Eleinte apró, fénylő csomó vagy lapos folt a basalioma

Eleinte apró, fénylő csomó vagy lapos folt a basalioma

Minden változást, nem gyógyuló sebet ellenőriztetni kell

dr. Borbola Kinga Módosítva: 2022.12.09 09:13

A basalioma az leggyakoribb, ám jól gyógyítható bőrdaganat fajta, amely leginkább a napfénynek kitett testfelszíneken alakul ki. Dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus a gyanús jelekre hívta fel a figyelmet és az évenkénti anyajegyszűrés jelentőségét hangsúlyozta.

Anyajegyszűrő Központ szolgáltatásai a basalioma kezelésére:

BEJELENTKEZÉS ANYAJEGY ELTÁVOLÍTÁSRA

Gyöngyházfényű szegény és viszketés is utalhat basaliomára

A basalioma a hám legalsó rétegéből eredő bőrrák, amely eleinte apró, fénylő, tömött csomó, folt, esetleg hetekig nem gyógyuló sebnek tűnő elváltozás a bőrön. Mivel nagyon lassan nő, néha fel sem tűnik az új növedék, azonban a mélyebb szövetekre (ha olyan lokalizációban alakul ki, pl.: orr, fülkagyló) terjedve akár a csontokat, porcokat is „elrághatja”, viszont áttétet más szervekbe extrém ritkán ad. A basaliomák kifekélyesedhetnek, vagy var keletkezhet a közepükön, és laposságuk miatt a laikus pácienseket hegre, valamilyen sebre emlékeztethetik. A basalioma szegélye gyakran gyöngyházfényű lehet, időnként vérezhet, majd pörkösödhet és gyógyulhat, ennek alapján a beteg sokszor azt gondolja, hogy az elváltozás nem lehet bőrrák, mindössze egy egyszerű seb.
A basalioma és más bőrrák felismerése sokszor az évenkénti szűrésen történik.Elsősorban a napfénynek kitett lokalizációkban, azokon alakul ki, akik életükben sokat tartózkodtak napfényen, többször leégtek, vagy rendszeresen szoláriumoztak/szoláriumoznak. Akik ásott kút vizét itták korábban, szintén hajlamosabbak basaliomára, a vízben lévő arzéntartalom miatt. Mivel kialakulását leginkább az UV-sugárzás befolyásolja, így a megelőzésre, a megfelelő fényvédelemre kell helyezni a hangsúlyt.
- Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ha olyan halványvörös, hámló, vagy gyöngyházszínű, tágult ereket tartalmazó elváltozást találunk, amely esetleg viszket is. Ha sérülést követően nem gyógyuló, esetleg vérző seb, fekély alakul ki, azt is feltétlenül ellenőriztetni kell. De ha azt tapasztaljuk, hogy egy seb meggyógyul, utána rövid időn belül ugyanott kialakul, többször varasodik, vérzik, akkor is forduljunk vele szakemberhez – hangsúlyozza Borbola doktornő.

Felismerés után kezdődhet a kezelés

Az anyajegyszűrés és a sebek, hegek bőrgyógyászati ellenőrzése is fontos.A bőrgyógyász a basaliomák többségét könnyen felismeri, de természetesen a diagnózis megerősítéséhez néha az elváltozásból végzett biopszia (próbakimetszés és szövettani vizsgálat) szükséges. Ha megerősödik a basalioma diagnózisa, annak helyi kezelésére kenőcsöket nem szabad használni, mert a gyógyult hám alatt daganatterjedést okozhatnak. A rendelőben az orvos általában el tudja távolítani az egész daganatot. A gyógyítására többféle módszer létezik. a felületes daganatok esetén speciális krémet ír fel az orvos, amit szigorúan az előírásoknak megfelelően kell, csakis az előírt ideig használni. Emellett a felületes daganatokat folyékony nitrogénnel történő fagyasztással is tudjuk kezelni. A vastagabb basaliomák esetében már helyi érzéstelenítés után kimetszés a megoldás. Ritkán van szükség sugárkezelésre, erről az onkológus dönthet. A kiújuló basaliomák esetén mikroszkópos ellenőrzés melletti ismételt sebészi eltávolítás válhat szükségessé.
Akinél basalioma kerül diagnosztizálásra, onkodermatológiai gondozásba kerül és félévente szükséges ellenőrzésre járnia! A basalioma sokszor kiújulhat, illetve akinek volt már egy a kórtörténetében, annak nagyobb az esélye újabb kialakulására.
- Hangsúlyozzuk tehát, hogy a basalioma gyógyítható, de később kiújulhat, ezért rendszeres utánkövetés szükséges. A bőrgyógyászati ellenőrzés ezen kívül fél-egyévente mindenkinek javasolt, akinek sok, vagy szabálytalan anyajegye van, családjában előfordult melanoma vagy más bőrdaganat, illetve, minél hamarabb orvoshoz kell fordulni, ha a páciens bármilyen változást tapasztal a meglévő bőrképleteken – figyelmeztet dr. Borbola Kinga, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus. – Az ellenőrzés során egy speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével megvizsgáljuk az anyajegyek szerkezetét, és kiszűrjük azokat, amelyek veszélyforrást jelentenek, illetve azzá válhatnak. Szerencsére ma már léteznek olyan számítógépes anyajegyszűrő programok, melyekkel nemcsak alaposabban lehet vizsgálni az anyajegyeket, de rögzíteni is lehet őket, ezért később össze lehet hasonlítani az így készült fotókat. Így pontosan meg lehet mondani, hogy változott-e egy bőrképlet és esetleg szükséges-e eltávolítani. A folyamatot felgyorsíthatja a teljes testtérképes anyajegyszűrés is. Ha egy gyanús anyajegyet időben, megfelelő módon eltávolítunk, akkor megakadályozhatjuk, hogy ebből később bőrrák alakuljon ki.

Forrás: Anyajegyszűrő Központ (www.anyajegyszurokozpont.hu)

 

 

 

Téma szakértője

 • dr. Borbola Kinga

 • Szakterületek:
  • bőrgyógyász - kozmetológus, klinikai onkológus
 • Specialitások:
  • Anyajegyszűrés
  • Szépészeti bőrgyógyászat
  • Bőrrák gyanú kivizsgálása
  • Melanoma szűrés
  • Hyperhidrosis

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • gyermek és felnőtt ellátás (6éves kor felett)

   

  Bejelentkezés a doktornőhöz »

   

  Tájékoztatjuk kedves pácienseinket, hogy 100 vagy 100+ anyajegy esetén teljes testtérképes anyajegyszűrésre két egymás utáni időpontot kell foglalni!

Orvos válaszol

Tisztelt Anyajegyszűrő Központ Ügyfélszolgálat!

Nyíregyházáról szeretnénk bejelentkezni a férjemmel és a 6 éves kislányommal teljes testtérképes anyajegyszűrésre, de a felnőtt és a gyerek vizsgálati időpontok sajnos eltérő orvosokhoz, eltérő napokra esnek.
Van esetleg arra lehetőség, hogy a felnőtt anyajegyszűrés mellett a kislányom 3-4 db anyajegyét is megvizsgálják?

Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Tisztelettel:
dr. Nyéki-Jenei Marianna

Farkasné Erőss Orsolya
Farkasné Erőss Orsolya vezető asszisztens
Tisztelt Hölgyem,

Az alábbi linken tud foglalni időpontot az egész család számára.
https://www.anyajegyszurokozpont.hu/munkatarsak/borgyogyasz-klinikai-immunologia-allergologus/dr-szanto-hajnalka

Tisztelettel:
Farkasné Erőss Orsolya

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló színvonal

Mindennel nagyon meg voltam elégedve! 21. századi színvonalú egészségügyi ellátás, kíváló orvossal, udvarias személyzettel! 

További vélemények

Kapcsolódó videók


Online bejelentkezés
Bejelentkezés kivizsgálásra és kezelésre az Anyajegyszűrő Központba:
+36 30 374 89 32
Nálunk orvos nézi meg az anyajegyet, az orvos a fényképen túl élőben is vizsgál, tapint, véleményez

Munkatársaink

dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Csapó Zsolt PhD
dr. Vincze Ildikó
dr. Vincze Ildikó
dr. Borbola Kinga
dr. Borbola Kinga
dr. Szántó Hajnalka
dr. Szántó Hajnalka
dr. Medgyesy Gábor
dr. Medgyesy Gábor
orvos válaszol

Kérjük, töltse ki az űrlapot, és kollégánk fel fogja venni Önnel a kapcsolatot.

Név:

E-mail:

Az Ön kérdése

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK