó oldalak

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Vincze Ildikó dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Zubek Krisztina dr. Zubek Krisztina
dr. Zubek Krisztina
dr. Borbola Kinga dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Csapó Zsolt PhD dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
dr. Pánczél Gitta dr. Pánczél Gitta
dr. Pánczél Gitta
Dr. Schmidt Emese
Dr. Schmidt Emese
dr. Rózsa Annamária dr. Rózsa Annamária
dr. Rózsa Annamária
Automatizált anyajegyszűrés
Automatizált anyajegyszűrés
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Gyarmati Csaba
dr. Gyarmati Csaba
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése